pondělí 22. července 2019

příběh varhan


Slíbila jsem v minulém příspěvku pokračování soboty plné kultury. 
U nás byl varhanní koncert v kostele, který už jsem tady prezentovala. 
A protože to nebyl ledajaký koncert, ale benefiční, sešla jsem se před koncertem k povídání s původcem této akce. Opět jsem se dozvěděla informace, které bych sama nikde neobjevila, přestože jsem před akcí měla k dispozici tiskovou zprávu. 
A tohle mě na téhle práci právě baví. 
Nebaví mě opisovat informace, které už někdo napsal. Ráda píšu něco svého.
Nebudu se ale vyčerpávat, protože jsem právě v tomto okamžiku, píšu v neděli, odeslala další článek do novin, dnes druhý. 
Ještě mám v diktafonu materiál na třetí. 
Takže opět, už se to stává tradicí, kopíruju sama sebe, protože všechny potřebné informace v článku jsou. Jen fotky jsou jiné. 
Pár záběrů z kostela a u varhan níže zmíněný umělec. 
Škoda, že vás nemůžu přenést i na koncert, byl moc krásný.
Přeji všem pohodový začátek nového týdne.

Benefiční koncerty pomáhají sbírce na obnovu varhan
Marta Dušková

Sobotní podvečer patřil v kostele sv. Linharta v Cítově varhannímu koncertu. Známý varhaník Pavel Černý, organolog a pedagog rozezněl varhany skladbami známých mistrů pravděpodobně naposledy na dlouhou dobu.
Koncert byl benefiční a výtěžek bude použit na obnovu varhan, které nejsou v dobrém stavu. V dubnu letošního roku bylo založeno Sdružení pro obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově. Impulzem k založení sdružení byla mimo jiné zmínka Pavla Černého, který vloni na cítovské varhany hrál, že jsou ve špatném technickém stavu a dál mohou sloužit jen po celkové rekonstrukci.
Bohuslav Šámal, předseda sdružení vysvětluje: „Moje maminka na tyhle varhany hrávala každou neděli skoro sedmdesát let. Zdědila tuto funkci v roce 1945, kdy vystřídala Němku z pohraničí čekající na odsun, která jednoho dne zmizela. V posledních letech na varhany už nikdo nehraje, a to jim velmi škodí. Jsou napadeny červotočem. Vibrace při hraní na varhany červotoče vyhání. A tohle vedlo k rozhodnutí založit spolek na záchranu varhan“.
Sobotní koncert byl už druhou benefiční akcí pořádanou sdružením. Na prvním koncertu, který se v kostele uskutečnil v květnu, se podařilo vybrat přes dvacet jedna tisíc. Na transparentním sbírkovém účtu je v současné době přes sto tisíc, dalších sto tisíc přislíbila Nadace ČEZ. Prostředky jsou dostačující pro zahájení první etapy obnovy. Sbírka ovšem pokračuje dál. Celková rekonstrukce varhan bude stát jeden milion dvě stě tisíc Bližší informace jsou zveřejněny na www.provarhanycitov.cz.
Dvoumanuálové varhany jsou krásné a jsou staré sto padesát let. Za záchranu určitě stojí.









14 komentářů:

  1. Zase moc prima příspěvek. Stále je co dozvídat se něco nového.
    Marti, já jsem dala k sobě příspěvek o hodinách, ale jelikož s přibývajícími léty mi ubývá inteligence, tak jsem ho nenazvala hodiny, ale ,,nic moc". To jenom, abys věděla, že jsem splnila moje přihlášení k Tvé výzvě :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já jsem tvůj příspěvek četla a snažila se třikrát komentovat, ale padá to do spamu jako u Růženky, takže jsem ti to napsala myslím včera do komentáře k sobě pod tvůj komentář. A neboj už to mám poznamenané. Díky moc.

      Vymazat
  2. Máte krásný kostel a krásné varhany. Určitě si zaslouží zachránit, třeba se po opravě najde někdo, kdo na ně bude pravidelně hrát.
    Zaujala mě informace, že vibrace při hraní vyhání červotoče.
    Blog by už měl být v pořádku, chystám se psát článek, tak doufám, že nebudou další potíže.
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ano jsou nádherné. No hrát se na ně pravidelně bude muset už kvůli červotočům. Počítá se i s koncerty. Ty tady sice prý budou i teď, konečně je kostel využíván i k tomu účelu, ale bez varhan,je tu nádherná akustika. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Marti, jseš ÚŽASNÁ v psaní a focení článků.Dopoledne si přečtu a mám krásný den.Kostely a varhanní koncerty v nich zbožňuji.Kostel v Cítově je překrásný.Ještě ti musím napsat, rozbil se mi koš na prádlo a vzpomněla jsem si na tebe ,že jsi kupovala nový.Tak jsem hledala až jsem našla ten tvůj.Dnes mi dorazil a je krásný.Ještě jsem si udělala radost s malovanou štoudví ,kterou jsem už 5 koupila na bazaru Příbram.Když tak mrkni.Mějte hezký večer s mužem a Justýnkou.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, moc ti děkuji, potěšila jsi mě. Ale nevím, jestli bude dnešní příspěvek pro krásný den :-) Jéé to super s tím košem. Mějte všichni tři pěkný den.

      Vymazat
  4. Marti, to je fajn inciativa. Doufám, že se varhany povede zachránit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, věřím, že povede, je tam velké nadšení. Měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Marti, bylo by skvělé, kdyby se varhany podařilo zachránit. Je to krásné dědictví a o to je třeba se postarat, byla by škoda, kdyby je sežral červotoč.
    Měj prima den. D.

    OdpovědětVymazat
  6. Vždycky, když čtu něco takového, mám dobrý pocit. Tam, kde selžou nebo nestačí instituce stojí ještě dobrá myšlenka a dobří lidé.
    Díky tomu budou nejen vaše varhany žít...
    Marti, díky za článek i fotky.
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, proto jsem se rozhodla o tom psát. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. To se hezky čte. Lidem stále ještě záleží na zachování historie, jsou ochotni pro obnovu přispět finančně, mít radost ze záchrany.
    Marti, je skvělé, že nám zprostředkováváš zajímavosti z tvého okolí.
    Přeji ti hezký den.
    Ála

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.