sobota 6. června 2020

strašák posledních dní

Jistě vůbec tomu naprosto nerozumím, umím si to rozebrat jen selským rozumem. Ale spoléhám na zodpovědnost těch, co vědí. Nakonec 4G už tady je, tak jaký rozdíl může být proboha 5G. Už se zase ale šíří hoaxy, kde zase "chytří" lidé už vědí, že zavedení 5G technologie způsobilo v některých místech rakovinu (tak rychle to stihla?!) a zajímavé je, že mezi postiženými nejsou ti, kteří v blízkosti vysílačů pobývali nejvíc při zprovozňování. 
A největší paniku způsobilo, že 5G rozšířilo koronavirus po celém světě a to jen proto, že pozvolné zavádění se setkalo v časové ose právě s virem. A paniku některých nezastaví ani oprávněná připomínka, že vir se šíří i v místech, kde se vysílače této generace nezavádějí a pravděpodobně ani nebudou zavádět. Nicméně tahle panika vede k zapalování vysílačů a přitom mě napadá, neškodí tohle víc?
Znovu podotýkám, že téhle problematice nerozumím, nicméně v poslední době se vyrojilo tolik článků, že se nad tím zamýšlíme i doma. Jo článek do novin bych teda na tohle téma psát nechtěla. Jednou mi stačilo, když jsem na přání našeho starosty psala článek, který se týkal plánované stavby spalovny v našem okolí a já jsem studovala tuto problematiku tři dny, než jsem byla schopná ten článek napsat. A korekturu mi tentokrát dělal můj muž, protože jsem se bála, jestli jsem vše správně pochopila a on tomu rozumí o hodně víc.
Zpravodajství není moje parketa a já se mu až na pár výjimek vyhýbám. No jako externista si to můžu dovolit a moje parketa je především kultura.
A tak předávám tady místo odborníkům a kopíruji některé údaje z těchto článků

https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/5g-fake-news-dezinformace-hoax-vyvraceni-cesky-telekomunikacni-urad.A191210_130240_mob_tech_LHR
https://www.idnes.cz/mobil/mobilni-operatori/koronavirus-5g-site-velka-britanie-utoky-nepodlozene-famy-ohledne-zdravotnich-odpadu.A200407_213838_mobilni-operatori_vok
https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/rozstrel-lukas-jelinek-konspirace-5g-riziko-mobilni-site.A200602_132029_mob_tech_jm

Jistě je mi jasné, že elektromagnetické pole šíří televize, rádio, telefon, počítač a spoustu dalších věcí. Taky si nenechávám telefon v blízkosti hlavy, i když ho mám u sebe v noci, pro jistotu - občas byly důležité noční telefonáty od dětí, tak to neumím dělat jinak, mám ho v poličce nočního stolku a ne na něm. Ale my tyhle technologie využíváme dnes a denně, takže pokud máme strach, tak si nebudeme zapínat televizi, počítač a přestaneme telefonovat? To je v dnešní rozvinuté civilizaci návrat na stromy.
Odpusťte mi dnešní těžké téma, kterému navíc moc nerozumím, ale šíření hoaxu, že nám 5G uvaří mozky či poškodí DNA, mě fakt nenechalo klidnou. Navíc se nás to týká všech. Hlavně nechápu, kdo v tak krátké době přišel na základě čeho k takovým závěrům. Přiznávám, že já takové panice vůbec nerozumím, jsem jiná, beru život, tak jak je a navíc problémů má tato planeta víc než dost i bez 5G.
Není nutné vyrábět dopředu konspirace událostí, které se pravděpodobně nikdy nestanou. Ale tohle právě vládne v celém světě. Takové to co kdyby...
Navíc si myslím, že právě tahle panika a stres může způsobit ty nemoci, o kterých je řeč a rozhodně to není otázka dnů či týdnů, jak se snaží hoaxy předkládat.
Mějte pěkný den a v úvodu posílám růži, abychom viděli, že život má být především dobře prožitý a na paniku je vždy času dost. 

