úterý 30. června 2020

barva medu


Minulý týden bylo volněji, tak jsem likvidovala džungli. Tedy hlavně mátu. Vyrobila jsem další mátový sirup, protože: 
ten první není po ránu tak osvěžující.
No, protože jsi omylem koupil vloni tu čokoládovou mátu, místo klasické. 
Máta má prý 24 druhů a všechny údajně mají stejné aroma. 
Nevěřte tomu, není to pravda ani náhodou.
A tak jsem se jala hledat v té přerostlé džungli tu pravou klasickou mátu, až jsem se popíchala o trny růží jako Šípková Růženka (no to je trochu zavádějící představa, takže spíše jako babička). 
Na pohled jsou druhy máty k nerozeznání, musíte hodně zaostřit, občas jsem si pomohla promnutím listů. 
Mátový sirup voněl už při louhování, tak jsem věděla, že jsem našla tu pravou.
No jo ale ta čokoládová roste jak blázen. Co s ní?
Hele, já z ní udělám mátový džem. 
Letos stejně nemám třešňový a podle receptu se hodí i do marinády k masu.
Co když to nikdo nebude jíst?
Já teda určitě ne!!!
Nevadí, přece to tam nenechám 😁
Děti to určitě jíst nebudou, ale tak strašné to nemůže být a rozdám tomu, kdo bude chtít ochutnat.
Při hledání receptu, měla jsem ten džem udělat podle svého, mě zarazila neuvěřitelně zelená barva toho džemu. Takhle přece nevypadají ani čerstvé listy. O přibarvení tam však není ani slůvko. 
Přikládám fotku pro představu.

zdroj


Moje džemy mají barvu medu.
Recept jsem si nakonec stejně upravila, protože vařit dvě hodiny se mi zdálo jako naprostý nesmysl. Houstnout začal džem už po půl hodině, tak jsem vařila necelou hodinu a džem je krásně hustý. Jinak je recept celkem jednoduchý, akorát na to potřebujete hodně máty. 
Já jsem s tou hnusnou na záhonu moc nezamávala. Jo a teprve letos jsem pochopila, proč je to čokoládová máta. Sirup z ní má barvu do hněda, z té klasické je o hodně světlejší, možná do béžova.
Potřebovala bych teď, aby to někdo ochutnal a pokud to bude jedlé, zlikviduji další mátu. Té klasické na sirupy je tam málo. 
Možná ani neuspokojím všechny, kdo na něj čekají. 
Je pravda, že jsem ho ochutnala, páč jsem při vaření byla upatlaná všude, ale já nejsem ten správný člověk na ochutnávání džemu... Bylo to prostě sladké.
Recept si sem odkládám do svého virtuálního receptáře. 
Co kdybych chtěla někdy zopakovat?
350 g máty
2 citrony
1 kg cukru
  500 ml vody 
(té vody se mi taky zdálo na tak velké množství máty málo, ale nakonec nebylo)
Mátu jsem nakrájela na drobno, teda vlastně nastříhala nůžkami, kdo by se s tím krájel, omyté citrony se nakrájí i s kůrou. Obojí se dá vařit asi na deset minut s vodou, nechá se vychladnout a po té se scedí, přidá se cukr a vaří se na slabém ohni za stálého míchaní asi hodinu. 
Po té horké do sklenic, zavíčkovat a je to.





Na závěr jsem blbě nafotila, páč se mi to nechtělo tahat ze špajzu kvůli světlu ven, pro ilustraci, jak vypadá barva máty druhý den přípravy na mátový sirup. Je brčálově zelená? Není.
Ta křiklavě zelená je krásnější než moje medová, ale já nemám ráda předstírání.
Mám ráda opravdovost. Tak mějte pěkné opravdové úterý.

11 komentářů:

  1. Marti, netušila jsem, že se z máty dá udělat i džem. Má krásně medovou barvu. A určitě je přirozenější než ta brčálově zelená.
    U nás krásně svítí slunce. Přeji Ti hezký slunečný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem udělala mátový sirup a jelikož mi máta roste a roste, tak bych ten džem zkusit mohla. Když chuť nebude nejhorší, tak jako malá pozornost kamarádkám mohl hodit.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Šikulko, voní to až sem. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsi moc šikovná. Neznám ani mátový sirup a džem už vůbec ne. Vařila jsem dříve pouze pampeliškový med, ale co odešli kluci z domova, tak už ho nedělám.
    Přeji Ti krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já mám taky meduňkovo-mátový sirup medově zlatavý. A moc nám chutná.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. O mátovém džemu jsem ještě neslyšela, ale zní to zajímavě :) ... z máty děláme sirup, sušíme na čaj a letos zkoušíme i likér :) Je fakt, že letos se mátě (a nejen jí) velmi daří ... a máš pravdu, máty je sousta druhů a každá voní trošku jinak. Mám i mátu indiánskou a ta dokonce i jinak vypadá oproti ostatním druhům :) Přeji Ti hezké letní dny, M.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, z logiky věci - většina bylin louhováním mírně hnědne, takže zelené želé je jednoznačně dobarvené. Měla jsem mátové želé z Marks and Spencer, v Anglii se podává k jehněčímu masu.
    Mě čeká rybíz...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Mátový sirup jsem už několikrát dělala, o mátovém džem jsem ještě neslyšela. Asi se do něj ale nepustím, myslím, že by ho u nás nikdo nejedl. I když jako experiment mne to na druhou stranu trochu láká... Ten na té fotce od receptu vypadá spíš jako gel na vlasy, barvě bych nevěřila ani trochu.
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
  9. Miluji tvá kulinářská okénka !!!

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj holky, dnes opět odpověď všem najednou.Děkuji za milé komentáře. Vlastně ani nevím, co bych dodala. Mátový džem jsem taky neznala, ale dělá se ze všeho, tak jsem hledala. Přece tu potvoru čokoládovou, po čokoládě teda fakt nevoní, nevyhodím. Ta brčálově zelená fotka není prezentována jako želé, ale jako džem. Když si kliknete na odkaz pod fotkou, objevíte samy. Mějte pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak džem z máty jsem nikdy nedělala,ale sirup jo.Marti,zatím mám zavařené džemy z jahod.My letos opět nemáme skoro žádnou úrodu třešní ani švestky nebudou.U nás jsme neviděli jedinou včelku.Martina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.