úterý 23. července 2019

příliš ortodoxní...

Tenhle příspěvek jsem psala v sobotu ráno a zachycuje přesně, jak jsem se v té chvíli cítila. Nebudu tedy měnit časovou linku v článku, i když už uplynulo několik dní.
Již jsem to slyšela vícekrát či četla od svých známých na facebooku o facebookových skupinách např. matek či milovníků koček a tak, kde se sdružují příliš ortodoxní členové, kteří dokáží ukamenovat jiného člena, aniž znají příběh či je vůbec zajímá.
Dosud jsem to sama nezažila. Jsem pouze ve skupině Našlo se na půdě, to už jsem tady psala a nenávistné komentáře se tady občas taky objeví a zničí nějakému prodejci prodej, ale zde jsou dobří správci skupiny, takže většinou včas takovou nesmyslnou diskusi vypnou. 
Bože, ať si každý prodává, co chce. I když mám třeba pocit, že nabídka se hodí spíše na skládku, co je mi po tom. Třeba najde kupce.
Ovšem tento týden jsem to sama zažila.
Přihlásila jsem se kvůli kamarádce s bílými koťaty do skupiny Prodej koček, protože ona to s facebookem moc neumí. Sama jsem se nabídla.
Nejdříve jsem dala inzerát na sbazar a po čase jedna bílá kočička dostala nový domov.
Věděla jsem, že facebook má větší sílu, nicméně jako člena skupiny vás někdo musí schválit a tady to trvalo snad deset dní.
A mně trvalo další čtyři dny, než jsem tam inzerát dala. V pátek. 
Měla jsem neblahé tušení či intuici, že to nemám dělat. Dnes, tj. sobota jsem po nenávistných komentářích nejdřív vypnula možnost komentovat, za půl minuty jsem odstranila inzerát a za další minutu jsem se ze skupiny s velkou parádou odhlásila. To šlo naštěstí bez schvalování ihned. 
Nevím, proč jsem to neudělala hned bez předchozích dvou zbytečných kroků.
Inzerát byl ve znění, že kamarádka prodá bílou kočičku, bílého a černého kocourka za 200,- Kč. Původně je chtěla dát zdarma, ale pak jí někdo poradil, že takhle si je vezme kdokoliv, za peníze je aspoň trochu jistota, že se dostanou do dobrých rukou. Můj muž zjistil navíc, že bílé kočky jsou celkem vzácnost. Já sama jsem bílou kočku viděla poprvé.
Od včera začalo spoustu negativních komentářů. Ani si je všechny nepamatuju, protože už konverzaci samozřejmě nevidím, ale byly stejně velmi podobné.
Útulky jsou plné koček a ona je prodává, fuj!
Vysvětluju proč.
Další - ježíš ona je množí, to je hrůza!
Vysvětluju, že nemnoží, že jen prostě nestihla sotva půlroční kotě vykastrovat. Prostě se stalo.
Na to je odpověď, ať si něco přečtu o kastraci. 
Ale já mám načteno už dávno, víc než třicet let při naší první kočce, proto vím, že nejvhodnější doba je až v půl roce a ne mrňavá malá koťátka. Už přestávám na komentáře odpovídat a bránit moji kamarádku. Nemá to vůbec žádný smysl a sama sebe bych už dávno nebránila.
A tak, to chvíli pokračuje a přes monitor se ně postupně vylévá stoupající nenávist, které vůbec nerozumím a začínám si něco myslet o blbcích a kravách. Po hodině vypínám možnost komentářů.
Za další minutu se rozhodnu a zruším svoje členství okamžitě.
Takovou oběť nejsem ochotná přinést.
Ještě že za chvíli jedu pryč. Zatím ta nenávist někam odteče.
Když jsem o tom četla, úplně jsem nevěřila. No vyzkoušela jsem si to na vlastní kůži.
Takže už žádné žádosti o členství, stačí mi Našlo se na půdě a Současnost a historie Mělníka.
Ale těch lidí, kterým stojí za to posílat nenávist na druhou stranu republiky, je mi vlastně líto. 
Na nenávistné komentáře týkající se veřejného života jsem si zvykla. Ale tohle je nevinné téma a i tady došlo k odsouzení bez znalosti příběhu. A pisatelek bylo během chvíle opravdu hodně.
Jsem ráda, že kolem mě na blogu jsou samí krásní lidé. Díky vám.
A ta moje láska milovaná a chlupatá se možná k tématu chuďato ani nehodí. 
Ale aspoň něco krásného v tomto příspěvku musí být a to vám posílám jako pozdrav.

17 komentářů:

  1. Marti, je mi líto, že jsi zažila na FB tolik nenávistných komentářů. Jsem v několika skupinách, které se týkají panenek, jiné zase háčkování a tvoření. Bohužel se téměř všude najde někdo, kdo začne rýpat a už to jede. Kolikrát diskuze sklouzne úplně jinam a jeden žasne. Pokud se mi něco líbí, dám like a pokud ne, tak nekomentuji a nekazím druhým radost. Někdy si říkám, kde se v lidech bere tolik zloby.
    Koťátka jsou kouzelná a držím palečky, aby našla nový domov. Justýnce posílám pohlazení.
    Všem vám přeji krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, i tohle patří k životu, jen mě to zaskočilo. Pohlazení vyřídím a měj se moc krásně.

