neděle 1. září 2019

vstup zakázán!







Dnes vás vezmu na další místo, které většina z vás pravděpodobně asi nenavštíví. 
Ne kvůli vzdálenosti, ale prostor je zatím nepřístupný.
Přiznávám, že včerejší akci jsem si nevybrala kvůli hudebnímu festivalu, i když složení kapel bylo přitažlivé. Posledních nějakých víc než dvacet let žiju pracovně i osobně celkem kulturním životem, takže nemám až tak potřebu navštěvovat další akce. 
Tahle akce mě nalákala hlavně kvůli zámku, na jehož nádvoří se díky obci Hořín festival pořádal, a já měla možnost se přiblížit k místu, které jsem vloni fotila přes mříže.
A jelikož již vyšel můj článek i s fotografiemi, nebudu se dál rozepisovat. Všechno už jsem napsala a najdete to v deníku i s dalšími fotografiemi.
Článek kopíruju zde a zvu vás na malou prohlídku. 
Mě zámek uchvátil už vloni, i když nepopírám, že rekonstrukci potřebuje.
Poslední fotka je chlupatá ruka mého muže. 
Svoji levou ruku si umím nafotit, ale pravou fakt ne. 
Jo já nemám chlupy vůbec 😁
Mějte pěknou neděli a já jdu po práci konečně do bazénu.




Festival otevřel brány zámku Hořín

Festival zahájilo v 15 hodin hudební vystoupení skupiny Baťa a Kalábůf něžný beat. Poté následoval Ivan Hlas trio, Vladimír Mišík a další známé kapely či osobnosti, jejichž vystoupení přitáhlo desítky návštěvníků, kteří se rozhodli strávit sobotní odpoledne v dobré společnosti a v prostředí, kde pořád dýchá genius loci, atmosféra minulosti.
Obec Hořín každoročně oživuje toto krásné místo hudebním festivalem a tím umožňuje přiblížit se na chvíli minulosti. Festival tomuto místu rozhodně sluší.
Starosta obce Hořín Jaroslav Vrba dodává: „Hořínfest je prvek jiného druhu hudební kultury živé pódiové hudby a snažíme se, aby výběr kapel oslovil více věkových skupin. Místo pro konání je ideální, krásné skoro dokonalé prostředí zámku s výbornou akustikou. Akci pořádáme se svolením majitele pana Lobkowicze a chceme alespoň touto formou zpřístupnit a představit zámek co nejvíce lidem. Přece jen je to nádherná ukázka umění architektů, i když doufáme, že do budoucna bude mít zámek štěstí na opravy, které jsou nutné. Obec se pokusí nalézt společnou řeč s panem Lobkowiczem. Je nám ale jasné, že rekonstrukce zámku není a nebude věc za korunu“.
Zámek Hořín je velmi cenný objekt, který představuje umělecky jednotné architektonické dílo. Dnes je bohužel ve špatném stavu a zámek není veřejnosti přístupný. Volně přístupný je jen zámecký park, kde roste řada cenných dřevin. Rokokový zámek Hořín se nachází na dohled od soutoku Vltavy s Labem a vznikl přestavbou barokního loveckého zámečku ze 17. století. I přes svůj bezútěšný stav patří k nejzachovalejším objektům slučujícím prvky pozdního baroka s raným rokokem.

Zámek je oplocen a střežen volně pobíhajícím psem a na svoji rekonstrukci zatím čeká. V 90. letech byl navrácen mělnické větvi rodiny Lobkowiczů a jeho současným majitelem je Jiří Lobkowicz, který dnes žije na mělnickém zámku. Větší rokokový hořínský zámek, který býval sídlem mělnických Lobkowiczů, se zatím rekonstrukce nedočkal.
Marta Dušková





















Zdroj: https://melnicky.denik.cz/kultura_region/festival-otevrel-brany-zamku-horin-20190901.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/kultura_region/festival-otevrel-brany-zamku-horin-20190901.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/kultura_region/festival-otevrel-brany-zamku-horin-20190901.html

18 komentářů:

  1. Marti, festival se mi do těch kulis moc nehodí, ale zámek je opravdu nádherný, má svého genia loci. A jestli se ho časem podaří opravit, bude to jenom dobře. Byla by škoda, nechat ho chátrat.
    Měj fajn neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, mně právě ano. Takto využívají nádvoří i jiné zámky a mně se líbí, že má trochu jiné využití a nejen prohlídky. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  2. Marti, díky, že jsi nás vzala někam, kam se nedá běžně dostat. Zámek je pěkný, snad se najde způsob, jak sehnat peníze na jeho rekonstrukci. Možná třeba výtěžek z festivalu (je-li jaký) by mohl být příspěvkem (ale to by ho nejspíš musel pořádat majitel a ne obec).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já jsem si právě tuhle reportáž vybrala záměrně, abychom mohli vidět zámek zblízka. Na festivalu bylo docela velké vstupné a nebyla to charita a přesně, výtěžek by šel na obec, která sice o zámek usiluje, ale nepatří jí. Měj hezký nový týden.

      Vymazat
  3. Marti, pamatuji si ty fotky přes mříže... Snad se někdy dočkáme otevřené brány i dveří...
    Díky za reportáž, hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ty jsi nezapomněla? Bylo to někdy vloni. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  4. Marti,
    zdravím tě už v září!!
    Moc díky za tvou reportáž- a že jsi nás vzala za mříže!!
    Zámek je krásný, tak zvláštně na mne dýchl z tvých fotek!!!
    Určitě se opraví- má i nádherný půdorys.
    Měj se moc hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ano, je to krásné místo. Děkuji a měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  5. Byla by velká škoda takový zámek neopravit. Je to pěkná stavba!
    Hezké pondělí, Marti!
    U nás je zataženo, ochladilo se. Předpověď počasí se splnila. Ale žádné velké pršení u nás včera nebylo, jen chviličku trochu deště s krátkou zvukovou kulisou hřmění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, u nás docela dost pršelo včera na večer a dnes je citelné ochlazení. No, do bazénu asi dnes nepůjdu, což mě štve, je to můj ranní rituál poslední měsíce. Budu si muset zvykat, že už mi to končí. Měj pěkný den.

      Vymazat
  6. Věčná škoda, krásná stavba. Zasloužil by si nový život. Jenže všechno stojí peníze a ty nejsou asi ani u tak skvělých hospodářů jakými jsou členové šlechtických rodin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, seš jeden z mála lidí, který smýšlí jako já. Na festivalu jsem slyšela jen nadávky na mělnický rod Lobkowiczů, proč zámek neopraví. Vzali jim krásné zámky a vrátili zdevastované a v tomto regionu mají zámků hodně, je logické, že na rekonstrukci a hlavně taky potom na velmi drahý provoz nemají peníze.

      Vymazat
  7. Marti pamatuji si, jak jsi loni fotila přes mříže. Teď je to bez mříží a je to lepší. A možná jednou se tam budu moci projít krásně opraveným zámkem. To bych si fakt přála. Miluji mansardové střechy (tady jsou rozsáhlé) a projít se tak po půdě..... Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, uvidíme, jak to dopadne, třeba se tam jednou skutečně projdeme. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  8. Tak nevím, včerejší komentář se někam zatoulal. Doufám, že se oprava zdaří a jednou se budeme moct podívat dovnitř zámku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, dívala jsem se do spamu, ale ani tam tvůj komentář není. Měj pěkný den.

      Vymazat
  9. Marti, moooc zdravím a zámek je nádherný a snad se dočká opravy.Krásný článek jsi napsala.👍Martina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.