sobota 29. července 2023

chcete se zapojit?


Právě začalo hlasování v anketě Strom roku, která probíhá každý rok. Najdete v seznamu finalistů strom z vašeho okolí? Líbí se mi tahle anketa, kde se hledají stromy s příběhem. Na úvodní fotce je nominovaný strom z mělnického regionu jerlín z Obříství, u kterého Bedřich Smetana komponoval Prodanou nevěstu. Já už mám hlasování za sebou.
Mějte pohodovou sobotu.

Hlasování pro Strom roku 2023 již začalo
Marta Dušková

Nominace do letošního roku ankety Strom roku 2023 byly ukončeny a v pondělí 24. července bylo spuštěno hlasování. Odborná porada z nominací vybrala 10 nejzajímavějších stromů z 83 nominovaných ze všech krajů.

Odborná porota jezdila celý červen po České republice a poslouchala příběhy stromů, fotila, obcházela a obdivovala, aby nakonec vybrala ty nejzajímavější, ze kterých je možné vybírat strom roku a hlasovat až do 8. října 2023.

Mezi finalisty je z mělnického regionu jerlín při statku Lamberk v Obříství, který nese i kulturní odkaz. U tohoto stromu komponoval Bedřich Smetana slavnou Prodanou nevěstu. Stáří jerlínu japonského se odhaduje asi na 180 let a jeho obvod je 342 cm.

Seznam finalistů 2023:

🌳 Havlíčkův dub
🌳 Mladějovický dub
🌳 Zábořská lípa
🌳 Divadelní lípa
🌳 Nepomyšlská lípa
🌳 Jerlín Bedřicha Smetany
🌳 Krásná Pepina
🌳 Stojí hruška v širém poli
🌳 Lípa na školní zahradě
🌳 Stiassná (šťastná) katalpa​

Čestný titul Stromy hrdinové získaly tři stromy:

🌳Čtyři Volyňské lípy
🌳Rýznerův akát
🌳Jasan na Mezné

Nejvíce nominací měl Středočeský kraj se šestnácti kandidáty, do finále se dostala šestice krajů. Hlasování je spuštěno na webu Hlasování – Strom roku, kde je uveden seznam všech finalistů. Více informací k finalistovi z mělnického regionu na Jerlín Bedřicha Smetany – Strom roku.

4 komentáře:

  1. Marti, na stromy se moc ráda podívám.
    Děkuji za info a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti , především Ti dodatečně přeji všechno nejlepší k svátku, hlavně hodně zdraví, štěstí a pohody. Já mám těch oblíbených stromů hned několik. Jene jsem chtěla nominovat na strom našeho kraje, ale je v soukromé zahradě a nemůžu tak zjistit obvod kmene protože nevím, komu zahrada patří. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...jeden... omlouvám se. Psala jsem na mobilu a teď koukám na tu chybu...

      Vymazat
  3. Marti, tak jsem si zahlasovala. Ale ne do vašeho kraje... :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.