      Vymazat
  2. Marti, vůbec nechápu, kde se bere stále tolik nenávisti. Proč bych měla někoho urážet , když se mi něco nelíbí nemusím se dívat, ale proč po někom plivat spoustu urážek.
    Koťátka jsou roztomilá a moc jim přeji, aby našla hezký domov.
    Marti, měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ani já tomu nerozumím, jak jsem psala. Někdo si potřebuje zvedat tímto způsobem asi sebevědomí. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. A právě z toho důvodu je blog jediná má sociální síť.
    V normálním životě se dnes a denně setkávám se závistí, nevraživostí, nechápáním, zlobou a nemám potřebu toto násobit na sociálních sítích.
    Co lidé dokáží za nechutnosti, jak nevraživě odsoudí člověka ve vteřina, nemám toto zapotřebí.
    Prostředí blogu mi dává určitý rozmach, jsou tu mladí se svou svěžestí, jsou tu staří se svou moudrostí a ten zbytek mne obohacuje ažaž ..
    Kočky jsou značně přecitlivělé téma, lidé s ním neumí pracovat, nechápou leckdy, že i drsná opatření typu kastrace mají obrovský smysl. Včera jsem potkala březí kočku a hned jsem si vybavila na malé chudáčky, které budou za půl roku mrznou někde v křoví.
    Měla jsem bílou perskou kočku, jsou náchylné na nemoci očí a uší, byla sněhově bílá s modrýma očima, skvost, ovšem stále marod.
    Martino, peč na kretény :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten text je značně unavený, stejně jako já, příště se posnažím, slibuji :-)

      Vymazat
    2. Blondýnko, mně přece jen facebook přináší víc pozitivního než negativního. A není to jen on line spojení s dětmi, které se toulají po světě a konverzace se odehrává v reálném čase a hned, což by třeba přes email možné nebylo. Ale přes zprávy na facebooku jsem ve spojení i pracovně, protože téměř všichni tuto rychlou komunikaci využívají. A neboj, na kretény a krávy já peču. Jen takhle moje zkušenost na blog taky patří.

      Vymazat
  4. Milá Marti, dvě velká témata. Hrubost a agrese ve společnosti, na sociálních sítích umocněná možností plivat po všem.. Kastrace má taky své odpůrce i zastánce. A zase mají všichni patent na rozum. Udělala jsi dobře, že jsi odtud odešla, není důvod se vystavovat takové negaci. Já už si o lidech žádné iluze nedělám, beru to jako realitu, soc sítě nevyužívám, ale ráda si počtu na pohodových místech, jako je tvůj blog. Bydlím na vsi a kastrace by byla třeba, těch tuláků, kteří se množí geometrickou řadou je tady mraky. A nejen koček. To se týká i psů. Vedle teď hárá fena a všichni psi už to vědí a už si tady byli. Fena prý bere antikoncepci. To mi hlava nebere. Tak posílám Justýnce pohlazení a Tobě jezké a klidné dny. Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, jak jsem psala výše, já facebook potřebuji nejen soukromě, ale i pracovně. Dnes se tohle rychlé spojení prostě očekává. Děkuji za komentář, pohlazení vyřídím, hladím ji furt, tak jí řeknu, že jedno je od tebe. Měj se krásně a pohodově.

      Vymazat
  5. Vždycky, když něco takového čtu, tak si říkám, jestli by to ten "člověk" dovedl říct taky do očí!
    Asi prostě někde tu frustraci ze svého nešťastného a nenaplněného života musí plivnou dál.
    Hnusná zkušenost...
    Marti, přeji jen příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přesně tak. Někdo si prostě zvedá tímto způsobem bez nějakého nebezpečí svoje nízké sebevědomí. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  6. Marti, anonymita bohužel některým lidem dává pocit, že mohou vše - i co by do očí nikomu neřekli...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano, jak jsem psala výše, někdo si potřebuje zvednout sebevědomí ve svém pravděpodobně nešťastném životě. Kdo žije rád, nerozhazuje tuhle zbytečnou nenávist, která nikoho nikam neposune a aktéra už vůbec ne. Měj hezkou středu.

      Vymazat
  7. juj, tak to si mala naozaj zlú skúsenosť ale tak to frčí aj na iných forách, a niekedy mi stačí vidieť blbé komentáre u známejších blogeriek. Ľudia robia zbytočnú zlobu, lebo potrebujú rýpať, sú odvážny takto cez písmenká...kašli na nich :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deny, i tohle je život. A neboj kašlu na ně, jen popsat na blog jsem tuhle negativní zkušenost na blog chtěla popsat. Život není jen krásný. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  8. Marti, ani jsem včera neměla náladu odepisovat.Co jenom šikovných blogerek skončilo díky zlým a závystivým anonymům.Holčiny vše napsaly za mne.Přesně jak píšeš, vysr na takový hovádka.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, myslela jsem na tebe, že tenhle článek ti dobré ráno nepřinese. Měj hezký den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.