pátek 5. července 2019

vzpomínka na festival


No, jsou to tři roky a na blogu jsem už psala svoje festivalové postřehy.
Když nás syn pozval na filmový festival do Karlových Varů, měla jsem velkou radost. Nikdy jsem tam nebyla, a teď už bych tam sama ani nechtěla, nehledě na to, že bych to ani nedala, do toho festivalového mumraje a shánět na poslední chvíli lístky do kina a běhat po Varech z jednoho konce na druhý. 
Je to docela dobrodružství.
 Ale syn byl dobrý manažer a jsem mu vděčná, že jsme to zažili. Je to taková ta vzpomínka, kde jste už zapomněli detaily, nevíte, jaké filmy jste viděli, ale zůstává ve vás celková atmosféra festivalu a možná navždy.
Tereza, která nebyla vlastně celých šest let vůbec bez dětí až na pár večerů, kdy jsme pohlídali, se v červnu ozvala: mami, pojedete letos na festival? 
Ježíši, ty děláš, jako když nevíš, jak chodím, proboha! Na festival teda se pravděpodobně už nikdy nepodívám. A vlastně to už není ani moje přání. 
Chtěla jsem to zažít a zažila.
Tak myslíš, že byste pohlídali děti a já bych tam jela? 
Ještě nikdy jsem tam nebyla a Tomáš dostal VIP lístky.
No, rozhodně, jeď a odpočiň si.
Vidím na ní, jak moc je někdy unavená, její profesionální focení se natolik rozjelo, že je hodně vytížená a po práci, kterou přizpůsobuje dětem, se jim věnuje v podstatě pořád.
Má to v genech po mamince😀
Děti, jak víte, jsem hlídali, a maminka jela na festival, i když se jí po dětech stýskalo. 
A když mi řekla, jak si to moc užila, měla jsem velkou radost, pořád je to moje dítě, i když velké.
Dostali jsme kromě jiných dárků ještě dárek s příběhem.
Mami, koupila jsem si hrnek na památku a zrovna, když telefonuju s Jakubem, tak si všimnu, že je z úplně jiného ročníku. Tak to hned hlásím Jakubovi, chtěla jsem samozřejmě letošní ročník, a on říká:
no to je ročník, kde byla máma s tátou!
V té chvíli mám velkou radost a po celých Varech začnu shánět ještě jeden.
No, my jsme si z festivalu kromě visačky nic nepřivezli. 
Ani mě to tenkrát nenapadlo, byla jsem plná zážitků.
Ale nakonec to je dobře. 
Takhle zpětně jsem vzpomínku na náš festival ocenila víc.
Hrnky jsou obrovské, skoro půl litrové.
Teď v této chvíli ani nevím, jestli je budeme používat.
Možná je necháme jen jako památku.


P.S. Dnes mám na vás dotaz. Mám nápad na nějakou výzvu. Už tady dlouho žádná nebyla a výzvy nás spojují, o tom není pochyb. Ale nevím, jestli je teď v létě vhodný čas na hledání po domě. Napište mi, jestli máte na ni chuť teď anebo to mám odložit na podzim.



18 komentářů:

  1. Marti, s těmi hrnky je to hezká náhoda. A pokud jde o výzvu, tak mne teď zrovna nic nenapadá, ale kdyby ano, tak se ještě ozvu.
    Hezký pátek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, asi jsem to napsala nesrozumitelně. Já mám výzvu vymyšlenou, jen nevím, jestli je teď vhodný čas a ptám se, jestli se přidáte :-) Měj hezký den.

      Vymazat
  2. Marti, hrnky jsou bezvadné. A šup sem s výzvou i když se k počítači dostávám nepravidelně. Oni se další přidají také. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká vzpomínka na filmový festival.
    Také jednu přidám. V červnu roku 2011 se ženil náš syn. Krátce po svatbě jsme se vydali na dovolenou, manžel se rozhodl, že mi konečně ukáže město svého vojákování. A to byly právě Karlovy Vary. Bydleli jsme v Dubině u Karlových Varů a odtud jsme se vydávali na výlety. První den jsme navštívili město, kde se právě konal filmový festival. Nebylo to plánované, ale trochu jsme nasáli atmosféru a manžel mě vyfotil na červeném koberci. Raději se s fotkou nikde nechlubím. Bylo chladno, já měla rozšířený kabátek, který mi přidával na objemu. Rozhodně žádná filmová hvězda. Žádný film jsme neviděli, ale potkali jsme krásnou Ivanu Chýlkovou.
    Výzvu vítám. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no vidíš, taky máš vzpomínku. My jsme celebrity nijak nevyhledávali, jak jsem psala před třemi lety. A vlastně ani dost dobře nechápu ty nadšence, kteří čekají u červeného koberce, než začnou celebrity přijíždět. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Určitě bych si jednou nechala říci zažít tu atmosferu filmového festivalu v K.Varech. Ale myslím, že mi to nehrozí :-).
    A za mně : Klidně nás vyzvi! :-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, každý festival má svoje a atmosféru neopakovatelnou. Tento je odlišný v tom, že trvá několik dní a na několik dní se stává z tebe lovec kvůli filmům. Měj se krásně a vyzvu vás.

      Vymazat
  5. Zda bych se mohla přimluvit, nechala bych to na dobu po prázdninách, nemám čas psát, komentovat, sama nezveřejňuji, než sedět u netu, prožívám léto venku.
    Víš, že se nezříkám žádné výzvy, ale tuto bych asi vzdala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, jelikož tě holky přehlasovaly, výzvu připravím. A klidně ji udělej třeba v září, nic není dogma. Já jsem teda v těch parných vedrech i doma, venku nevydržím celý den.

      Vymazat
  6. A pak nevěř na náhody. Nebo je to tak, že co se má stát, stane se... V každém případě je to parádní vzpomínka. Výzva je prima věc.
    Měj se krásně. J.

    OdpovědětVymazat
  7. Tady mohu jen napsat - ty i já máme úžasné děti. Důkaz o těch mých podám hned, jak se dostanu k vytvoření příspěvku. Ten tvůj příspěvek jen hladí...
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Marti,
    moje maminka má příští rok k sedmdesátinám velké přání! Být po celou dobu Karlovarského festivalu v centru dění. Jen neví, jestli jí to zdraví, okolnosti,...dovolí :-o
    K filmům má velmi kladný vztah !
    Roky dělala uvaděčku a táta promítal ve vesnickém kině.
    Byli jsme tam s ní na otočku na jeden den, myslím že zrovna na tom 51.ročníku, jako ty. Musela bych se doma podívat na karabinky ;-)Ale to jsme nestihli žádný film,...tak snad se jí přání splní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, no my jsme tenkrát viděli tři možná čtyři filmy. Byl to krásný zážitek, který určitě stojí za to. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.