úterý 16. června 2020

pro radost




Co kvete na naší zahradě? Neměla jsem čas teď dělat inventuru, tak jsem byla překvapená, co všechno začíná kvést. Nejvíc mě překvapila zasazená lupina. 
To je kytka pro nás, silný jedinec. 
Roste to jak plevel a rychle a rozkvetlo to bez nějaké výrazné péče. Sice si na ní trochu už pochutnali slimáci, ale parádu dělá. Fotky jsou z dnešního rána.


Už druhým rokem se stává divná věc. Pivoňky máme dlouho, tedy dva keře, ale teprve vloni začaly být líné. Poupata měly víc než měsíc, ale pořád ne a ne rozkvést. Letos se historie opakovala.
Před pár dny začaly rozkvétat a jde to hned ráz naráz. A taky rychle odkvetou.
 Jen fotky připomenou, že vůbec byly.








A už k rozkvetlému keři růží se začínají přidávat další. 
Jsou to podstatně menší růžičky. 
Nerozkvetlé jsou ještě dva keře. 
Jeden jsme museli přesadit, ale už nasazuje poupě a druhý nějak zplaněl, tak jsem jej ostříhala do hola. 
Maruško, Jarko a Ivy včera k vám konečně! vyrazily balíky s mojí tvorbou. 
Dejte mi prosím vědět, až dorazí.
Já mám pořád smutná rána...
Ale vám všem přeji krásný den.







13 komentářů:

  1. Marti, to je krása a ty barvy.
    Vím, že Justýnka chybí a ještě dlouho bude.
    Opatruj se. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, to je úžasně barveně vyladěný příspěvek!
    Pivoňky jsou nádherné, je to dost pomíjivá krása, lupinu mám taky, stejnou barvu, našla jsem ji šíleně kousanou, myslela jsem, že slimáci... Ne, byl to velký šnek s domečkem - holomek!
    Měj krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ty moje pivoňky to taky někdy dělají. Poupat mají hafo, ale rozkvést se jim nechce. A pak najednou ráno vylezu a zjistím, že to co večer ještě bylo plně uzavřené, teď je krásně rozkvetlé. Nejhorší jsou pro ně silné deště anebo náhlá vedra. To jdou strašně rychle do kopru. Já je mám celkem ve stínu takže až tak rychle neodkvétají pokud je tak jak teď. Vlhko ale kolem těch 24 °C. Mě slimejši sežrali květní stvol ostrožky, zrovna té krásné modré co mám tak ráda...

    OdpovědětVymazat
  4. Marti překrásně ti to kvete.Lupina u nás roste i na loukách volné bez péče. Většinou modré a růžové. Pivoňka mi ještě nekvetou, ale poupata mají.Růži mám jen planou a už taky kvete. U nás je těžká zem a moc tu růže nejdou. Přeji ti příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně máte zahradu rozkvetlou. Pivoňky bordové už u nás odkvetly a růžové kvetou. Růže mají zatím poupata, asi ještě chvíli to potrvá nežli udělám áách ! Těším se, až mi rozkvete janeba - mám ráda její žluté květy. I usušené mi v zimě nadělají parádu.
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Ale to je krásy tam u vás, radost pohledět.
    Říkám si, jak to všechno fičí, už kvetou krásně růže a všude jsou mšice, letos nestíhám stříkat, jsem takový deratizační soptík.
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, toto jsou přesně moje barvičky. Lupina je nádherná, u nás už odkvetla a ty pivoňky i růžičky jsou úžasné. Ty já nemám, tak se kochám u Tebe.
    Měj krásný den. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Martičko, ta lupina je opravdu nádherná.
    A pivoňky konečně vykvetly!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, to je krása. Pěkně Ti to na zahradě kvete. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj holky, díky za komentáře. Taky se divím, jak nám to krásně vše kvete, takovým diletantům, jako jsme my dva. Mějte pěkný den.

      Vymazat
  10. To je nádhera. Njvíc se mi líbí - jak jinak - pivoňky, ale i ta rudá růže... bude úžasná, až plně vykvete.

    OdpovědětVymazat
  11. Po dlouhé době prohlížím blogy. Jo, pivoňky, ty má můj manžel nejraději. Jmenují se trochu po "pivu". Děti to mají rády a smějí se, že to jsou dědovy kytky. Pivońky jsou hodně pomíjivé rostliny, ale radost udělají, i když jen chvilku. A lupina, to je stálice, tu jen tak nějaký slimák neskolí. Měj hezké dny, Marti. Život je krásný.

    OdpovědětVymazat
  12. Marti, kvete ti to krásně. A sladěně - do růžova. Zvlášť pivoňky jsou krásné. Ta naše měla letos jedno poupě a odkvetlo během týdne, kdy jsme tu nebyli...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.