čtvrtek 3. června 2021

nový projekt

Na tenhle pro mě neznámý celorepublikový projekt jsem narazila náhodou před pár dny a napsala o něm článek. Silně mi tento projekt  připomíná Kartu života, u jejíhož zrodu jsem ve zdravotní pojišťovně stála a na vzniku projektu jsem se podílela. 
Po pár letech měly podobný projekt všechny zdravotní pojišťovny a karty obsahovaly nezbytné zdravotní údaje pro sanitáře apod. To byl vlastně prvotní cíl, ty ostatní, jako že jste si mohli (tedy můžete) zkontrolovat, kolik stojí vaše zdravotní péče, zdravotní úkony, které se účtují vaši lékaři, byly jen vedlejší bonusy. Nevím, jestli toho nakonec bylo zdravotními službami využíváno, je zapotřebí online připojení, domnívám se, že ne. 
Mě se nikdo v sanitce neptal, zda mám Kartu života, kde je mimo jiné uvedeno, jaké léky beru, alergie apod. Nebudu tady již tento několikaletý projekt představovat, to by bylo na delší povídání a určitě většina z vás se s podobnou kartou jen s jiným názvem setkala.
Projekt, o kterém píšu dnes, je založen trochu na něčem jiném a snad bude fungovat lépe. Dnes jsem vás jen chtěla s tímto projektem seznámit. Sama mám ráda, když je někde nějaká zmínka o něčem novém, že mám o tom aspoň malé povědomí. Tak třeba to uvítá i někdo z vás.
Včera jsem byla na úžasném koncertě Milli Janatkové, tak na blog dám reportáž, až vyjde v magazínu někdy o víkendu. Závěr koncertu byl překvapením i pro samotnou Milli.
Mějte klidný den.


Kralupy nad Vltavou se zapojily do projektu Seniorská obálka
Marta Dušková

Seniorská obálka je projekt, který v případě potřeby usnadňuje složkám IZS pomoc chronicky nemocným lidem vyššího věku, u kterých dojde k náhlému zhoršení zdravotního stavu. Novinkou je Seniorská obálka Mini, kterou může mít každý u sebe.

I.C.E. karta (Seniorská obálka) vznikla v Jihomoravském kraji v rámci projektu Implementace politiky stárnutí na krajích, který realizuje MPSV z prostředků ESF. Domácí verze I.C.E. karty byla také inovovaná, doplněny byly záznamy o očkování a vzhled byl zjednodušen.

Jedná se o kartu s důležitými údaji, které slouží v situaci tísně a ohrožení zdraví nebo života. Obsahuje základní údaje o zdravotním stavu seniora a užívaných lécích, včetně kontaktů na rodinné příslušníky a praktického lékaře.

Na základě spolupráce s projektem Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň Ministerstva práce a sociálních věcí ČR se subjekt Sociálních služeb Kralupy nad Vltavou připojil k distribuci Seniorské obálky pro tamní klienty a všechny další zájemce. O Seniorskou obálku či Seniorskou kartu mini může zájemce požádat na recepci Domova s pečovatelskou službou na adrese Sídliště U Cukrovaru 1171, Kralupy nad Vltavou.

ICE označení na kartě je mezinárodní zkratka, která znamená použít v případě nouze (In Case of Emergency). Podnětem pro vznik seniorských obálek byly časté výjezdy záchranářů k seniorům a informace na jednom místě v Seniorské obálce znamenají úsporu času v minutách, což následně může vést k záchraně života.

Podrobné informace o projektu jsou zveřejněny na stránkách MPSV:

"Seniorská obálka pomáhá tři roky. Nově ji strčíte do kapsy a obsahuje informace o očkování. Seniorská obálka bezmála tři roky pomáhá nejen seniorům v situacích ohrožení zdraví nebo života v jejich domácím prostředí. V případě potřeby pak pomůže složkám IZS urychlit záchranu života. Nyní jde do světa kapesní verze tiskopisu. Takzvanou Seniorskou obálku Mini může mít každý u sebe. Obě obálky jsou aktuálně navíc vybaveny informacemi o očkování majitele".

Více informací v instruktážním videu:

5 komentářů:

  1. Marti,
    moc nereaguji, ale tady musím!
    Zatím tedy já mám bohužel podobnou zkušenost jak s kartou života, tak se seniorskou obálkou :-o
    Seniorských obálek tu mám na úřadě již druhým rokem plnou krabici a nikdo o ně nejeví zájem :-(
    Asi by to chtělo větší osvětu na vyšších místech!
    Kartu života mám, ale spíš jen pro pro sebe, nikdo jí ve zdravotnictví nevyžadoval.
    Krásný slunečný čtvrtek!

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý projekt, ale hlavně aby fungoval. Nemám Kartu života a ani nevím, jestli jsem o ní slyšela. Já třeba nosím v peněžence lístek, kde mám napsané léky, které užívám a také na co mám alergie.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marti,
    je to zajímavý projekt, ale přiznám se, že jsem o něm vůbec neslyšela. Když jsi zmínila koncert, tak se musím pochlubit, že jsem sehnala na začátku týdne lístky na Nohavicův koncert a moc se těším. Bude to v letním kině na konci června a kultura mi opravdu hodně chyběla.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to zajímavě a nikdy jsem o takové projektu neslyšela, děkuji za info.
    Hezký večer, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, určitě dobrá myšlenka, důležité bude,aby se po té kartě záchranáři sháněli (a aby ji senioři měli někde "na ráně").
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.