pondělí 9. září 2019

gotika mezi mřížemi




Při svém sobotním kralupském "putování" za bronzovou sochou sedícího Švejka jsem už z dálky viděla nádhernou novogotickou stavbu kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava. 
Otevřené dveře kostela, jinak je kostel přístupný pouze v době bohoslužeb, mě velmi potěšily a já radostně zvolala: jéé on je otevřený!
Můj muž jen podotkl: já věděl, že se tam budeš chtít podívat. Trochu mě otevřený kostel překvapil, i když v sobotu začaly Dny evropského dědictví, které zpřístupňují jinak nedostupné památky, ale tahle památka do těchto dnů zařazena nebyla.
Nakonec jsem zjistila, že není otevřen úplně. Zarazily mě mříže a velký zámek. Ale nakonec jsem i přes mříže kousek té krásy mohla vidět, i když jsem si nejdřív představovala, že se tam posadím znavena a budu se kochat celou krásou okolo.
Tento kostel je novogotická stavba anebo jak někde píšou pseudogotická, která byla postavena v 19. století během pouhých rekordních 17 měsíců.
V Kralupech jsem několikrát byla, ale vždy na jednání a rychle zpět do redakce. 
Možná jsem si i všimla téhle monumentální stavby, ale teprve v sobotu jsem si ji dokázala užít.
Ta budova před kostelem je bývalý starý pivovar.






















A ještě jednou Švejk pro hezké pondělí, i když je pošmourné a je pořád celkem tma.

10 komentářů:

  1. Marti, krásné fotografie. Také ráda navštěvuji a obdivuji staré kostely. Sice nejsem věřící, ale obdivuji umění tehdejších stavitelů a všech, kteří se podíleli na výzdobě kostela. Švejk opět potěšil.
    U nás prší, ale i tak přeji krásné pondělí. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, děkuji. Ani já nejsem věřící a do kostelů chodím pro tu krásu staveb. Včera u nás taky pršelo. Dnes je tady nějaký pokus o slunce. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Kostel vypadá krásně jak zvenčí, tak zevnitř.
    U nás momentálně prší, počasí s námi žertuje, ale snad se ještě babího léta dočkáme. No, když ne, tak snad podzim se ukáže v celé své kráse.
    Klidný den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, včera u nás taky pršelo a byla zima, že jsme uvažovali o zatopení v krbu. Snad ještě bude aspoň trochu tepla. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, v Kralupech jsem kdysi byla na nějaké fitness víkendu, ale kostel si nepamatuji. Takže díky za fotonávštěvu - mám gotiku (i tu pseu...) ráda.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to se ti povedly nádherné fotky.Ten kostel je překrásný.Co já za svůj život navštívila krásných kostelů,chrámů a klášterů.Zapálili jsme s mužem svíčku a pak si sedli do lavice a zírali na tu krásu a blahodárný ticho.Škoda, že u nás je většina kostelů mimo bohoslužeb zavřená.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, i já se ráda do kostela posadím a jen tak rozjímám. Dnes to bohužel nejde všude. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti, děkuji za fotky. Líbí se mi už z venku.
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.