sobota 7. září 2019

svatý Václav





Ve čtvrtek před výstavou hub jsem si odběhla do muzejní kavárny na výstavu s názvem Patron vinařů sv. Václav v umění. 
To mě totiž na rozdíl od hub skutečně zajímalo. 
Časově výstava zapadá do období Mělnického vinobraní, které za chvíli začne.
No asi nejsem Čech, protože tady je houbaření tradice a já to v sobě fakt nemám. Mám ráda procházky po lese a sbírání všeho jiného než hub. 
Šišky a krásné větvičky totiž vidím hned. 
No teď delší procházky nezvládám, takže už jsem v lese dlouho nebyla.
Ale pojďte se se mnou podívat na Václava. 
Předem se omlouvám za nekvalitní fotky, v kavárně se špatně fotí, je tam hodně světel, která se odráží ve skle obrazů či fotek a navíc nejsou dílka na focení moc přístupná anebo jsou ve vitrínách opět pod sklem.
Ale třeba vás i tak něco zaujme stejně jako mě.
Mějte pěknou sobotu.
















10 komentářů:

  1. Marti, hezká výstava. Na tuto by se určitě můj muž Vašek šel podívat. V jeho rodině se jméno Václav dědí už po několik generací. Václav byl mužův dědeček, jmenuje se tak i jeho otec.Jmenoval se tak i náš starší syn.I náš vnouček je Václav a jeho pradědeček z maminčiny strany byl také Václav.
    Na konci září oslavíme jejich svátek a já mám díky Tobě pro svého muže krásný dárek.
    Měj pěknou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, u nás není tradice dědění jména. Žádné jméno se u nás neopakuje, každý má tradičně od dob mé prababičky a babiček z obou stran svoje originální jméno. Václav u nás není žádný. Mám radost, že jsem tě inspirovala na dárek. Myslím, že udělá radost. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Na tuto výstavu bych se zcela určitě šla podívat.
    Pěknou neděli, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, i když to nebyla velká výstava, rozhodně jsem neodolala. Chodím do kavárny téměř na každou novou výstavu, jen po každé nefotím. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Myslím, že jsme již dlouho na výstavě s mužem nebyli, měli bychom to během podzimu či zimy, napravit. Ty se Marti, díky svým příspěvkům do novin, dostaneš na zajímavá místa velmi často.
    Měj hezkou sobotu.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko my jsme vždycky chodili hodně na výstavy a za kulturou, a jelikož jsme pobývali v Praze spoustu let, tam nešlo odolat. Dnes už jsme línější, takže díky mojí práci se zvedáme z křesel pořád. Ne tak často jako dřív. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  4. Já jsem viděla titulek a lekla jsem se, že jsem prospala cca 20 dní :o) Netušila jsem, že je sv. Václav patronem vinařů...
    Marti, díky za reportáž.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ne neprospala si nic, já bych o svátku Václava nepsala, protože v našem rodě žádného nemáme, takže to ani nevnímá. Měj pěknou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.