neděle 15. září 2019

jaké je naše dědictví





Původně jsem myslela, že sem dám příspěvek, až budu mít hotovo, páč Dny evropského dědictví pokračují ještě dnes a já mám v plánu ještě dnes se podívat na románský kostel ve Vrbně. 
Ale fotky by se mi asi stejně nevešly, tak to bude na pokračování. 
Z tohoto důvodu sem dávám i pouze koncept článku do novin. Je pravděpodobné, že dnes ještě dozná změn, ale je tam přece jen určité shrnutí letošní akce.
Pojďte se podívat se mnou do kapucínského kostela, který je součástí cenného areálu kapucínského hospice, kde dnes sídlí mělnické muzeum. 
Areál pochází z poloviny 18. století. 
Do muzea jsme tentokrát fakt nešli, už nás tam mají v inventáři a díky tomu jsem nemusela fotit kostel jen přes mříže.
Celá budova kostela najednou vyfotit nejde. 
Je před ním parkoviště, takže vždy část kostela zakrývají auta. 












Koncept článku:
Letošní téma dnů bylo Památky a zábava

Dny evropského dědictví každý rok v září otevírají brány památek, které jsou úplně anebo částečně pro veřejnost během roku nepřístupné. Dny evropského dědictví 2019 nesly téma Památky a zábava a na Mělnicku bylo lokálním garantem Regionální muzeum Mělník ve spolupráci s dalšími partnery a patrioty. Motto: „Mělník, snad díky své výhodné poloze ve středu Čech, je charakteristický svou nestálou proměnou, citlivě reflektující průběh času“, slova památkářů Petra Macka a Pavla Zahradníka.
Zájemci měli možnost navštívit v období dvou zářijových víkendů od soboty 7. září do neděle 15. září řadu památek. Mezi ně patřil bývalý kapucínský hospic, nynější místo Regionálního muzea Mělník, s kostelem Čtrnácti sv. pomocníků, který spolu tvoří cenný areál a dům v Ostruhové ulici, který je historickou památkou a patří rovněž do majetku muzea. Nyní je zde stálá muzejní expozice Historické kočárky.
Na sobotu 14. září připadl Den zvoníků na Mělníku a vyzvánění na všechny zvony bylo součástí Dnů evropského dědictví, stejně jako vycházky se zvoníkem, které startovaly od muzea. V proboštském chrámu sv. Petra a Pavla probíhaly komentované prohlídky a ukázky zvonění.
Liběchovský zámek spolu s parkem s krásnými sochami patřil rovněž mezi zpřístupněné památky. Součástí doprovodného programu byla nejen komentovaná prohlídka zámecké zahrady, ale návštěvníci mohli shlédnout výstavu fotografií a technických výkresů Karla Lojky, které dokumentovaly kostelík Ducha svatého z roku 1965. 
V neděli 15. záři mohli zájemci navštívit románský kostel Povýšení sv. kříže z poloviny 12. století, kde byla příležitost shlédnout mimo jiné i unikátní gotické malby, které byly objeveny teprve po povodních v roce 2002.
Tato významná kulturně poznávací společenská akce zvyšuje všeobecné povědomí o kulturním dědictví a jejím cílem je hledání cest ke kořenům naší civilizace.
Marta Dušková



Tady přidávám pár fotek z loňska z chrámu sv. Petra a Pavla. Na blogu už jsou v loňském příspěvku.






Tohle je z loňských Dnů dědictví zámek Liběchov. Fotky už tady byly rovněž v příspěvku z loňska.
Tak zítra pokračování. Pěknou neděli.



9 komentářů:

  1. Marti, krásná reportáž, díky ní jsem mohla poznat některé památky ve vašem kraji.
    Měj pohodovou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, děkuji, i já jsem ráda, když se na tvém blogu podívám do míst, kde jsem nebyla a možná se ani nepodívám. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  2. Taky jsem se ráda podívala, tam kde jsem nikdy nebyla.
    Takže díky za zprostředkován.
    Hezkou neděli, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, díky za nahlédnutí do míst, kde jsem nebyla a kdoví, jestli se tam dostanu...
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, díky moc. I já jsem ráda za reportáže na tvém blogu z míst, kam se pravděpodobně už nepodívám. Přeji ti pohodový vstup do nového týdne.

      Vymazat
  4. Marti, to je taková nádhera.Musela jsem si prohlížet několikrát.Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Hromadu nádherného dědictví tu skutečně máme. Snad i naše děti budou mít co dědit...
    Liběchov toužím už dlouho navštívit... nádhera!
    Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.