středa 19. července 2023

náramek proti komárům ano či ne?


Jak jsem psala v minulém příspěvku, trávíme pár dní s vnoučaty a máme za sebou už spoustu zážitků. 
Z některých jsem dělala i reportáž a postupně, jak budou články vycházet, tak reportáže dám i na blog. Dnes opět možná pro někoho z vás důležitá informace, kterou jsem psala před pár dny. Je dobře, že se ozývá veřejnost, když jsou některé výrobky naprosto nefunkční, přestože reklama hovoří jinak. Dnes se to týká naprosto nefunkčních náramků proti komárům. Přečtěte si výsledky testování Státního zdravotního ústavu v článku.
Mějte pěkný den. 


Náramek proti komárům nefunguje! Místo náramků používejte repelent.
Marta Dušková

Státní zdravotní ústav na základě podnětů z veřejnosti se rozhodl otestovat funkčnost repelentních náramků. Informaci o tomto testování zveřejnilo na svém facebookovém profilu Ministerstvo zdravotnictví České republiky.

Odborníci podle výsledků testování potvrdili, že ochranný účinek náramků, který slibuje ochranu až po dobu několika týdnů, neexistuje. Při testech sedali komáři dokonce i na náramky, takže účinnost je nulová.

Stále tedy platí, že nejlepší ochrana proti komárům je pouze repelent. Trh nabízí účinné produkty s obsahem chemických látek i bio repelenty, které jsou vyráběny na čistě přírodní bázi. Přehled účinných repelentů je zveřejněn na webu Co proti komárům venku? Nejúčinnější jsou repelenty proti komárům | 123medik.cz


Existují i rostliny, které poskytují přirozenou ochranu proti komárům.
Jde například o tyto rostliny:

Citronella – jde o trvalku v podobě trávy, která má výrazné aroma. Často tvoří složku samotných repelentů. Její pěstování je nenáročné, ať už v květináčích nebo ve volné půdě.

Levandule – lahodí oku i čichovým receptorům. Pro komárů je však její vůně odpuzující, a tak funguje jako přírodní repelent.

Eukalyptus – tvoří účinnou složku mnohých repelentů. V našich podmínkách se může pěstovat jako pokojová rostlina i jako strom venku (v závislosti na konkrétním druhu).

Máta šedá (Pennyroyal) – na odpuzování hmyzu se využívají máty obecně, ale nejsilnější účinky má právě tento druh. Pokud ji nebude ořezávat na nať, poskytne vám bledě fialové květy, které odlákají komáři, no přivábí motýli.

Měsíček – jeho léčivé účinky jsou široce známé. Avšak pomůže vám také zbavit se nepříjemného hmyzu. Obsahuje pyrethrum, což je látka, která může za jeho jedinečnou vůni, ale i za to, že jde o přírodní insekticid.

O metodice testování repelentních náramků a výsledcích testů se zmiňuje odbornice ze SZÚ v rozhovoru SZÚ pro Studio 6: Místo náramků používejte proti komárům repelenty - SZÚ | Oficiální web Státního zdravotního ústavu v Praze (szu.cz).

7 komentářů:

  1. O těch náramcích se už zmiňovali v televizi. Já docela na ty přírodní odpuzovače věřím. Mamka říkávala, že používali proti komárům vopich neboli libeček. :-)
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, já měla o náramcích vždycky trochu pochybnosti, takže jsem si žádný nikdy nepořídila. Každopádně díky za doplnění informací.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, ty jsi neúnavná propagátorka. Ještě, že tě máme. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, tak tomu náramku bych nevěřila. Pamatuji si totiž, že se prodávaly náramky proti bolestem hlavy...byl to jen chyták na peníze. Repelent to prostě jistí a nejlépe je koupit si ty kvalitní v lékárně, které lze aplikovat i na pokožku a nehrozí nějaká infekce nebo alergie. I když je pravda, že každý je jiný.
    P.S. omlouvám se za smazání původního komentáře, ale měla jsem tam chybu. Psala jsem to totiž na mobilu a ten upravoval...

    OdpovědětVymazat
  6. Marti náramek na komáry jsem nikdy nekoupila a ani by mě to nenapadlo. Když hodně koušou, jistí to repelent. Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem na tom jako Lenka, takový nákup by mě ani nenapadl. Máme doma pohotovostní repelent, při sezení venku citronelové a levandulené svíčky.
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.