středa 10. listopadu 2021

hlavní cena ...


Sice tento článek, který jsem psala včera, ještě nevyšel, nicméně k České ceně za architekturu na blogu bylo vícero článku a i reportáž z výstavy nominovaných prací v galerii Naproti, tak sem musím dát také výsledek. Tedy hlavní cenu viz článek níže, protože vítězné dílo už bylo oceněno. A třeba vás to bude i zajímat.
Mějte pěkný den.




Českou cenu za architekturu získala rekonstrukce hradu Helfštýn
Marta Dušková

Letošní Česká cena za architekturu už má svého vítěze. V pondělí 8. listopadu na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín v Praze byly vyhlášeny výsledky 6. ročníku soutěžní přehlídky architektonických realizací, kterou organizovala Česká komora architektů.

Hlavní cenu získali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za návrh rekonstrukce paláce hradu Helfštýna. Ve finále vybírala porota mezi sedmi díly. Bylo nominováno celkem 30 prací, které bylo možno shlédnout v Mělníku v galerii Naproti v patře proti Městské knihovně Mělník až do 11. listopadu Nová galerie Naproti je naproti knihovně (kanalem.com). Celkem se o Českou cenu za architekturu v 6. ročníku ucházelo 170 realizací dokončených v posledních pěti letech.

Hlavní cenu porotci udělili Miroslavu Pospíšilovi a Martinu Karlíkovi za návrh rekonstrukce paláce hradu Helfštýna (2020). Autoři z olomouckého atelieru-r zvolili koncepci respektující historický objekt, vedeni snahou o zachování jeho charakteru. Cílem bylo najít nejen optimální způsob zastřešení paláce, ale i přiblížení jeho historického vývoje návštěvníkům ve všech jeho původních úrovních. Tento záměr vedl k myšlence vložení soudobých architektonických prvků do historické stavby a k propojení přízemí s vyššími podlažími paláce, která byla dosud veřejnosti nedostupná. Nové konstrukce nechali autoři vložit do již existujících otvorů palácového torza a řešili je v soudobém designu. Díky tomu je srozumitelné, které části stavby jsou původní a které nové. Výsledkem je také přiblížení moderní architektury široké veřejnosti. Porota ve svém hodnocení nastínila, že „kromě formální a technické kvality se vynikající architektonické práce vyznačují tím, že jsou schopny žít v historii, vytvářet nové příběhy ve vztahu ke společnosti a místům, jinými slovy, že jsou vitální.“ Hrad Helfštýn se přitom podle ní po rekonstrukci stal „prostorem k prozkoumávání a objevování, a to prostřednictvím netriviálních (a částečně labyrintových a nečekaných) sledů místností, průchodů, vyhlídek, otevřených oken a teras, z nichž lze krajinu a okolí pozorovat a vnímat.“ Na projektu rekonstrukce je podle porotců patrný „precizní analytický a kritický přístup, díky němuž si autoři mohli dovolit radikální, ale zároveň citlivý vstup.“ Porota uvedla, že „udělení první ceny projektu obnovy hradu Helfštýna bylo jednomyslné ze dvou vzájemně se doplňujících důvodů: za prvé, projekt vyjadřuje autonomní smysl architektury jako umělecké a tvůrčí činnosti, která stavbou dává tvar prostoru; za druhé, projekt reprezentuje a pokud možno shrnuje bohatství, životní kvalitu a občanský smysl mnoha kvalitních architektonických prací nominovaných na letošní Českou cenu za architekturu.“ Citace z Rekonstrukce hradu Helfštýn vítěznou realizací České ceny za architekturu 2021 - Česká cena za architekturu (ceskacenazaarchitekturu.cz)

Akademie České ceny za architekturu udělila i další ceny. Předložená díla představovala podle porotců „jedinečnou kolekci vynikající architektury vycházející z výrazné stavební tradice a kultury České republiky.“ Na porotu udělala velký dojem kvalita předložených prací, což dle vlastních slov „velmi ztížilo proces výběru.“

Podrobné informace k dalším uděleným cenám jsou zveřejněny v článku na stránkách České ceny za architekturu Rekonstrukce hradu Helfštýn vítěznou realizací České ceny za architekturu 2021 - Česká cena za architekturu (ceskacenazaarchitekturu.cz).

3 komentáře:

  1. Marti o té soutěži byla reportáž v televizi a ukazovali hrad Helfštýn a byly tam i ukázky vnitřku hradu a ukázky, jak se spojila stará architektura s tou moderní., přesně jak to uvádíš ve svém článku. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, zajímavý článek. Někdy se spojení starého s novým opravdu podaří.
    Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
  3. S napětím jsem sledovala, protože v 7mi nej byla i nová budova fakulty našeho Adama. Sama jsem v ní ještě nebyla, ale on je nadšený a podle fotek se mi moc líbí. Dostala čestné uznání.
    Rekonstrukce paláce na Helfštýně vyhrála a mám velkou radost. Moc se mi líbí!
    Marti, měj hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.