pondělí 1. listopadu 2021

jak jsme se učili animovat...


Slíbila jsem, že dám na blog výsledky naší návštěvy animační laboratoře v mělnické knihovně v prázdninovém pondělí. Lole a Alanovi jsem už slíbila laboratoř při vernisáži výstavy  v srpnu. 
Tenkrát jsme laboratoř nestihli, ale věděla jsem, že ji bude možné v mělnické knihovně navštívit až do konce roku. Tak nám to vyšlo právě na podzimní prázdniny, kdy je zároveň vyhlášena ještě soutěž animovaných filmů. Níže najdete článek i fotografie. Přidávám i dílka Loly a Alana, která jsem samozřejmě do soutěže přihlásila.



Všechny informace k animování jsou v článku. Více fotografií je zveřejněno u článku na Kanál eM. Všem nám přeji pohodový vstup do nového týdne i do nového měsíce.










Jak jsme se učili animovat
Marta Dušková

Městská knihovna Mělník vyhlásila před časem soutěž o Cenu Chuchlovy filmové chvály. Soutěž je určena pro všechny, kteří rádi zkoušejí nové věci a mohou tedy využít i animační laboratoře, která je k dispozici v knihovně v rámci výstavy Zachuchleno.

Podmínkou soutěže je vytvořit krátký animovaný film a ten přihlásit do soutěže do 26. listopadu zasláním na email knihovna@mekuc.cz. Dílko bude zařazeno do prestižní soutěže o Cenu Chuchlovy filmové chvály.

„V laboratoři máme dvě možnosti animace. Děti mohou malovat na tabuli vertikálně nebo horizontálně a vytvářet animaci, jak ji známe například z Krtečka, nebo z filmů od Hermíny Týrlové, pohádky z provázků nebo u nás děti mohou dělat z plastelíny animaci, mohou malovat, vystřihovat, kreslit, lepit a postupně si ty figurky, které se namalují a vystřihnou, rozpohybují a každý malý pohyb je jedno cvaknutí na iPadu, Čím víc bude zachyceno pohybů, tím delší bude film. Vyžaduje to hlavně trpělivost, preciznost, občas se ovšem ne vše stoprocentně povede, takže neztratit chuť a zkoušet to znovu. A z tvorby vychází moc hezké filmy, chodí sem děti i rodiče, děti druhého stupně ZŠ sami, anebo sem chodí školy. V sobotu dopoledne tu může strávit čas rodina s dětmi, a pak je to taková týmová práce“, upřesňuje Jana Volková, která má v knihovně na starosti vzdělávací a doprovodné programy pro školy a veřejnost, co přesně se v laboratoři odehrává.

Moderně vybavená laboratoř nabízí možnost vyzkoušet si základní animační techniky a svoje dílo si poslat na svůj osobní email. Laboratoř je otevřena od pondělí do čtvrtku v čase od 14 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin a je možné ji navštívit až do konce roku 2021.

Po ukončení soutěže 26. listopadu zasedne porota ve složení významných osobností, kteří budou vybírat nejlepší soutěžní film:
JAROMÍR PLACHÝ – světoznámý výtvarník, otec Chuchla a prezident soutěže LOU SANITRÁKOVÁ – geniální animátorka a ideová vůdkyně Zachuchlena RADKA KAREISOVÁ – znalkyně světa a prezidentka Mekuc ZUZANA SYROVÁ – expertka na krásno a odbornice na odbor kultury LUKÁŠ URBÁNEK – světoznámý ilustrátor, otec Čtendy

Výsledky soutěže budou slavnostně vyhlášeny v prosinci 2021 v průběhu Chuchlova jednodenního festivalu mělnických animovaných filmů.

Názor redaktorky
Laboratoř jsem tento týden navštívila s vnoučaty. Strávili jsme tam dvě hodiny, je zapotřebí si udělat na laboratoř čas, a Lola s Alanem vytvořili svoje krátké filmečky. Pomáhat nechtěli, vytvářeli a natáčeli si vše sami, přestože je jim 6 a 8 let. Já jsem zatím fotila průběh tvorby a pozorovala, jak jim práce jde. Užili jsme si to všichni. Nakonec si ještě zastříleli z velkých praků, které jsou umístěny před vchodem do knihovny a jsou rovněž součástí výstavy Zachuchleno.
Ať už se přihlásíte do soutěže či nikoliv, můžete zde strávit s dětmi příjemný čas v tomto už hodně podzimním počasí.







9 komentářů:

  1. Marti, je to prima, že si děti mohly vyzkoušet animování. Jejich dílka se mi moc líbí. Věříš, že bych si to také vyzkoušela? Jako dítě jsem měla sen tvořit loutky, nakonec se moje životní cesta ubírala jinudy, ale animované filmy se mi líbí. A kdyby byla taková možnost u nás, tak bych tam naše vnoučata vzala.
    Měj hezký začátek nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, je mi jasné, že děti byly nadšené.
    Měj hezké dny. J

    OdpovědětVymazat
  3. To nemá chybu. To byl opravdu bezvadně strávený čas jak pro děti, tak i pro vás.
    Měj se, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti to je moc hezké. Videa se moc povedla a děti jsou opravdu moc šikovné. My jsme jako děti tyto možnosti neměli, přesto jsme také svým způsobem animaci vytvořili docela jednoduchým způsobem. Papír se přeložil na polovinu. Namaloval se panáček a špalek tak, aby se to protlačilo ještě na druhý papír, kde se pak obojí obtáhlo nebo se dal také použít "kopírák". Na první papír se mu přimalovala do ruky sekyrka a dřívko vcelku na špalku nahoře a na druhém papíru se namalovala sekyrka dole a třísky kolem špalku. Horní vrstva se natočila na tužku nebo na delší rovnou tyčku a rychlým pohybem roztáčení a opětovným zabalováním vlastně vznikla animace, že to vypadalo tak, jakoby panáček štípal dříví. Jedná se vlastně o optický klam, ale fungovalo to. Mějte se všichni moc krásně a opatrujte se. Jára

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je úžasné! To by u nás bavilo všechny.
    Krásný večer.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, opravdu rozumím tomu nadšení! Tohle muselo děti fakt bavit!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, tvoje vnoučata jsou obě tvořívá, takže tohle si určitě užila.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, tak tohle by mě bavilo taky. Měj se hezky, Marti. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. To je super. Věřím, že si to děti užily a ty také. Také by se mi to líbilo. Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.