neděle 21. července 2019

Dny lidové architektury




Včerejší den jsem měla nabitý kulturou a prací. Akce mě zajímaly ale i osobně. 
Původně jsem si myslela, že shrnu na blogu dvě reportáže do jedné, ale nakonec jsem vybrala z pracovních fotek tolik, že musím příspěvek rozdělit. 
Vlastně jsem si včera nabrala materiál na tři reportáže, tak mám co dělat, abych to zpracovala.
Dnes si opět usnadňuji práci. Před chvílí jsem odeslala první článek a myslím, že je celkem zajímavý, tak ho sem kopíruju. 
Ve Skalním obydlí jsme letos vevnitř nebyli, bylo tam plno návštěvníků. 
Kdo se chcete podívat dovnitř, můžete v příspěvku, který jsem psala před třemi lety.
Pokračování soboty zítra.

Sobota patřila slavnostnímu zahájení Dnů lidové architektury
Marta Dušková
Slavnostní zahájení Dnů lidové architektury ve Středočeském kraji se uskutečnilo v sobotu ve Lhotce u Mělníka. Hlavní součástí programu byly komentované prohlídky Skalního obydlí, které patří Regionálnímu muzeu Mělník, které se na organizaci akce podílelo.
Doprovodný program na hřišti nabídl desítkám návštěvníků vystoupení folklórních souborů, jarmark tradičních řemesel či dílničku, kde se vyrábělo ze slámy. V průběhu dne proběhl křest publikace Lidové stavby Středočeského kraje. Kyvadlovou dopravu mezi hřištěm a Skalním obydlím zajišťoval krásný koňský povoz a v komunitním centru na návsi se promítaly tematické fotografie a videa z Kokořínska.
Putování za lidovými stavbami Kokořínska zajistily pro zájemce dva autobusy, které se vydaly na okružní trasu Kokořínskem s průvodci. Exkurze představila vybrané ukázky zajímavých lidových staveb.
Dny lidové architektury ve Středočeském kraji vstoupily letos do 3. ročníku a zahájení bylo právě v sobotu ve Lhotce u Mělníka na Kokořínsku. Jejich cílem a smyslem je upozornit co nejširší veřejnost na fenomén historického vesnického stavitelství. Památky lidového stavitelství jsou pozoruhodných dokladem řemeslného umu i estetického cítění našich předků. Současně představují významný krajinotvorný prvek, a právě Kokořínsko má co nabídnout.
Dny lidové architektury ve Středočeském kraji potrvají do neděle 28. července. Přáním pořadatelů je, aby se dny staly pro širokou veřejnost podnětem k hlubšímu poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství.









 



18 komentářů:

  1. Marti, skalní obydlí bych moc ráda navštívila. Zajímá mě, jak lidé dříve žili. Proto jsem si přečetla i starší příspěvek a obdivuji skromné obydlí.
    Dny lidové architektury jsou zajímavé, je moc dobře si připomínat kulturu, tradice našich předků, seznamovat se s tím jak žili. Skalní obydlí je teď pěkně udržované. Navrhnu manželovi, že bychom si na Kokořínsko mohli udělat výlet.
    Měj hezkou neděli. U nás je zataženo a prší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, na Kokořínsku je toho spoustu k vidění, takže výlet by se opravdu vyplatil. Dost jsem toho na blog dávala, tak se můžeš inspirovat. Pokud sem pojedete, dej mi vědět, třeba by se nám povedlo se na chvíli setkat. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  2. Mám ráda takové akce a je dobře, že se konají. Skalní obydlí nemá chybu, to se hned tak nevidí.
    Měj se hezky a těším se na pokračování.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano je krásné. Už tedy pro mě nebylo překvapením, protože jej znám, ale líbí se mi pořád. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  3. Marti, skalní obydlí vypadá zajímavě a dnes o trochu lépe než v minulém příspěvku, ale bydlet bych tam opravdu nechtěla. Dny lidové architektury jsou krásná akce a je dobře tuto historii připomínat. Zajímá mne, jak lidé dříve žili. V něčem měli život výrazně jednodušší a v něčem o hodně složitější, než my dnes. Těším se na další příspěvek.
    PS: Výzvu zveřejním v týdnu, ale asi jsem se hlásit neměla, máme jen jedny hodiny, ostatní jsou digitální, třeba na troubě. No, nějak se s tím poperu. :o)
    Měj krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, to bude foťákem, protože teď mám podstatně kvalitnější. Pokud vím, tak skalní obydlí je pořád stejné, akorát bylo v sobotu vzhledem k akci víc nazdobené. Měj pohodový nový týden.

      Vymazat
  4. Marti, opět nádhera.Kdybychom mohli, hned bychom se rozjeli podívat.U stánků bych musela určitě něco nakoupit a ve Skalním obydlí bych slintala blahem nad tím nádherným nábytkem a vším ostatním.Miluju starožitnosti a alespoň bych si pohladila každý kousek.Díky, že jsem mohla poznat a až bude Eli větší, pojedeme určiťě.Měj hezký zbytek neděle.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, až budete moct, určitě to stojí za vidění. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  5. Marti, děkuji za reportáž i článek. Kokořínskou znám opravdu jen z rychlíku, skalní obydlí znám ze Zderazi na Vysočině, netušila jsem, že to není jediné místo u nás.
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, Skalní obydlí je opravdu zajímavé, takvé jsem neviděla, byť jsem po různu ve skalních městech (včetně Kokořínska) různé využití skal pro bydlení viděla. Zase jsem si díky rozšířila obzory

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, to jsem ráda a měj pohodový začátek nového týdne.

      Vymazat
  7. Marti, rada so prostrednictvom tvojej reportaze navstivila taku krasnu akciu... Pozorujem, ze cim som starsia, tym sa radsej vraciam ku korenom, k folkloru. Pozdravujem... pa L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, já to mám stejně, to přichází asi s věkem. Měj krásný den.

      Vymazat
  8. Tvůj blog čtu ráda. Na fotkách vidím v kroji svoji milou sousedku a další členy baráčnického souboru Furiant. Už dlouho obnovují staré tradice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé děkuji, svět je malý. Víc fotek najdeš v mém článku tady https://melnicky.denik.cz/kultura_region/sobota-patrila-slavnostnimu-zahajeni-dnu-lidove-architektury-20190721.html. Vím, jak se ten soubor jmenoval, ale nemohla jsem účastníky jmenovat, protože rozsah článku mám daný.

      Vymazat
    2. Většinou čtu Boleslavský deník, ale čtu i okolní, Mělnicko trochu znám a mám ráda. Těším se na další články. Ještě k Furiantu - www.furiant-malabela.cz

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.