středa 27. prosince 2023

vánoční střípky a kachna na pomerančích



Dnes obrazem ze Štědrého dne a z 25. prosince, kdy jsme měli tradiční rodinné setkání. Tentokrát jsem pekla dvě kachny na pomerančích a ne tradiční svíčkovou. Svíčkovou mi můj muž zakázal vzhledem ke složitosti třídenní přípravy (je to vlastně tak složité?!) a mým současným berlím. No, tak jsem poslechla a vymyslela jinou slavnostní alternativu, kterou jsem dělala podruhé v životě. 
Ovšem recept jsem musela hledat a jsou jich tisíce. Nakonec jsem si vybrala klasiku z Francie. Víte, že se Francouzi a Italové dohadují, čí je kachna na pomerančích?
Tak dnes jen obrazem, ovšem kachny jsem bohužel nefotila. Jsme velká rodina a já jsem vlastně fotila jen brzy ráno a pak už ne. Nebyl čas a byl trochu chaos, jak už to tak bývá při velkých rodinných sešlostech. Ale právě tohle mám ráda.
Pro jistotu si sem recept uložím, ať ho příště nemusím hledat. Kachna moc chutnala.

Kachna na pomerančích
Kachnu nasolíme a opepříme. Dobře omytou kůru z jednoho pomeranče lehce povaříme, aby nebyla hořká. Dáme ji dovnitř kachny a necháme takto uležet do druhého dne.
Kachnu trochu podlitou vodou dáme do vyhřáté trouby nejdříve na 230 stupňů, asi po patnácti minutách stáhneme troubu na 180 stupňů a pečeme asi dvě hodiny.
Mezitím si připravíme šťávu ze dvou pomerančů, přidáme trochu vývaru a cukru a povaříme.
Oloupaný pomeranč nakrájíme na kolečka, nasolíme a opepříme.
Úplně na závěr zalejeme kachnu pomerančovou šťávou a poklademe kolečky připraveného pomeranče a ještě chvíli pečeme, stačí tak deset minut. 
Podáváme s brambory.

Mějte pohodové dny.

P.S. Ještě jeden příspěvek z Vánoc sem dám se Sárou a možná představím některé dárky.


















3 komentáře:

  1. Marti, i já jsem měla plný dům, ale bylo to prostě skvělé - chaos, smích, prostě rodina :o)
    Měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. U nás se taky na první svátek vánoční schází celá rodina. Jen tedy nejstarší vnučka Hanka chyběla. Ta slavila Vánoce s covidem v Saudské Arabii.
    Je to vždycky šrumec. Za normálních okolností máme prostorný obývák, ale tento den by potřeboval přifouknout. :-) Ale bylo to fajn, jako vždycky !
    Měj se Marti, moc hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, my jsme měli taky tentokrát Štědrý večer rušnější než obvykle - kromě mé mámy u nás byl i syn se ženou. A v pondělí jsme byli taky v pěti (chápu, že ve srovnání s vámi je to tedy málo) - pro změnu u mámy na svíčkové
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.