středa 11. září 2019

Luxemburg či Lucemburg




Nebudu vás tady poučovat. Správné je obojí. 
A většina z vás to ví. Jen si trochu měníme jména. Ale furt se to podobá. Neustále mě například překvapuje přechýlení Slováků Itálie a Taliansko. 
Tam podobu moc nevidím.
Ale název příspěvku má dnes i jiný význam. Původně jsem vás chtěla pozvat na vernisáž výstavy Josefa Luxemburga, ale fotky nejsou moc kvalitní. 
Vždy se fotí fotky pod sklem hrozně a v Masarykově kulturním domě je to snad pokaždé.
Tak si prosím raději přečtěte článek, který jsem ráno napsala a odeslala. 
Tam je hlavní důvod, proč jsme na vernisáž šli. A není to pan velvyslanec. 
O tom jsme se dozvěděli až na místě, což je z marketingového hlediska fakt škoda. 
Ano, jsem trochu poznamenaná, ale ohlášení vzácných hostů dopředu je nutnost.
Někde na fotkách vidíte moje ruce či půlku mého muže. 
Tak promiňte nekvalitní fotky.








Úterní vernisáž výstavy navštívil velvyslanec Lucemburska

Slavnostní vernisáž zahájila v úterý 10. září v Masarykově kulturním domě v Mělníku výstavu fotografií Josefa Luxemburga. Výstavu s názvem Malé toulky Lucemburským velkovévodstvím navštívil mimo jiné i velvyslanec Lucemburska v Čechách Gérard Philipe a lucemburský malíř českého původu Ota Nalezinek.
Autor fotografií amatérský fotograf Josef Luxemburg žije v Čechách a narodil se na Mělníku. Lucembursko navštívil již několikrát a impulz k poznání této země bylo právě jeho jméno, jak sám říká: „Moje jméno není pseudonym. Už ve škole, když jsme se učili o Lucembursku, jsem se rozhodl, že se tam musím podívat. Fotím už od dětství. Dříve jsem hodně fotil momentky a lidi a dnes fotím architekturu a přírodu. V Mělníku je to už moje třetí výstava“. Lucemburský velvyslanec se s fotografem zná již dva roky a na vernisáži poděkoval za reprezentaci svojí země.
Dalším zajímavým hostem, který vernisáž navštívil, byl lucemburský malíř Ota Nalezinek, který žije v Lucembursku už 50 let, ale do Čech se neustále vrací: „V současné době už moc nemaluji, špatně vidím, ale maloval jsem hlavně krajinu. Ale abych mohl uspět v Lucembursku a dostal se do povědomí, tak jsem začínal karikaturami muzikantů. Lucemburk zve spoustu světových muzikantů a já jsem měl příležitost se k nim dostat. Karikatury byly zveřejňovány v novinách a tím jsem se stal známým“.
Součástí vernisáže bylo promítání dokumentu České kořeny v Lucembursku a Belgii. Jedná se o vyprávění Čechů, kteří emigrovali před rokem 1989 do Lucemburska nebo Belgie, o životě v emigraci, o dětech, o jejich vztahu k České republice. V pořadí již pátý dokument cyklu České kořeny představil několik pozoruhodných osobností, Čechů žijících v emigraci. Ve filmu vystupuje právě i malíř Ota Nalezinek.
Výstavu zajímavých fotografií Lucemburska je možné shlédnout v hale a v hudebním sále Masarykova kulturního domu v Mělníku do 22. října.
Marta Dušková











9 komentářů:

  1. Pro mne trochu z ruky, ale kdyby byla blíž, tak bych se ráda na fotky podívala.
    Vernisáž to musela být pěkná.
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je jako se mnou, taky bych ráda na vaše loutkové divadla, ale je to daleko :-) Jo byla zajímavá, aniž jsem tušila o tak vzácných hostech. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Výstava určitě stojí za podívání, škoda, že jsem daleko. Proto jsem ráda, že jsi nám ji zprostředkovala.
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Výstava vypadá zajímavě. A věřím tomu, že se mizerně fotila - sklo, umělé světlo a focení většinou nejdou moc dohromady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, tam je to vždycky. Vše dávají pod sklo, zřejmě to tam jinak nejde. A já zrovna chci vždy fotit. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  4. Popravdě já si říkám, že bychom měli používat českou formu. Lucembursko. Vždyť český král Jan, blahé paměti, nebyl zván Luxemburgský nýbrž Lucemburský! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já myslím, že většina z nás používá českou variantu. Já jsem to tady jen dala v souvislosti se jménem fotografa.

      Vymazat
  5. Tahle výstava by se mi moc líbila. Děkuji za reportáž a s tím ohlášením vzácných hostí naprosto souhlasím!
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.