neděle 8. září 2019

ve jménu Švejka




Na téhle akci jsem nikdy nebyla. Vlastně to byl i první článek z Kralup, který jsem napsala. 
Akci jsem opět naplánovala kvůli mému muži a sama sebe jsem se nalákala na bronzovou sochu Švejka, která byla na náměstí instalována před dvěma lety a já tam byla dávno předtím. 
Podle fotek z minulých ročníků jsem očekávala na místě hodně Švejků a jiných dobových kostýmů a různé scénky, než vyjede spanilá jízda. 
Akce však veselá nebyla, spíše taková důstojná, nikdo se nesmál a všichni jen tak postávali. 
Posléze jsem zjistila, že shodou nešťastných událostí je akce letos smutná.
Proč, si můžete opět přečíst v článku, který již včera večer vyšel v deníku. Článek na blog kopíruju.
Včera zároveň začaly Dny evropského dědictví, já o nich budu psát až příští týden, protože to je u nás víc událostí. Přesto jsem si čirou náhodou začátek dnů oslavila po svém, i když památka není zařazena do těchto dnů. 
Ale o tom až zítra. 
Fotky si zaslouží samostatný příspěvek.
Tak hurá do Kralup a mějte pěknou neděli.







Sobotní spanilá jízda v Kralupech se stala pietní a vzpomínkovou akcí

Sobotní Kralupy nad Vltavou patřily akci Švejkovy motomanévry. Jedná se o tradiční akci a letos odstartoval jubilejní 5. ročník. Akce je určena milovníkům všech typů motorek a autoveteránů. Manévry se konají na počest dobrého vojáka Švejka a za světový mír, jak sděluje pozvánka na akci.

Letošní ročník se shodou nešťastných okolností stal zároveň vzpomínkovou akcí na autora myšlenky a hlavního pořadatele motomanévrů Miroslava Sitaře, který tento týden ve čtvrtek 5. září zemřel. Václav Gabriel člen Spolku přátel Josefa Švejka dodává: „Miroslav Sitař byl duchovním otcem manévrů a vyjížděl se svojí motorkou vždy v čele spanilé jízdy. Většinou se zúčastní manévrů zhruba na 70 strojů a asi 10 autoveteránů. Letos je deštivo, takže je tady účastníků míň. Navíc to nebude úplně veselá akce, ale je spíše pietou a vzpomínkou na duchovního otce motomanévrů“.

Sraz majitelů motorek a autoveteránů se uskutečnil dopoledne v restauraci U Kohouta, kde požehnal motostrojům na cesty feldkurát Katz. Mezi stroji dominovala žlutá motorka, která byla ozdobena smuteční kyticí pro zesnulého Miroslava Sitaře.

Odpoledne následovala spanilá jízda všech zúčastněných strojů, které se společně přemístily do Velvar a po zastávce na tamním náměstí pokračovaly silnější stroje do Kralup přes Podřípsko. Manévry zakončilo dobití Řípu dobrým vojákem Švejkem a pietní akt u hrobu praotce Čecha.

Pořadatel akce je Spolek přátel Josefa Švejka v Kralupech nad Vltavou, jehož zásluhou je přímo před městským úřadem na Palackého náměstí sedící bronzová socha Josefa Švejka, která byla financována veřejnou sbírkou a odhalena byla v květnu 2017. Ne náhodou sedí Švejk na kralupském náměstí a dívá se směrem k drogerii. Má tvář filmové postavy ztvárněné Rudolfem Hrušínským, v náručí má pejska a u nohou psí hovínko. Jaroslav Hašek ve svých Osudech dobrého vojáka Švejka několikrát Kralupy zmiňuje. Památná je věta: „Já jsem takto drogista Vaněk z Kralup“. Drogerie už dnes není Vaňkova, ale na náměstí stojí dodnes. Jaroslav Hašek se s kralupským drogistou znal z časů 1. světové války.
Marta Dušková










Zdroj: https://melnicky.denik.cz/kultura_region/sobotni-spanila-jizda-v-kralupech-se-stala-pietni-a-vzpominkovou-akci-20190907.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/kultura_region/sobotni-spanila-jizda-v-kralupech-se-stala-pietni-a-vzpominkovou-akci-20190907.html

16 komentářů:

  1. Akce s veterány bývají zajímavé na pokoukání - nablýskané staré stroje jsou většinou pastva pro oko (i foťák).
    Hezký zbytek neděle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ono tam letos těch strojů moc nebylo kvůli dešti. Takže autovererány tam byly dva. Spíš se sešli přátelé zesnulého, ale to jsem samozřejmě nevěděla předem. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  2. V Kralupech jsem byla jako malá holka a to ještě Švejk byl jen v knížkách..škoda, že akce byla i smutnou vzpomínkou, ale takový už je život..příště bude veseleji...Měj se krásně Inka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, zajímavá akce a socha Švejka je super. Přeji fajn večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, no byla to spíš trochu smutná akce, ale to je život. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  4. Marti, socha Švejka je krásná.Připomenula mi sochy v Holandsku, kde jsou v každým městečku.Mužovi by se tam líbilo a fotil by asi každou motorku.Jednu má v garáži.Hezký večer Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, chtěla jsem, aby se můj muž vedle Švejka posadil, ale odmítl :-) Tak jsem se k němu na chvíli posadila já. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Socha Švejka paráda! Parádní jsou i motorky, ale toto by bylo víc pro mého muže.
    Já se podívám i bych fotila, ale svým způsobem se mi srdce nechvěje :-).
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já to mám naprosto stejně. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  6. Socha Švejka se mi také líbí. Je smutné, že byla jinak zajímavá akce poznamenaná smrtí jednoho z jejích pořadatelů. Můj muž by určitě ocenil krásné motorky i auta. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no jo to se stává a byl překvapivě mladý, bylo mu 51 let. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  7. Marti, svou reportáží si mi připomněla tatínka mého muže. Ano on už s námi není. Rád citoval pasáže ze Švejka a četl z něj našemu Adamovi.
    Děkuji a přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, čtení ze Švejka bylo dřív na každé této akci v minulých letech. Letos ne kvůli pietě. Měj pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.