čtvrtek 25. června 2020

krůtí s kokosovým mlékem


Maso s kokosovým mlékem jsem už několikrát jedla a moc mi chutnalo.
Už dávno jsem ho chtěla vyzkoušet, ale na nákup kokosového mléka jsem si nikdy nevzpomněla. Musela bych ho napsat do soupisu nákupu.
No tentokrát jsem ho vyzkoušet mohla, protože jsem šla po dlouhé době na nákup s mým mužem. 
Ne že by mě teda k nákupu snad přibral, jeli jsme na reportáž a nákup nebyl hlavní cíl, jen jsme se tam zastavili. Můj muž každému na potkání vypráví, že nakupovat se mnou je oprus. Kdyby byly pokladny hned u vstupu, což bohužel nikde nejsou, stála bych tam do pěti minut klidně bez chleba. Delikatesy nakupuju jen já. Moc velkou zásobu jsem si teda neudělala, mám v zásobě jen artyčoky, nic jiného zajímavého neměli. Většinou mívám větší zásobu třeba kapary apod.
Hledala jsem recept s kokosovým mlékem nejdříve pro inspiraci na netu, i když jsem věděla, jak maso udělám i bez nápovědy. Žádný recept mi úplně nevyhovoval, protože mi kombinace některých ingrediencí přišla nevhodná. Takže nakonec naprosto jednoduše pro zachování základních chutí.
Na oleji zpěnit trochu cibulky, na to vložit maso nakrájené na medailonky, nudličky, či jak kdo chce. Osolit, opepřit a zprudka opékat.
Až je maso opečené, přidat koření kari a zalít čtvrt litrem kokosového mléka, koupíte ho v plechovce. Provařit asi 20 minut. Proto se na toto jídlo hodí spíš kuřecí či krůtí, které není zapotřebí na rozdíl od vepřového dlouho dusit.
Na závěr zahustíte škrobem. Exotika trochu fejková, ale moc dobrá.
Já mám k tomu hranolky, ale hodí se cokoliv brambory a nejlépe rýže, ale tu jsme měli doma nedávno.
Musím častěji na nákupy delikates, páč tohle bylo výborné. Teda pro mě, můj muž se moc netvářil, tak nevím, jestli bude kokosové mléko součástí našeho jídelníčku pravidelně.
Ježíš, to má divnou barvu, to teda nevím, jestli mám odvahu ochutnat!!!
Prosím tě, to je kari a kosové mléko...
Já nejsem v jídle tak konzervativní, většinou sežeru anebo aspoň ochutnám vše, co trochu jako jídlo vypadá.
A tohle jídlo podle mě bylo luxusní.


P.S. Ve včerejším příspěvku jsem se zmínila o reportáži z burzy práce, která nebyla v klasickém duchu. Tradiční burza práce to jsou stánky s prezentacemi zaměstnavatelů, škol, úřadu práce apod.
Letošní byla pojata trochu jinak. Dávám sem odkaz na můj článek, která včera vyšel. 
Kdo máte zájem, si můžete přečíst tady.
A proč to bylo pro mě složitější téma? Těšila jsem se, že mi někdo projekt shrne na diktafon vlastními slovy, ale paní organizátorka mě odmítla, že neumí mluvit na mikrofon a koktá...
Dostala jsem tedy haldu papírů napsaných spíše jako výstup pro Evropskou unii než pro obyčejného člověka. Hrabala jsem se v tom několikrát, než jsem trochu pochopila jádro věci, abych to mohla srozumitelně předat čtenářům. A vlastně ani nevím, jestli se mi to vůbec povedlo.
Mějte pěkný den.

10 komentářů:

  1. Mně by to tedy chutnalo určitě. Kdysi jsem kari používala, pak mi nějak z mých zásob zmizelo. Takže výhledově zase po kari v obchodě sáhnu a občas změním chuť daného podávaného jídla. :-)
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. O víkendu jsem dělala kuřecí na smetaně s těstovinami a také to bylo dobré. Tvůj recept bych určitě ochutnala.
    Článek týkající se burzy práce jsem si přečetla. Nikdy jsem se takové burzy nezúčastnila a tak mne zajímalo o co se jedná. Asi jsem měla štěstí, že se mi pokaždé podařilo najít práci i bez pomoci pracáku.
    Jdu na mamograf, tak nespím už od 4 hodin. Snad bude všechno v pořádku.
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to je zajímavý recept. Kokosové mléko mám doma. Mělo jít do dezertu, ale i v masu bude dobré. M.

    OdpovědětVymazat
  4. S kokosovým mlékem je výborná citronová tráva a red curry pasta-tedy je trochu dražší, ale nekazí se a je jí potřeba jen tak 2 čajové lžičky na pánev. To naše kari mám taky ráda, ale toto je ještě lepší. A k masu přidávám třeba cuketu nebo lilek. J.

    OdpovědětVymazat
  5. Oooo, to vypadá luxusně. Už vím, co si uděláme s muzem v sobotu k obědu. :) Moc děkuji za receptik.

    OdpovědětVymazat
  6. Kokosové mléko je u nás trochu tabu, manžel jídla s ním nemusí. Děti naopak ano, takže ho tu a tam někam vpašuju. Já bych si tvé krůtí dala s chutí! Připomněla si mi, že jsem loni dělala z kokosového mléka zmrzlinu pro mou mamku, ta ho má moc ráda.
    Článek si ráda přečtu.
    Přeji hezký den, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj holky, díky za vaše komentáře a jsem ráda, že některé recept inspiroval. Mějte pěkný pátek.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,
    kokosové mléko jsem používala jsem do sladkých jídel, ale toto mě hodně zaujalo. Doma jsem v jídle nejvíce konzervativní já a mně se to líbí, tak to určitě zkusím. Asi bych si k tomu dala i ty hranolky, podle tvých fotek to vypadá fakt luxusně:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, tak to určitě uvařím.Mňam Martina

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem kdysi dělala s kokosovým mlékem tikka masalu podle nějakého receptu z netu. Dávala se tam ještě rajčat a koření. Špatné to nebylo (aspoň to tedy všichni snědli), ale opakování si nikdo nevyžádal
    Hezký zbytek víkendu

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.