středa 29. září 2021

malujete kamínky?

foto zdroj
Tenhle článek, který vyjde dnes v našem magazínu, jsem už psala snad před týdnem a čekal na zveřejnění. Musím psát hned, jak na mě nějaká zajímavost vyskočí, protože jinak bych zapomněla a už nikdy nenašla. 
Spolek Vlčí máky znám a tato jejich výzva mě zaujala, tak informaci posílám dál. 
Já jsem se tedy ještě do malování kamínků nepustila a nevím, jestli pustím, stíhám všechno tak tak, ale třeba, kdo malujete, dáte rádi kamínku ještě jiný smysl. 
A kamínek třeba potěší pozůstalé, že někdo si vzpomněl.
Mějte pěkný den.

Malujete kamínky? Namalujte jeden válečným veteránům
Marta Dušková

Spolek Vlčí máky, který pomáhá především novodobým válečným veteránům a dále vojákům v činné službě a dalším, připravil zajímavou výzvu s názvem Pomozte nám vzdát hold válečným veteránům nejen pro ty, kdo už se malováním kamínků zabývají.

Důvodem výzvy je vzdát hold válečným veteránům a kamínky se symbolikou veteránů - vlčí mák, siluety, znaky útvarů položit k památníkům a hrobům. Kamínky ponechat na místě do 11. listopadu, kdy je Den veteránů, maximálně je přenášet mezi památníky či hroby. Později se v rámci principu Kamínkování malované kamínky pro veterány mohou rozletět do celého světa.

Možná tato výzva vzdání holdu válečným veteránům malým kamínkem potěší pozůstalé. Zájemci mohou fotografie svých výtvorů sdílet i s označením místa umístění a použít hashtagy kaminkyproveterany, denveteranu nebo denvalecnychveteranu.

"Naše poslání
Jsme dobrovolníci, kteří svůj čas, dovednosti a zkušenosti věnují těm, kteří by jinak byli na své starosti mnohdy sami. A kteří, bohužel, v české společnosti zůstávají stále ještě nedoceněni, nepochopeni a opomíjeni...
Pomáháme VÁLEČNÝM VETERÁNŮM, kteří hrdě nosili na rameni naši národní vlajku a za naše bezpečí nasazovali zdraví i život, snášeli odloučení od rodin a bojový stres.
Jsme malá neziskovka, která neakumuluje peníze, nýbrž hodiny dobrovolnické pomoci. A máme dost sil pomáhat i těm vojákům, kteří v misi nasazeni nebyli. Neodmítáme ani policisty, hasiče, celníky a vězeňské strážné, jejichž nasazení i problémy bývají podobné. Děkujeme za vaši službu!" www.spolekvlcimaky.cz

6 komentářů:

  1. Marti to je zajímavý článek. Já většinou pokud kamínek někde najdu tak ho vyměním za jiný, který jsem už někde našla,. Pořád mám jeden v batohu, které někde vyměním. O těchto jsem nevěděla a na hřbitovy moc nechodím, ale jsou i samostatně umístěné památníky a dají se pokládat tam. Děkuji za zajímavý článek a soustředím se právě na tento typ kamínků...Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, je to zajímavý počin. Já sice žádný kamínek nenamalovala, i když už jsem o tom několikrát uvažovala. Vnoučata však malují a já je poprosím o motiv vlčího máku. Veteráni si rozhodně zaslouží, aby jim byl vzdán hold. I když třeba jen kamínkem.
    Měj hezké dny. 🍂🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marti,
    kamínky nemaluji, ale vím, že je to teď veliký trend a věnuje se tomu mnoho lidí. Spojení s připomínkou všech veteránů se mi moc líbí, neměli bychom na ně zapomínat.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, s dětmi jsem malovala na kamínky v době, kdy to ještě zdraleka nebylo tak trrendy.
    Vlčí máky mám spojené s Londýnem, tam je ta úcta k válečným veteránům zakořeněna a byly všude.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, na kameny jsem malovala hodně, ale tak před dvaceti lety, teď mě to neláká. K válečným veteránům obrovský respekt ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, to je hezké. Já kamínkuji ráda. Je to můj relax u televize, když nemám žehlení, či jiné důležité práce. Však jsem jeden kamínek s naší Zelenou horou nechala na věži v Mělníku. Výzvu budu sdílet na FB a do výzvy se určitě zapojím.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.