neděle 19. září 2021

další novinka

aspoň teda pro mě. 
Kdo sportuje, pravděpodobně o tomto novém fitness trendu dávno ví. 
Já nejsem vůbec sportovní typ, takže informace o sportu mě míjí celý život, nevyhledávám je, a když mě potkají, je to jen náhoda.
A ještě mě to musí zaujmout, abych se tím zabývala. 
Sice občas cvičím doma na strojích v naší domácí tělocvičně, ale to není sport. Běhala jsem pravidelně jen po třetím porodu, kdy už šla kila vzhledem k třicítce těžko dolů a diety držet neumím, a po zhubnutí jsem opět s během přestala, protože mě to vysloveně nebaví. Tak to je moje jediná zkušenost se sportem...
Občas i o sportu píšu, ale jak víte, jen když se to nějak dotýká regionu, třeba o nějakých výrazných úspěších či o vítězích. Takové články a rozhovory jsem i na blogu sdílela, ale v podstatě je pro mě sport velká neznámá odjakživa. 
Ale sportovní aktivita, o které dnes píšu, má trochu jiný rozměr, nejen sportovní, proto mě zaujala a já napsala krátký článek. 
Úvodní foto nesouvisí s tématem jen zdánlivě. Krásné akvárko u mě evokuje čistý svět a to potažmo s dnešním tématem souvisí.
Dnes tedy: Co je plogging?
Mějte pohodovou neděli.


Víte, co je plogging?
Marta Dušková

Nový fittness trend pro ochranu životního prostředí!
Plogging je kombinace běhu a sbírání odpadků a tato aktivita vznikla organizovaně ve Švédsku v roce 2016. V roce 2018 se rozšířilo povědomí o ní i do dalších zemí.

Do Česka přinesla tuhle ecofriendly aktivitu pod názvem Plogging Česko Asociace společenské odpovědnosti https://www.spolecenskaodpovednost.cz/ v roce 2018 a dala této aktivitě, kterou už běžně pravidelní běžci prováděli aktivně sami od sebe, oficiální zastřešení či oficiální význam. Kromě toho, že každý udělá něco pro své zdraví, pěknou postavu, ještě může pomoci planetě.

Plogging je zkrátka běžecký sport se společenským přesahem a dalo by se říct, že jeho mottem je: Vyčisti si hlavu i kousek naší planety.

Švédové jsou v ekologii vždy o krok napřed, a tak není žádným překvapením, že se tady zrodil nový druh sportu, jehož název Plogging vychází z anglického slova jogging - běh a ze švédského pocka upp - sbírat.

Nová fitness aktivita aneb Jak pohyb může zachránit planetu. Staňte se ploggerem a dejte o tom vědět na www.ploggingcesko.cz.

7 komentářů:

  1. Marti, včera jsem shodou okolností viděla v televizi reportáž o podzimním sbírání odpadků. A v jednom městě to právě pojali takto, při běhu sbírali odpadky.
    Běh nemusím, stačí mi, když dobíhám trolejbus nebo autobus. Také nejsem sportovní typ, říkám, že jediný pohyb pro mně je chůze. Jako dítě jsem chodila cvičit, abych nebyla úplné nemehlo. Na střední jsme s kamarádkami chodily na džezgymnastiku a cvičení při hudbě mě bavilo. Dokonce jsem cvičila každý den doma a pouštěla jsem si u toho desky s ABBOU. Pak jsem ještě chodila krátce cvičit v době kdy už jsem měla děti. Před lety mi manžel koupil rotoped a na tom jsem občas u televize šlapala. Pak jsme potřebovali umístit dětskou postýlku, aby u nás mohl spát vnouček a rotoped se stěhoval do kočárkárny, kde je dodnes. Do bytu se nám už nějak nevejde i když tu dětská postýlka není. Ježíš, nějak jsem se rozepsala.
    Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, já když jdu do lesa na procházku a to jsem tam hodně často, automaticky už sebou beru velký plastový sáček 60 l a sbírám cestou odpadky. Je hrůza, co toho všude je a to i na hodně odlehlých místech. Měj hezkou neděli. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem na toto téma zahlédla několik záběrů v televizi. To vůbec není špatné.
    Jako dítě jsem chodila do tanečního i sportovního kroužku,bruslila jsem, trochu lyžovala, ale nějak aktivně jsem nesportovala. I když si myslím,že pohybu jsem měla dost. Taky jsem měla v létech mládí období běhání, chodila jsem s partou kamarádek cvičit. Od určité doby jsem si oblíbila kolo a u toho zůstalo. To je můj pohyb, který mám ráda. Ale že bych byla nějaký sportovní typ, tak to tedy ne. :-)
    Pěknou neděli !'
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, a co kdybys založila nový sport - něco od boxu? Každému, kdo odhodí odpadky nebo čmárá na zdi dát jednu na bradu? To by se dělaly svaly a ubylo by nepořádku. Navždy tvá, věrná, čtenářka Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, neběhám, ale odpadky v okolí našeho domu, cestou k lesu, sbírám dost často. Nechápu, kde se tam stále berou. :o) O tomto sportu jsem ještě neslyšela.
    Přeji fajn neděli .D.

    OdpovědětVymazat
  6. No, jednou nás odhozené odpadky asi zavalí. Je pravda, že jsem se před lety zaměřila na to, jak je to alespoň v našem městě s odpadkovými koši - jsou jen na zastávkách a naprosto miniaturní. Ani to mě neinspiruje k tomu, abych něco hodila na zem, ale všichni asi takový nejdou.
    Běhat taky nezačnu, ale hodně chodím.
    Marti, měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Ideální by bylo, kdyby rodiče naučily děti, a ty zase svoje děti, že se odpadky nevyhazují. To by potom nemusely vznikat takovéto iniciativy. Několikrát jsem napomenula kuřáky na zastávce MHD, aby neodhazovali nedopalky, jestli si je doma taky hází na podlahu a bylo mi odpovězeno..."jo". Na to už jsem neměla moc odpověď, protože říct, že to mají doma jak v chlívě bych mohla jednu chytnout. J.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.