sobota 20. června 2020

v dešti



Už třetí den "chčije a chčije". 
Anebo jak říká moje mamka, "soplí a soplí"... 
Tenhle příměr možná vystihuje intenzitu deště u nás nejvíc. 
Žádný prudký déšť, ale zahrada se zalévá intenzivně.
Déšť vítám, i když jsem zaznamenala některé tragédie, které voda přinesla. 
Neumím si představit bleskovou povodeň, která v mžiku zaplaví místnost a člověk se nemůže zachránit, jako se stalo na Olomoucku.
Někdy fotím i v dešti. Lákají mě ty krásné dešťové perly, které jsou krásou okamžiku. No tentokrát to teda moc neplatí, protože prší tři dny v kuse, takže ta jepičí krása drží trochu déle. 




A ještě přidávám vlčí bob lupinu i s textem, který jsem už zveřejnila na facebooku. 


Evidentně je svět ještě v pořádku. Nás nepotkávají běžné a očekávatelné věci v životě a evidentně ani nebudou. Přiznávám, že co se týká rostlinstva, jsem naprosto negramotná a diletant, kytky nepoznám a ani názvy si nepamatuju. Nevadí mi to, prostě tento druh inteligence mě minul a moje úroveň znalostí končí s růžemi a pivoňkami. Jakou já jsem měla radost, když jsem letos poprvé objevila tuhle kytku, která roste bez nějaké péče jako plevel, krásně kvete a už je větší než já. Obdivovali jsme oba s mým mužem do včera, než naši radost zakalila poznámka: hele, já jsem teď četl, že tu naši lupinu nenávidí celé Česko, je to prý už všude na každé louce a nedá se toho zbavit. Něco jako ta žlutá potvora.
Ježíši, já si připadám jako Cimrman... Teď tady byl...


A krásně rozkvétá předposlední keř růží. Akorát nechápu, když jsem na podzim ostříhala do tvaru, kde to je letos? Působí na mě naprosto chaoticky. 
Ne, nemám ráda na zahradě tvary podle pravítka, to je nepřirozené, ale tady trochu míň chaosu by neuškodilo. No teď jsou všude poupata, tak do toho zasahovat nemůžu.
Ten poslední, co jsem se před týdnem tak oškubala, protože začínal planět, možná letos nerozkvete. 
Dnes je to vše. 
Čekám, jestli přestane pršet a my se budeme moci vydat za reportáží. 
Mějte pěkný den.



12 komentářů:

  1. Líbí se mi fotky s dešťovými perličkami. Mi je míváme na sušáku na prádlo, jsou jako korálky na šňůrce. Je pravda, že té vody je někde až moc. Je mi moc líto všech, které postihla blesková povodeň.
    Lupina se mi líbí a nemám pocit, že je proklínaná jako řepka. A růže máte krásné, žijí si navzdory Tvému zásahu svůj život.
    Přeji pěknou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď koukám, že tam mám hrubku, patří tam: my je míváme.....

      Vymazat
  2. Marti, ta lupina roste mnohde v lesích, ale modrá a nemám pocit, že je všude, v zahradách jsou barevné, ale mám dojem, že časem taky mění barvu.U nás na severu, na Děčínsku, jich bývalo hodně. A rostly v lesích i kolem Slavonic.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, krásná slova i krásné fotky. Čtu Tvé texty čím dál raději. Chtěla bych si koupit Tvou knížku. Bylo by to možné přímo od Tebe? I s věnováním? Nebo u sebe žádnou nemáš a objednám si ji v e-shopu? Také bych měla pár otázek ohledně Tvých reportáží. Musím si tě najít na facebooku a napsat Ti. :)
    Jinak fotky v dešti jsem si také oblíbila, ale jelikož u nás teď prší pořád, s foťákem raději nevylézám, abych si ho nezničila.
    Krásný víkend, Sabi :)

    OdpovědětVymazat
  4. Lupina dělá problém v národních parcích, je to silně invazivní rostlina a v místech kde rostou orchideje je likviduje protože jim ubírá prostor. Co se týče deště, připadá mi, že už prší celou věčnost. A už mě to opravdu vytáčí. Bohužel, kohoutek tu nikde na vypnutí není...

    OdpovědětVymazat
  5. Tady na Moravě je hrozně ... zima, vítr, slejváky. Jahody mně hnijí, letos jich konečně mám hodně nasazených a nedostanou šanci uzrát. Snad ten příští týden už bude teplo.
    Pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Lupina se mi moc líbí a mám ji druhým rokem na zahradě také. Kdysi dávno mi odešla, takže jsem ráda, že letos vykvetla. U vás kvetou později, my už je máme odkvetlé. Obdivuji ty malé růžičky, ty jsou tak nádherné, že bych tento keřík chtěla mít na zahradě také.
    Marti, měj fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, lupinu máš moc krásnou, mě jí intenzivně ožírají slimáci...
    Vody se bojím - měli jsme před lety 40 cm vody v suterénu, kde máme pracovnu, když prší dlouho, ale rozumně, tak jsem v pohodě, horší jsou bouřky jako třeba v neděli, to bylo jen tak tak.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem spokojená, na vodu jsme čekali, mnoho měsíců, mnoho let.
    A přesně, pokud prší jemně, zem vodu přijme, je to štěstí.
    Bohužel záplavy jsou průšvih a lidí je mi líto, doufám, že se naučíme jako stavitelé, jako budovatelé s vodou v přírodě zacházet a ona bude mít šanci zase pomáhat, nikoliv škodit.
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  9. Taky mám ráda pohled na přírodu ozdobenou vodními perlami. Ale nesmí se ty perly spojit a vytvořit vodopád, který tedy nadělal v některých částech naší zemičky hodně škody.
    Lupinu sem tam někde v přírodě zahlédnu, ale že by byla nějak rozšířená alespoň tady u nás, to snad ani ne. Růžičkový keř máte fakt krásný.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj holky, moc děkuji za milé komentáře, na které vlastně odpověď ke každému nemám, tak jen hromadný pozdrav. Mějte pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné fotečky. U nás pršelo čtyři dny. Snad se aspoň lidem doplnily studny. Naštěstí se našemu výběžku povodně vyhnuly i když jsme také měli docela obavy, ale naštěstí nás deště vzaly jen okrajem a ne tak prudce jako vedlejší Frýdlantsko. Tam ty lidi opravdu lituji.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.