pondělí 21. srpna 2017

brána do pekel - 2. část



Tak můžeme vstoupit dovnitř hradu. 
Naši pekelnou cestu a okolí hradu jsem popsala již tady.
Nebudu popisovat historii hradu, páč za prvé si ji ani s průvodcem celou nepamatuji :-) a za druhé dnes se dá vše dohledat. 
Tak jen něco málo, co možná úplně nenajdete. Na hradě se vystřídalo spoustu známých šlechtických rodů, až jej v roce 1924 koupil senátor a prezident Škodových závodů v Plzni Josef Šimonek. Kdyby nebyla v roce 1989 revoluce, zůstaly by z hradu jen obvodové zdi ze skály, vše vevnitř by bylo zbouráno a přeměněno v lázně s hliníkovou kupolí. 
Naštěstí se tak nestalo a hrad byl vrácen v restituci potomkům pana prezidenta. Hrad byl dost zničen, díry ve stropě apod., nicméně dnes je v soukromých rukou nově zrekonstruován a v dobrém stavu.
Úvodní fotografie je malba na zdi jedné z komnat, která ukazuje původní stavbu hradu.
V interiéru hradu se fotilo moc špatně. Za prvé malý prostor, všude spoustu lidí, to bylo něco na nás dva :-) a nerada používám blesk, páč mění skutečnost. Toto je moje omluva za kvalitu některých fotek.












Tady se nemylte. Nejsme venku. Fotografie jsou zevnitř hradu přes okno, jinde bych to nemohla totiž nafotit. Na fotografií vidíte scénerii, které se říká Prsa a na jednom prsu je hrad Bezděz. Tam jsme teda taky nebyli. Na další fotografii je trochu vidět, v jaké výšce se hrad nalézá.




Tady jsem fotila v kapli, kde jsou fresky ze 13. století, takže opravdu vzácná památka.
Na zdi nesahat!!!







A tady moje procházka hradem končí. Snad se vám to malé nahlédnutí líbilo. 
Přeji šťastné vykročení do nového týdne tou správnou nohou.
Jen nevím, která to je :-)

8 komentářů:

  1. Obě části vašeho výletu jsem si přečetla i prohlédla. I jsem se pobavila :-).
    Ale fotky jsou zajímavé, nikdy jsem na tomto hradu nebyla,takže jsem velmi ráda k Tobě nahlédla.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda jsem si prostřednictvím tvých fotek připomněla svůj dávný výlet na Housku.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Se značením cest u nás máš pravdu. Když jsme někde bloudili, tak vždycky u nás. Takové výlety na hrady a zámky mám ráda, mám ráda historii, i když si toho taky zapamatuju málo. Hrad je krásný a počasí výletům přeje. Zdravím§
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, ano nikde není dobré značení. Bohužel. Ono je to taky o naší přípravě, ale my jsme trochu bohémové, takže proč dopředu plánovat, když můžeme bloudit :-)

      Vymazat
  4. Vůbec jsem na nic nesahala, exponáty jsem neleštila, naopak nechala jsem je na místě pro jiné, ani jsem nedutala, jen jsem očumovala a moooooc se mi to líbilo.
    Krásný den, Marti...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.