sobota 15. července 2023

lehoučký jako obláček

zdroj ČHMÚ

No tohle rčení není vůbec pravdivé. Váhu mraků si můžete představit jako 100 afrických slonů nebo olympijský plavecký bazén, ale o tom píšu v článku. Tentokrát mě zaujalo téma mraků nejen při focení. Všechny fotografie jsou z webu ČHMÚ.
Mějte hezký den.

Víte, kolik váží mraky?
Marta Dušková

Říká se „lehoučký jako obláček“, ale to je jen zdání. Váhu mraků si lze představit jako 100 afrických slonů, což je asi 500 tun, nebo olympijský plavecký bazén, v němž je cca 2 500 tun vody. Obláčky sice působí lehce a nadýchaně, ale opak je pravdou. Váhou vody v průměrném mraku se mimo jiné zabývá Národní centrum pro výzkum atmosféry v Coloradu.

Bouřkové mraky jsou specialitou. Mohou dorůstat do výšky 15 km a obsahovat stovky milionů tun vody, jak uvádí David Rýva z radarového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu.

Ovšem jednotlivé kapičky, které tvoří oblak vážící třeba i stovky tun, bývají milionkrát lehčí než dešťová kapka. A právě díky své lehkosti se drobné kapičky drží okolo kondenzačního jádra a nespadnou. Pokud se jich ovšem sejde hodně, vznikne z nich jedna velká dešťová kapka, která už se nevydrží vznášet a vlivem gravitace padá k zemi.

Více zajímavostí o oblacích je zveřejněno v článku Kolik váží mraky? - Seznam Médium.

Použité fotografie zdroj ČHMÚ





3 komentáře:

  1. Marti, teď bychom potřebovali, aby se nějaké kapičky seskupily a spadly dolů :).
    Hezký zbytek víkendu

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, ani u nás dnes nemá z čeho pršet. Ty fotky, ty jsou opravdu nádherné!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek, nádherné fotky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.