pondělí 4. prosince 2023

pohodový advent


Přání trochu se zpožděním. Včera byla první adventní neděle. Přeji všem příjemně strávený advent bez spěchu a shonu a dělejte jen to, co sami považujete za důležité a ne to, co je zvykem v naší zemi. Kromě příjemných setkání není důležité v podstatě nic. 
Uklízíte přece celý rok, tak se nemusíte strhnout právě teď, pokud nestíháte adventní výzdobu včas, advent má ještě dost dní. Pečte cukroví, jen pokud vás to baví, nic není dogma a normy si určují lidé, ale není důvod, abych ty normy přebírala, pokud mi nevyhovují. 
Už jsem tady kdysi psala, že u nás se předvánoční úklid nedělá od dětství našich dětí. Okna jsme nemyli, protože děti malovaly vánoční dekorace uhly a lepily je na okna. Další úklid jsme nedělali, abychom pak nervózně nenapomínali děti, že umazaly pohovku cukrovím, skříně jsem uklízela až v lednu, kdy jsem potřebovala uložit oblečení, které děti dostaly pod stromeček, a tak jsem zároveň třídila oblečení, ze kterého už vyrostly.
Tradičně jsme přesunuli prostě úklid na leden, kdy nám to přišlo smysluplnější. A je to tak dodnes.
Takže je tady advent, tak si ho užijme v klidu a v pohodě.

5 komentářů:

  1. Je to tak, jak píšeš. Taky se nestresuji nějakým zběsilým uklízením. Vždyť se uklízí průběžně celý rok. Dělám jen to, co uznám za vhodné. :-)
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, hezký domečkový svícen....
    Hezké a klidné adventní dny

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, moc jsi mě potěšila. U nás by se sedačka a koberce taky nemohly prát v zimě nebo dokonce malovat byt, jak to někdy vidím, uschlo by to nejdříve v červenci, hihi. Užij si klidu a pohody. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, vystihla jsi to přesně. Ostatně advent se takto začal propagovat až po revoluci. Maminka se kdysi jen před Mikulášem občas zmínila, že začal čas adventu, protože byla věřící a to se za mého mládí moc říkat nesmělo. Já si nikdy nepamatuji, že by mamka zdobila okna, neměli jsme nikdy ani adventní věnec. To je spíše převzaté. Nic takového dříve nebylo. Také jsme byli podstatně chudší, ale bohatší na city a přátelství. Byl Mikuláš a pak tři týdny čekání. Pro stromek jsme chodili k hajnému až na Štědrý den ráno kdy jsme vezli do hájovny krmení pro zvěř..seno, jablka, žaludy, kaštany a za odměnu si mohli vybrat stromek. Ten se mnou strojil táta, zpívaly se koledy, připravovala rybí polévka, kapr, salát....Nejdříve se šlo do chléva nakrmit zvířata i ta dostala vždy nějakou dobrotu navíc, pak se rychle připravit na večeři. Na ty časy vzpomínám. Je jiná doba, ale já toužím spíše po rodinném setkání a po klidu. A jestli mám utřený prach? O to přece nejde. Vždyť Ježíšek se narodil ve chlévě, a tak průběžný úklid v bytě musí také stačit. Krásný předvánoční čas Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti mám to přesně tak jako Ty ! Velký úklid v lednu, spolu s tříděním a vyřazováním věcí... Mám na to pak i chuť a hlavně čas, ten teď věnuju hlavně nemocnému synovi a svému tátovi. Výzdobu dělám, protoźe to mám moc ráda, cukroví přiměřeně... Vánoce si chci hlavně užít, s rodinou. Lenka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.