Citace z článků: 
„Rozdíl ve vysílání mobilních sítí, televize, wi-fi, mikrovlnného spojení fyzikálně není,“ říká Jelínek a dodává: „Je to prostě elektromagnetické pole, které se šíří od toho vysílače k příjímači a pak se nějak zpracovává. Z tohoto pohledu je to jedna jediná fyzika. Samozřejmě se to liší použitou frekvencí, časovým průběhem podle použité modulace. Třeba síťě 4G používají digitální modulaci a pak není rozdíl oproti 5G významný.“
Pokud tedy rozdíl mezi sítěmi 4G a 5G není zásadní, proč tedy najednou vzbuzuje 5G takovou paniku, ptal se moderátor Vladimír Vokál. „Zásadní není, ale je možné, že v budoucnosti s nárůstem provozu se budeme setkávat s hustší sítí základnových stanic. Ale z technického a fyzikálního hlediska není ten rozdíl zásadní a v tu chvíli nejsou ty obavy zcela pochopitelné. Na druhou stranu z nějakého sociologického hlediska už pochopitelné jsou. 5G je technologie, o které se hodně mluví, je nová a člověk na tento druh elektromagnetického pole nemá žádný detektor. My ho necítíme, nevidíme, a tak se z toho velmi snadno dělá strašák,“ vysvětluje Jelínek.

„My když provádíme kontrolní měření, tak víme, že se nám nemůže nic stát. Expoziční limity jsou totiž nastavené extrémně přísně. Překročení emisních limitů je porušením zákona. Z biofyzikálního pohledu, pokud překročím limit drobně, ještě neuvidím vůbec žádné účinky, protože ty bezpečnostní limity mezi expozičním limitem a reálným účinkem jsou obrovské,“ dodává Jelínek.

Vliv mobilních telefonů a vysílačů na zdraví je fyzikálně zcela nezávislý na typu služby, která je provozována – ať už jde o 2G, 3G, 4G, nebo nyní nově 5G sítě. Směrodatný je pouze vyzařovaný výkon. Přitom pro 5G platí stejné limity jako pro dosavadní technologie,“ vysvětlil výkonný ředitel APMS Jiří Grund.
Prezentovat 5G jako novou hrozbu tudíž podle asociace nedává  smysl. Limity platí také pro rádiové a televizní vysílání, které vyzařuje násobně vyšší výkon než mobilní vysílače.
Nejčtenější článek, který je přepisem z jiného dezinformačního webu, má podle uvedené studie, která čerpá z webem AC24 zveřejňované čtenosti, přitom téměř 550 tisíc zhlédnutí. Čtenáře informuje třeba o tom, že 5G má způsobovat sníženou plodnost, poškození buněčné DNA, aptózu (naprogramovaná smrt buněk), neurologické/neuropsychiatrické účinky,  oxidační stres a poškození volných radikálů, endokrinní (hormonální) účinky, nadbytek intracelulárního vápníku či rakovinu.

Největší zdroj elektromagnetického neionizujícího záření: Slunce
Elektromagnetické záření není vynález člověka, ten se pouze naučil do elektromagnetické vlny zašifrovat informace. S každou novou generací, díky pokroku technologie, jako je například nárůst výpočetního výkonu čipů v telefonech, jsme schopni přenést více informací na stejné množství vyzářeného výkonu,“ dodala asociace.

8 komentářů:

  1. Marti, snažím se takovým článkům vyhýbat a myslím si, že když budeme nové technologie používat rozumně, tak nás nějak neohrozí.
    Měj pěknou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    já bych ke všemu přistupovala s rozumem. Někdy mi přijde, že si média vytvářejí pseudoakuzy, aby měla o čem psát a co řešit.
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Také jsem narazila na par článku a premyslela nad tím. Ale vůbec se v tom nevyznám a netuším, čemu věřit. Čekám, jak se to vývrbí...

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, ani já se v tomto neorientuji a tak nevím, jestli je to špatné, nebo ne. Technologie jdou strašně rychle dopředu a asi až čas ukáže.
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, já už taky na internetu skoro nic nečtu.Stačí mi titulek a dost.Každou chvíly píší něco jiného.Přeji vám hezký večer.Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Dobré ráno holky, díky za vaše komentáře a názory. Já to mám jinak, já zase naopak sleduji vše, co se děje. Tady v tomto příspěvku jsem chtěla spíše upozornit na hoaxy, které se zase nesmyslně šíří uvařený mozek atd. a zbytečně děsí, a ne polemizovat o této technologii. Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  7. No, vidím, že lidi mají spoustu volné času na vymýšlení fám. Pokud si to dobře pamatuji od chytřejších, síť 5G je u nás jen na pár zkušebních místech a asi nikdo z nás nemá telefon, který byl tu síť uměl přijímat.
    Marti, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, s hoaxy je to těžký - obvykle zneužívají strach lidí z neznámého, takže lidi mají sklon podlehnout. Chce to prosttě ověřovat info z více zdrojů, což je v dnešní době, která trpí přemírou informací (různé relevance a kvality) těžké..
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.