středa 24. listopadu 2021

než bude pozdě...

Nemyslím, že by zrovna na této naší platformě bylo toto téma důležité, o důležitosti prevence tady myslím nikdo z nás nepochybuje. 
Nicméně v rámci kampaně Dřív než bude pozdě, kterou spustilo Ministerstvo zdravotnictví a o které jsem psala malý článek, byly zveřejněny zajímavé tabulky, kde je možné si dohledat, na jakou prevenci máte právo a kdy můžeme jít. 
Tabulek je hodně, ale jsou krásně přehledné.
Tak dnes info ze zdravotnictví. 
A protože mám už letité zkušenosti, že někteří praktici odmítají i na žádost některá preventivní vyšetření či odběry krve s tím, že nejsou nutné, možná se vám budou tabulky hodit k důraznějšímu trvání na tom, proč ano. Každý nemá štěstí jako my s mužem na úžasnou lékařku, internistku, kterou už znám spoustu let a nejen jako lékařku, která nedávno kontrolovala, zda už jsem letos byla na všech možných preventivních vyšetřeních. A byla. Poslala mě úplně všude. Echo srdce, kontrola průtoku žil na nohou, rentgen plic, srdce, ultrazvuk břicha a já nevím, co ještě. A to nehovořím o pravidelných krevních testech. Někdy v duchu nadávám, že je toho moc, ale vlastně jsem hodně vděčná, že se někdo o mě takto stará a já nemusím o nic žádat. Některá vyšetření by mě ani nenapadla. Ale bohužel tohle není standard. Jo a paní doktorka se takto chová ke všem svým pacientům, to aby nedošlo k mýlce, že má tyto výhody jen naše rodina.
Mějte pěkný a hlavně zdravý den.


Dřív, než bude pozdě
Marta Dušková

Kampaň s názvem Dřív než bude pozdě vznikla s cílem zvýšit zájem veřejnosti o prevenci, protože v důsledku pandemie se snížily návštěvy praktických lékařů a je odkládána prevence i řešení zdravotních problémů.

Projekt vznikl ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví, Sdružení praktických lékařů, Ústavu zdravotnických informací a statistiky a České asociace farmaceutických firem. Podrobné informace ke kampani jsou zveřejněny na www.drivnezbudepozde.cz.

Je důležité a zásadní zdravotním problémům předcházet. A když už se objeví, je nutné je řešit dřív, než bude pozdě.

Neodkládejte preventivní péči. V orientaci v termínech preventivních prohlídek pomohou přiložené letáky. Čechům se během pandemie zhoršil zdravotní stav. Informace k této problematice jsou k dispozici Čechům se během pandemie zhoršil zdravotní stav, odkládali návštěvu lékaře – Ministerstvo zdravotnictví (mzcr.cz).








3 komentáře:

  1. Marti, díky za tento přehled, tabulku si uložím. Většinu preventivních prohlídek si musím hlídat sama a obvodní lékařce pak donesu zprávu. U té mi alespoň pokaždé, když k ní jdu, sestra změří tlak. A díky OL už chodím více než 20 let na endokrinologii.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, to je zajímavý článek. Musím napsat, že my jsme na preventivní kontrole byli před měsícem. Máme nového lékaře, ale kdybych mu z domova poslala svoji a manželovu fotku a napsala, že se cítíme přiměřeně k našemu věku, tak by to bylo stejné. Neposlechl nás, neprohmatal břicho, nekoukl ani do krku, natož se podíval jak vypadají nohy.... o SONO, EKG a dalších vyšetřeních ani nemluvím. Původní lékař vždy tato vyšetření vyžadoval. Tento nový už ne. Jen si napsal čárku, že jsme byli v ordinaci. Dodatečně jsme měli přijít na krev, donést moč a test na stolici. Naše preventivní kontrola tím skončila. Podle mě je taková kontrola celkem zbytečná. Tak že se ani nedivím, že mnoho lidí se na takovou preventivku vykašle, protože se stejně nic včas odhalit nemůže. měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna v těchto dnech jsem prevenci absolvovala, u nového praktika a jsem s péčí nadmíru spokojená. Jinak jsem podle tabulky vlastně vzorná :o)
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.