pondělí 29. června 2020

sochy za tři týdny



Sochařské sympozium jsem sledovala celé tři týdny přes facebook, zajímalo mě to nejen jako téma na reportáž, ale i osobně. V pátek mi přišla pozvánka na slavnostní zakončení a já byla fakt ráda, protože jsem o tom nevěděla.
Na červen mám splněno, takže článek může vyjít až v červenci, ale to je už ve středu. Dovoluji si sem dát ještě před zveřejněním koncept článku, který jsem ráno napsala a odeslala. Informace se mi nechce psát ještě jednou.
Tam se dozvíte vše o výročí významného sochaře 19. století Václava Levého, který je trochu opomíjený a většina z nás si ho spojí možná jen s reliéfy vytesanými do pískovce, s dominantou Čertovy hlavy, jejichž fotografie na blogu už někde jsou.
Pokud budete chtít vidět víc fotografií ze včerejší slavnostní akce, můžu sem dát odkaz, až článek vyjde. Mějte pěkný vstup do nového týdne.



Krásné pískovcové sochy vznikly za tři týdny
Marta Dušková

Město Liběchov si letos připomíná výročí významného sochaře 19. století, od jehož narození uplynulo 200 let a 150 let od jeho úmrtí. Projekt 2020 – rok Václava Levého zahájilo sochařské sympozium, které probíhalo tři týdny, během nichž tvořilo šest sochařů díla z pískovce na počest jednoho z nejvýraznějších českých sochařů.

Slavnostní zakončení sochařského sympozia se uskutečnilo v neděli 28. června a úvodní slovo přednesl host senátor Jiří Vosecký. Celou akcí provázela starostka Liběchova Jaroslava Zralíková: „Sochařské sympozium jsme připravovali více méně tři roky za přispění sochaře Bartoloměje Štěrby, který vytvořil i kopii Adama a Evy, která je v Muzeu Václava Levého v Kožlanech. Nápad na sympozium přišel v roce 2016, kdy jsme slavili 700 let od první zmínky o městě Liběchov a v této době jsme nechali restaurovat dvě sochy Václava Levého. Právě tehdy přišel současně můj nápad a nápad pana Štěrby, že by bylo hezké uspořádat k výročí tohoto opomíjeného sochaře sympozium. A tak to vlastně začalo“.

Na svoje stálé umístění si sochy zatím počkají. Určitě budou stát na veřejném prostranství. Paní starostka podotýká: „Dokonce mi volalo několik lidí, že by si sochy odkoupili. To nechceme, chceme, aby sochy byly součástí památníku Václavu Levému. Budou pravděpodobně v centru města, ještě nevíme přesně kde. Navíc každé umístění sochy bude muset být konzultováno s autory. Každá ta socha je vysochaná v závislosti na světle, jak na ni světlo padá, takže záleží na tom, jak přesně a kde bude umístěná. Také je důležité, jak budou spolu souznít v celku“.

Sympozia se zúčastnilo šest sochařů, kteří po dobu tří týdnů tvořili sochy inspirované tvorbou Václava Levého. Vzniklo šest krásných děl z pískovce. Bájný pták od Lubomíra Čmejly, Anděl Evy Horáčkové, Blanický rytíř je dílem Jitky Kůsové, Adam a Eva je tvorbou Jitky Navrátilové, impozantní Madona s hadem vznikla pod rukama sochaře Vladimíra Novotného a celý tento cyklus uzavírá Busta Václava Levého, která je tvorbou sochaře Bartoloměje Štěrby. Jako jediná není inspirována dílem Václava Levého, ale je vytvořená podle fotografií či kreseb podobizny sochaře a důstojně uzavírá cyklus věnovaný významnému výročí jako připomínka významného a trochu opomíjeného sochaře, jehož dílo připomínají nejen reliéfy v pískovcových skalách na Liběchovsku, ale díla obdivují lidé v Praze, Vídni i Římě.





19 komentářů:

  1. To je moc krásná akce a určitě to bylo pro Tebe zajímavé nejen jako téma na článek.
    Klidný den ! U nás prší,prší jen se leje.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, bylo a těšila jsem se na to. Kultura v jakékoliv podobě je moje parketa a je to i věčné téma naší rodiny. Dnes je u nás slunečno, chystám se do bazénu. Měj pěkné úterý.

      Vymazat
  2. Zajímavá akce. Musela jsem si doplnit informace o Václavu Levém.
    Měj pohodový den.Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no já se o něj začala trochu zajímat, až jsem objevila Čertovy hlavy a jeskyni Klácelku, takže už jsem povědomí měla. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Moc zajímavá akce. Určitě se Ti tam líbilo. Přeji pěkný vstup do nového týdne. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Uau! Moc krásné! Tohgle mě vždycky bavilo sledovat. Nejen výsledek, ale především proces. Však jsem studovala keramiku a hned naproti přes chodbu jsme měli sochaříky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, jo už jsem měla možnost tvorbu sochařů sledovat několikrát, to je krása. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Sochy Václava levého jsou úžasné. Byli jsme se předloni podívat i na jeho díla na Klácelce, kde jsou vytesané sochy do skály a samozřejmě nejznámější jsou jeho Čertovy hlavy. Je to nádhera. My jezdíme každý rok na Lipovský dřevák, kde se vyřezávají sochy ze dřeva. Celá obec je vyzdobená dřevěnými sochami právě z tohoto uměleckého klání... Přeji Ti krásné letní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě dodám, že je krásné že se na památku Václava Levého takové akce konají.

      Vymazat
    2. Jaruško, ano i jeskyni Klácelku znám a obdivuji. Měj pěkný den.

      Vymazat
  6. Ahoj Marti,
    musím s ostudou přiznat, že Václava Levého jsem dosud neznala. Teď jsem si o něm díky tobě něco další vyhledala a musím říci, že jeho tvorba se mi moc líbí:-) Děkuji. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to není ostuda. Já kdybych nebydlela v blízkosti jeho soch a nebyla novinářka, taky o něm naprosto nic nevím. Trochu se na jeho význam zapomnělo. Měj se pěkně.

      Vymazat
  7. Marti, zajímavá výstava a sochy z písku jsou nádherné.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, jen malá oprava, sochy nejsou z písku, ale pískovce, přesně jako tesal do pískového kamene Václav Levý. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  8. Marti, zajímavá akce a pěkné sochy. J8 se přiznám, že znám taky jen Levého díla vytesaná do skal (byli jsme tam na výletě). Bude zajímavé, kam město sochy umístí. V Konstantinových Lázních mají objekty vytvořené v rámci sochařských sympozií umístěné v lázeňském parku a vypadá to moc pěkně.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, taky jsem zvědavá na umístění soch. Pravděpodobně se to včas dozvím, páč paní starostka chtěla kontakt na mě. Měj se pěkně.

      Vymazat
  9. Marti, děkuji za reportáž, byla to moc krásná akce.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.