čtvrtek 13. července 2023

čas dovolených


Dnes opět trochu informací, pro někoho možná důležitých, pokud budete trávit dovolenou v zahraničí. Zopakování pravidel dovozu živočišných produktů pro osobní potřebu, aby vzpomínka na příjemnou dovolenou mohla zůstat jen příjemnou i po návratu. Maso ze zahraničí pravděpodobně nevozíte, ale zákaz se vztahuje i na sýry. 
Pohodový den všem. 

P.S. Dávám sem ještě odkaz na další článek, který má souvislost s dovolenými, kdo máte zájem, můžete si přečíst tady Nezapomeňte před odjezdem na dovolenou zabezpečit dům! (kanalem.com).

Jaká jsou pravidla pro dovoz živočišných produktů pro osobní spotřebu?
Marta Dušková

Nastává období letních dovolených a Státní veterinární správa připomíná, jaká pravidla platí pro dovoz produktů živočišného původu pro osobní spotřebu ze zemí mimo Evropskou unii.

Do EU není možné dovážet pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, salámy, šunky, klobásy, mléko, mléčné výrobky, máslo, sýry či jogurty. Tento zákaz se nevztahuje na dovozy výše uvedených produktů ze států Andorry, Islandu, Lichtenštejnska, Norska, San Marina a Švýcarska. Z Grónska nebo Faerských ostrovů je možné dovést nanejvýš 10 kg těchto produktů.

„Uvedená omezení mají svá opodstatnění. Při dovozu produktů živočišného původu pro osobní spotřebu ze třetích zemí hrozí riziko zavlečení rizikových patogenů, které se jinak v EU nevyskytují. Mohlo by tak dojít k zavlečení nebezpečných nákaz zvířat nebo nemocí přenosných ze zvířat na člověka. Proto je dovoz zboží z masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků z třetích zemí vyjma některých států zakázán,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád

Veškeré produkty živočišného původu, které neodpovídají uvedeným pravidlům, musí být při příjezdu do EU odevzdány k úřední likvidaci. Nenahlášení uvedeného zboží může mít za následek peněžitou pokutu nebo trestní stíhání. 

Přehled produktů, které lze dovážet do EU bez omezení, jsou uvedeny na webu Dovoz potravin pro osobní spotřebu ze třetích zemí – Státní veterinární správa (svscr.cz).

Podrobné informace k pravidlům dovozu jsou uvedeny v tiskové zprávě Pravidla pro dovoz živočišných produktů pro osobní spotřebu – Státní veterinární správa (svscr.cz).

4 komentáře:

  1. Přečetla jsem si to. Ale jelikož se nikam za hranice nechystáme, tak si s tím hlavu lámat nemusím :-).
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Přečetla jsem si to také. Mimo EU nejezdím, takže jsem v pohodě. Děkuji i tak za upozornění. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, dobré připomenutí, že taková úprava existuje. Ale letos se nikam "za hranice všedních dnů" nechystáme, tak si s tím tentokrát lámat hlavu nemusím :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, díky za info. Nějak stále nemáme zažité, že Británie není v EU... Adam byl překvapený, že potřebuje pas...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.