čtvrtek 21. prosince 2023

znáte je?

foto zdroj Medici na ulici

Já jsem o tomto projektu vůbec nevěděla, než jsem na něj náhodou narazila. Medici na ulici. Znáte je?
Pokud ne, přečtěte si článek. Mně se projekt moc líbí a mělo by se o něm určitě vědět. Je to záslužná činnost, která nejen pomáhá, ale ještě bojuje proti předsudkům vůči lidem bez domova. Život může zamávat s každým z nás...
Mějte pohodový den.

Kdo jsou Medici na ulici? Od začátku prosince ošetřili přes 70 bezdomovců

Obvazování chronických ran, léčba nachlazení, poskytování volně dostupných léků nebo základní hygienické prostředky, to je nejčastější náplň dobrovolnické činnosti členů spolku Medici na ulici, kteří každý rok ošetří přes 2000 bezdomovců.

Spolek, kde jsou členy nejen budoucí lékaři, ale i studenti oboru biomedicína či všeobecná sestra, zatím působí v Praze a dalších pěti krajských městech. Pracují vždy v tandemu studentů vyšších ročníků spolu s nováčky z nižších ročníků. Budoucí sestry si touto dobrovolnickou činností dokonce mohou splnit zápočet z volitelného předmětu.

„Medici na ulici (MNU) je spolek studentů lékařských fakult, který cílí své aktivity na podporu osob bez domova.

Studenti, často ve spolupráci se sociálními pracovníky z dalších nízkoprahových organizací, zajišťují kontinuální chod nízkoprahových ošetřoven či sami vyráží pravidelně do terénu. Poskytovaná péče je zaměřena na základní ošetření akutních či chronických ran, konzultace zdravotního stavu nebo snahu o organizaci potřebné péče. Práce MNU zakládá především na nesoudícím přijetí a empatii. Snaha je kladena na přinášení naděje, důstojnosti, pocitu rovnosti a mnohdy teprve až ve druhé řadě na ošetření.

Medici na ulici fungují od roku 2020 jako zapsaný spolek. Financování projektu je zajišťováno především z darů dobrovolných dárců či charitativních sbírek“.

Citace z webu Medici na ulici

Medici nejen pomáhají bezdomovcům, ale zároveň svou prací bojují proti předsudkům vůči lidem bez domova a s ochotou vnímají složité životní osudy lidí bez domova.

Spolek Medici na ulici obdržel na konci října Cenu Celestýna Opitze, která je každoročně udělována řádem milosrdných bratří jako vzor v péči o nemocné a potřebné.

Použité foto archiv Medici na ulici

6 komentářů:

  1. Ahoj Marti o projektu vím od mamky vnučky Aničky, pracuje jako sociální pracovnice právě s bezdomovci. Važme si všeho co máme, každý den. Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Je to pro mne novinka a dávám palec nahoru.
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, moc děkuji za tento i další články. Pozdravuji do C. a přeji vám všem v rodině hlavně pevné zdraví. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Neznám, empatie těch "děti" je úžasná a patří k jejich budoucímu povolání.
    Marti, posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já o tomhle projektu vím, mladí, kteří se v něm angažují, mají můj obdiv.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.