pátek 11. června 2021

dnes pozvánka do divadla

O autorské inscenaci Dům bez spánku jsem na blogu psala vloni, takže pokud chcete bližší informace, najdete je právě tady. 
Dnes vás chci po dlouhé době pozvat na reprízu představení, kde je autorem konceptu a režie naše Linda. Přiznávám, že já jsem vloni představení neviděla a teď ho neuvidím taky, protože jedu na Moravu za mamkou. Je to jedna z mála inscenací Lindy, kterou jsem neviděla v premiéře a neviděla ještě vůbec. A to jsme dokonce byli na jedné premiéře i v Paříži.
Všechny fotografie z inscenace jsou z dílny naší Terezy, dvorní fotografky.
Tak dnes pozvánka, kdo máte zájem a čas, do Divadla Archa v Praze 17. června. Program je pestrý, součástí je i přednáška a po představení diskuse s odborníky na spánek.
Něco málo o představení ze stránek Kolektivu Nesladim, který spoluzaložila Linda: 

"Nedostatečná doba spánku má negativní vliv na funkci mozku a celkové psychické zdraví. U lidí, kteří spí méně než sedm hodin, hrozí oslabení imunitního systému, onemocnění rakovinou, cukrovka, mrtvice nebo infarkt. Stručně řečeno: nespat znamená být smutný, onemocnět a zemřít."

Autorská inscenace Dům bez spánku přibližuje život lidí se spánkovými poruchami. Lidí, kteří žijí mimo řád stejně dýchajících panelových domů. Lidí, mezi které patří každý třetí z vás.

Dům bez spánku je prvním projektem kolektivu. Autorsky zpracovává téma spánkových poruch. Příprava inscenace probíhala za odborných konzultací lékařů a pacientů Oddělení spánkové medicíny Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech. Její dramaturgie pracuje se zpověďmi lidí trpících spánkovými poruchami - děkujeme jim za jejich důvěru a odvahu se svěřit.

Inscenace vznikla v produkci Divadla Archa v rámci programu Archa.Fresh.
(premiéra 15.7. 2020 v Divadle Archa)

 Autoři inscenace
Koncept a režie: Linda Dušková
Dramaturgie, text: Pavel Gotthard
Scénografie: Lara Hirzel, Rufina Bazlová
Hudba: Matyáš Řezníček
Pohybová spolupráce: Tereza Hradilková
Produkce: Lucie Špačková, Zdeňka Valečková
Lightdesign: Patrik Sedlák
Hrají: Lucia Čižinská, Michal Kern, Matyáš Řezníček
Výroba masky: Dragan Stojčevskij

Linda už pracuje na dalším ožehavém a velmi těžkém tématu, v současné době velmi aktuálním, ale co to je, nebudu prozrazovat. Jen bych chtěla podotknout, že divadelní představení není jen o režii, ale i o vzdělávání a ponoření se do tématu, se kterým žijete několik měsíců i rok.
Mějte pohodový den.


2 komentáře:

  1. Marti, to se Linda pustila do zajímavého a asi i na zpracování nelehkého tématu...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  2. Moc přeji všem divadelníkům i nám, že se zase může! Linda se výzev skutečně nebojí!
    Marti, měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.