pátek 12. listopadu 2021

sál plný roztomilosti


Dnes druhá ze tří sobotních reportáží, která by vás mohla také zajímat. Ta poslední reportáž na blogu nebude, protože je významná jen pro náš region. 
Tak dnes výstava ježečků, domácích mazlíčků s kočičí povahou. Vlastně to byla soutěžní výstava, taková ježčí miss a jak se posuzují ježečci, se dozvíte v článku. Načetla jsem si o těchto novodobých mazlíčcích všechno, už když jsem psala pozvánku na výstavu. Byla to pro mě novinka a na výstavě bych si nejraději nějakého odnesla, ale nevím, co by tomu řekla Sára. 
Článek sem dávám celý, ale z fotek jen výběr, pouze ježečky. 
Na ostatní fotky se můžete podívat na Kanálu eM.
Tak co, jsou kouzelní, že jo?
Mějte pohodový a třeba roztomilý pátek.




Sál plný roztomilých mazlíčků s kočičí povahou
Marta Dušková

Sál Kulturního domu v Cítově patřil v sobotu 6. listopadu 1. Cítovské podzimní výstavě ježků bělobřichých. Všude plno roztomilých mazlíčků, které lákaly k pomazlení. Jejich majitelé je oslovovali jmény a zdálo se, že ježečci na jméno reagují, jako například krásná Zázvorka, které se nechala fotit a nebála se.

Výstava byla soutěžní, něco jako ježčí miss.
„Ježečky posuzuji už několik let. Na ježečkovi se posuzuje vzhled a povaha. Povaha především, protože jsou to domácí mazlíčci, takže je potřeba, aby ten ježeček nefuněl, měl dobrou povahu, nekousal, aby se v ruce rozbalil a byl aktivní. Co znamená, když funí? Zlobí se, chce zastrašit nepřítele a chce od něj mít klid, proto funí a řízeným chovem se snažíme jako chovatelé tyto instinkty potlačit. Aby to byl mazlíček, a ne ta ufučená koule, která se nás snaží zbavit a dostat se do bezpečí. Na této výstavě právě posuzujeme vlastnosti a vzhled toho ježečka, jestli není třeba moc tlustý, taky když probíhá miss, tak to nemůže být žádná tlusťoška, ani anorektička a tady je to stejné. Posuzuje se i stav bodlin, jestli nemá křivé nohy, jestli má dostatečný počet prstů“, vysvětluje posuzovatelka Marcela Abelová z Registru ježků Registr-jezku (webnode.cz), který je pořadatelem výstavy.

Hlavní zásluhu na pořádání cítovské výstavy ježků má posuzovatelka Sára Pacourková: „Snažily jsme se s kolegyní uspořádat nějakou akci, kde se opět budou moci sejít po delší době všichni ježkaři a užít si to. Povedlo se mi dohodnout výstavu tady v Cítově. Já jsem z Cítova, takže proto Cítov, žiju tady už šest let. Doufáme, že tato výstava nebude v Cítově poslední. Je tady velká účast“.

Na výstavě bylo možné se seznámit nejen s novodobým mazlíčkem s kočičí povahou, ale nechyběly ani stánky s výrobky pro zvířata, kreativními výrobky a šperky.

Ježek bělobřichý je roztomilý hmyzožravec, který pochází z Afriky. Na rozdíl od ostatních ježků se neukládá k zimnímu spánku a je aktivní po celý rok. Je to neobvyklý mazlíček, který si dobývá srdce chovatelů na celém světě. Ježčí povaha je dosti nezávislá a svobodomyslná. Od svého majitele potřebuje pochopení, zamyšlení nad jejich potřebami a nad tím, co nám chce ježeček svým chováním sdělit.
Pro ježky je typické, že se zpravidla navážou na jednoho člověka a bezmezně mu důvěřují.

No, nejsou roztomilí?




8 komentářů:

  1. Moc hezký a milý článek. Děkuji a přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, kouzelné fotografie a moc hezký článek mi pohladily duši. Dnes jsem to moc potřebovala.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. No ti jsou ale roztomilí !!!
    Hned jsem si vzpomněla na knížku z dětství Ježeček Pícháček mezi lidmi. :-)
    Měj hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou to úžasňáci, velice sympatičtí tvoreckove

    OdpovědětVymazat
  5. Jsou úžasní. Už jsem o něm také přemýšlela, ale obávám se, že náš Riky by si s ním chtěl hrát a miláček by to nemusel rozdýchat...

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, ježci jsou fešáci (i když se přiznám, že nejsem velký fanda dělání mazlíčků ze zvířat, které jsou původem úplně odjinud)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. I já jen zírám, že se ježci chovají jako mazlíčci... Ale fešáci to jsou, to tedy jo!
    Marti, měj hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.