neděle 21. června 2020

čokoláda z druhé ruky...


Příběh první.
Před dvěma týdny mi položila na pracovní stůl Lolinka něco divného se slovy: 
babi, aby jsi nebyla smutná.
Ježíš, co to je?
Vypadalo to jako divný již použitý kousek čokolády zapomenutý ve školním batohu. Ono to teda připomínalo i něco jiného, ale to by mi Lola nedala😂. Ovšem s tou čokoládou z druhé ruky jsem si už tak jistá nebyla.
Babi, to je kamínek, dárek, aby ti nebylo smutno po Justýnce.
Co to je, přiběhl Alan s otázkou.
Nesahej na to, to je dárek pro babičku, když je teď smutná...
Nechala jsem si ten zvláštní kamínek položený na klávesnici a netušila jsem, že jej budu brát do ruky každý den a žmoulat a uhlazovat a na mysl mi vytane to Lolino přání. 
Mám pocit, že v té chvíli jsem smutná o něco míň .





Příběh druhý.
Vloni jsme vysadili poprvé v životě jahody do truhlíků. Naše zahrada je až na třešně, hrušky, jahody a maliny květinová. Truhlíky jsme vysadili kvůli dětem, aby si mohli utrhnout do pusy.
Babi, oni nejsou moc sladký...
A tak je u nás samosběr do misky. Už podruhé. Jo chutí a vůní připomínají lesní jahody, jen jsou větší.
Letos byla úroda třešní celkem proti zvyklostem malá, tak mám ty jahody...  
No bublaninu z nich asi neudělám. 
Třešní odpeckovaných jen pár v mrazáku. Ježíš, já letos nemám džemy. Co budu rozdávat jako dárky? 
Babi, je to ta tvoje třešňová marmeláda? Ta mi moc chutná, dí Lola s Alanem.


Příběh třetí.
Nikdy bych si nepomyslela, že někdy dokážu být tak přízemní a materialistická. 
Věc, kterou jsem téměř dvacet let brala jako samozřejmou a při velkém pracovním vytížení naprosto nutnou a běžnou, která mi nikdy nestála ani za zmínku, se pro mě stala najednou něčím zvláštním. Nové nehty si zálibně prohlížím už pět dní a pořád mě to nepřestalo bavit. Díky karanténě se kochám téměř po čtyřech měsících a ta málo důležitá věc se najednou stala důležitější a důvod k radosti.
A nevadí mi ani moje čím dál křivější prsty.
Mějte pěknou neděli. 
My jedeme do Prahy slavit.


19 komentářů:

  1. Lolinka má dobré srdíčko, věřím, že kamínek a její přání Ti pomáhá překonávat smutek po Justýnce.
    Jahůdky z truhlíku jsou prima. Naše sousedka je pěstuje v truhlících na balkoně pro dcerky. Já letos ochutnala lesní jahody, které mi dovezl manžel. Rostou nám přímo u chalupy. Taky nebyly moc sladké, asi jim chybělo sluníčko. Já byla ráda, že si na mne vzpomněl.
    Marti, máš hezky upravené ruce a hezký prstýnek. Přiznám se, že bych měla problém s dlouhými nehty něco dělat. Ale kdo je na ně zvyklý, problém nemá.
    U nás zase prší, už je té vody nějak moc. Měj pěknou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já měla problém s těmi krátkými nehty. Píšu na počítači poslepu a všemi deseti a s těmi nezvyklými nehty mi to nešlo. Už přestalo pršet. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  2. Ach, ta dětská srdíčka - to je tak dojemné, tak hezké...
    Jahodový čas mám moc ráda. Jahody mám jen měsíční, ale plodí hodně, hodně se množí že je musím krotit.
    Ty upravené ruce ti přeji, Když si člověk na takový standard zvykne a najednou není - trpí! Znám to a chápu to!
    Marti, měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano přiznávám, že jsem trpěla :-) Měj krásný nový týden.

      Vymazat
  3. Tak teď jsem se, Martičko, zasmála. Opravdu to vypadá, jako čokoláda vytažená po dlouhé době z kapsy od batohu. S dětmi to moc dobře znám. :D To druhé raději ani nedomýšlím. :D :D
    Jinak nehtíky máš krásné. Jsem na tom podobně, také se pořád kochám. Asi půjdu příště díky Tvé inspiraci také do růžové. :)
    Pěknou neděli, Sabi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, jsem ráda, že ses bavila. Jo růžovou mám ráda, i když tohle byl nápad manikérky. Měj pěkný vstup do nového týdne.

      Vymazat
  4. Marti, máš prima vnučku. Je empatická a to dnes už je málem vzácnost.
    Jahody mám na zahradě a dnes jsem v dešťové pauze posbírala jednu misku a stejnou vyhodila, hrozně hnijí. Nemají šanci dozrát. Tak snad už bude líp.
    Pěknou oslavu. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, je empatická a i Alan. Máme to v rodě :-) Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  5. Třešně bych brala, až dojedu na charu kde je hafo stromů, bude už po nich. Jahody se tím blbým počasím úplně zarazily v růstu. Drápky si budu dělat dneska. Každý víkend si dělám nové, když můžu, nevydržím mít stejné dýl než týden.... dneska jsem si koupila nový plavky, ale zatím to vypadá, že budou hodně dlouho odpočívat. Pořád je zataženo a pořád jemně mrholí a leze ta vlhkost do baráku. Je to hnus velebnosti....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, no já jsem minulý týden byla v bazénu každé ráno, až začalo pršet... Dnes neprší, ale není nějaké extra teplo. Sice mi studená voda nevadí, ale venku bych asi cvakala zuby :-) Snad už bude slunce...

      Vymazat
  6. Marti, kamínek je hezký dárek a věřím, že svůj účel plní. Jahody nám letos pomrzly a pár třešní dozrává na stromě, ale není sluníčko, tak nevím, nevím. A nehty máme hodně podobné, teď ukazuji Mírovi fotku u klávesnice, že je to jako moje ruka. Stejná barva i tvar. :o) Také si je užívám.
    Měj krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, tak to je dobrý s těmi nehty... :-) Tak si je užívej a měj pěkný vstup do nového týdne.

      Vymazat
  7. Marti, děti jsou tak citlivé a Lolinka obdarovala tě krásným kamínkem i slovem. Jó třešně, loni moc, letos.... a nehty máš parádní, kochej se.
    Hezké dny měj. J.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, včeta jsem ti psala večer a nešlo publikovat.Užijte si oslavu a Lolinka je úžasná.Taky mám kamínek, ale od mé milované dcery.Před spaním ho mudlám v ruce.Nehty jsem zamlada měla taky dlouhý.Máš je krásný.Tak ještě jednou přeji nádhernou poho oslavu.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, oslavu jsme si užili. Můžeš se dnes podívat na pár střípků z neděle. Měj pěkné pondělí a posílám pozdrav k vám domů.

      Vymazat
  9. Krásné příběhy všechny tři,. Děti jsou vždy přímé. Kamínek dělá radost víc, než by si člověk myslel, jahody jsou super a nehty si už nedělám. Jednak nesnáším dlouhé nehty a časté hrabání v hlíně, i když si beru rukavice, by mi je stejně za chvíli zničily. Ty je máš hezké a máš ještě stále hezké ruce. Já už mám ruce křivé, upracované...No co se dá dělat. Přeji Ti krásné dny a hodně radostí a pohody.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, kamínek je moc pěkný dárek - takový opravdu od srdce, pro radost. Já na úrodu třešní teprve čekám, zatím vypadá průměrně, tak uvidím, co dozraje (a co mi nechají špačci :)).
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.