pátek 8. prosince 2023

památky ve vystřihovánkách

foto archiv Martin Klihavec

Téma mělnických vystřihovánek na blogu už, myslím, několikrát bylo a i rozhovor s tvůrcem těchto krásných dílek. Tentokrát se jedná o vystřihovánku trochu jinou, jak si můžete přečíst v článku, který zde přikládám. Fotografie si můžete prohlédnout zde Kolekce mělnických vystřihovánek Martina Klihavce se rozšířila o „Ameriku“ (kanalem.com), článek už vyšel o víkendu.
Třeba vám téma přijde zajímavé, tak jako mně.
Mějte pohodový den.


Kolekce mělnických vystřihovánek Martina Klihavce se rozšířila o „Ameriku“
Marta Dušková

Mělnický osvětový a okrašlovací spolek vydal novou papírovou vystřihovánku, kterou navrhl a vytvořil Martin Klihavec. Kolekci papírových vystřihovánek, které představují krásné pamětihodnosti města Mělníka jako Pražská brána, Vodárenská věž, chrám sv. Petra a Pavla či již zaniklá kaplička na náměstí Míru, rozšířil model pravděpodobně nejkontroverznější mělnické stavby, která se nachází na náměstí Karla IV. a nese spoustu pojmenování jako Amerika, Teherán či VVS.

Proč právě Amerika, která vyvolává velké emoce. Už je to ale taky historie. Martin Klihavec odpovídá na otázku, kdy jej napadlo přeměnit právě Ameriku ve vystřihovánku:

„Napadlo mě to v posledních letech, kdy minulé vedení města několikrát avizovalo, že zaručeně v tom konkrétním roce dojde k demolici této budovy. Tak jsem si říkal, že by stálo zato, dokud ta budova ještě stojí, nafotit si ji, zaměřit a případně udělat malý model.
Někdy v loňském roce jsem se zase dozvěděl, že v Liberci měli obchodní dům ze stejné doby a že je již dávno zbouraný a někdo tam udělal právě model té jejich stavby a vyvolalo to u lidí velký zájem. Tak to byl takový spouštěč, že jsem se do toho pustil“.

Vystřihovánka se zdá být o dost hezčí než skutečnost.

„Ano, to je pravda. Ve skutečnosti je z fasády už opadaná velká část obložení a od zatékající vody je celkově ta budova dost v devastovaném stavu. Také je na mnoha místech počmáraná od sprejerů.
Takže na mém modelu je vidět v pěkném stavu, jak asi vypadala v době, kdy se její výstavba zastavila a nebyla ještě neudržovaná“.

 Jaký názor má Martin Klihavec na budovu? Zbourat či ponechat?

„Kdybych mohl rozhodnout já sám, tak bych ji zboural a na jejím místě postavil jinou stavbu, která by splňovala požadavky moderní doby, lépe využila celé to místo obsahovala podzemní garáže, ale měla historizující fasádu! A to je na tom ale to nejdůležitější, aby se ta nová budova hodila do historického centra, kde stojí! Nemá smysl tam stavět novou budovu, která bude třeba z betonu a skla, ale stejně se tam nebude hodit a lidé budou opět za pár let nespokojení, že jednu nevhodnou odlaždičkovanou budovu jsme vyměnili za jinou obludu ze skla a betonu“.

Jak moc práce dala tahle vystřihovánka oproti ostatním? Jak dlouho trval celý proces od nápadu po realizaci?

„Udělat jednu vystřihovánku by mi trvalo v ideálním případě cca 3 měsíce, ale protože mám velké množství jiných aktivit, tak jsem tuto vystřihovánku dělat postupně celý rok. Architektonicky je tato budova sestavená z velkého množství různých osmiúhelníků, které jsou různě zdeformované, seříznuté anebo se do sebe různě prolínají. Dost divočina“.

Jaké má Martin Klihavec plány do budoucna?

„Už několik let mám rozdělaný mělnický zámek, ale ten je mnohonásobně složitější a náročnější, takže nevím, kdy se k jeho dodělání při všech svých aktivitách vůbec dostanu. Nedávno jsem naopak dodělal i několik vystřihovánek, které nejsou mělnické. Pro Řeporyjského starostu Pavla Novotného jsem udělal jejich Řeporyjský kostel. Dále jsem pro Prahu vytvořil 2 kostely ve Velké a Malé Chuchli. Vodojem v Kladně. Celkem je o moje vystřihovánky zájem i mimo Mělník. Už mám i další poptávky až například na Jižní Moravě, abych vytvořil papírové vystřihovánky i jejich historických staveb“.  

Vystřihovánky Martina Klihavce použil jako základ Karel Lojka a vytvořil z nich mělnické betlémy, které jsou nyní k vidění na vánoční výstavě v Regionálním muzeu Mělník.

První vystřihovánku navrhl Martin Klihavec, mělnický kronikář, předseda Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku v roce 2017 a od té doby vytvořil celou řadu vystřihovánek nejen pro mělnický region, ale i na zakázku pro jiné regiony. Mělnické vystřihovánky je možné zakoupit Turistickém informačním centru v ulici Legionářů v Mělníku.

Podrobné informace k tvorbě vystřihovánek je možné najít v březnovém rozhovoru Martin Klihavec: Já nejsem takový ten pravý modelář, který si lepí papírové modely (kanalem.com).

Použité fotografie archiv Martin Klihavec

6 komentářů:

  1. Marti to je zajímavá reportáže. Naši kluci, když byli malí, tak odebírali časopis ABC a tam vycházely vystřihovánky hradů, zámků a památkových objektů. Měli toho plný pokojíček. Něco si rozebrali, něco se časem rozpadlo, ale bylo to hezké. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti to je zajímavá reportáže. Naši kluci, když byli malí, tak odebírali časopis ABC a tam vycházely vystřihovánky hradů, zámků a památkových objektů. Měli toho plný pokojíček. Něco si rozebrali, něco se časem rozpadlo, ale bylo to hezké. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky naše kluky vystřihovánky bavily. Stále bylo něco někde vystavené.
    Rozhovor jsem si ráda přečetla, je zajímavý.
    Měj pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, mně se líbí, jaký ty máš záběr!
    Bráškové taky pořád něco lepili a tvůj článek mi to připomněl. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Takovéhle věci miloval můj táta! Modelář se nezapřel :o)
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zajímavý rozhovor. Papírové vystřihovánky se mi líbí, dokonce jsem jednou byla na výstavě těchto modelů.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.