středa 8. září 2021

sbírka pro nemocné děti

Včera jsem se dozvěděla konečnou částku, která se vybrala na sobotní akci, o které jsem už psala a najdete článek i na Kanálu eM s fotografiemi, které na blogu být nemohly. 
Na informaci o částce jsem čekala, aby mohl vyjít další článek, který už jsem měla připravený, kde se tentokrát věnuji hlavně nadaci Pink Bubble. 
Na akci se vybralo tolik, že to předčilo nejen moje očekávání, ale i dalších účastněných. 
Jelikož jsem byla u zrodu myšlenky a celý rok jsem se trochu i podílela na přípravě, mám obrovskou radost, že akce přinesla neuvěřitelných 57 885 Kč, zkrátka, že se povedla, pobavila a splnila svůj charitativní cíl.
Mějte hezký den a já jsem moc ráda, že jsem u toho byla. 

P.S. Dovoluji si sem dát jednu fotku, abyste viděli, s kým jsem hovořila. 
Produkční Kristýna Žáková v černém a černých brýlích, krásná slečna v růžovém onkologická pacientka Karolína. Další fotografie z akce najdete na odkaze výše.

Článek vyšel právě teď.

Pink Bubble: Jsme nadační fond pro děti s rakovinou

Na podporu nadačního fondu Pink Bubble, který pomáhá onkologicky nemocným dětem a mladým lidem, byla uspořádána sobotní akce na náměstí Míru v Mělníku 4. září. V rámci mělnické charitativní akce Mělník pro Onkobubliny  se povedlo do sbírky pro nadaci vybrat celkem úžasných 57 884 Kč.

A poděkování patří pořadatelům, vystupujícím, účastníkům akce, Rodinnému centru Kašpárek, Čtenářskému maratonu knihovny, pěti mělnickým podnikatelským subjektům, kteří do sbírky přispěly, a dalším lidem s velkým srdcem.

Tato částka pomůže splnit další přání onkologickým pacientům prostřednictvím zážitků, příspěvků na zdravotnické, rehabilitační pomůcky či služby usnadňující léčbu či život po ní. Nadace podporuje i vzdělávání školou povinných při studiu v nemocnici i v domácí léčbě. Příspěvek na rekvalifikační kurzy, školné při studiu zvýší šance mladým lidem postavit se po ukončení léčby opět na vlastní nohy. A pomoc nadace zahrnuje i splněná osobní přání.

V sobotu během akce jsem oslovila zástupce Pink Bubble Kristýnu Žákovou, produkční nadace a povídaly jsme si o nadaci, nemocných dětech a o poslání nadace.
Jaká byla prvotní myšlenka k založení nadace? Kdy ten nápad vznikl?
Zakladatelkou nadace Pink Bubble je Martina Šmuková, která v době svojí práce v modelingu chtěla pomáhat dlouhodobě, tak přišla s nápadem na založení vlastního nadačního fondu, který se zaměřuje na pomoc onkologickým dětem a mladým lidem už devět let.

Jakým způsobem si vybíráte onkologické pacienty, kterým pomáháte?
Oni si dnes spíš vybírají nás. Je to hezký, že po devíti letech už to tak je, příští rok budeme slavit 10. výročí, že už nás lidé znají a ozývají se nám a my plníme přání, finančně podporujeme, zveme na tábory a zájemci nám sdělují, že nás objevili na základě doporučení kamaráda či známého, nebo o nás četli... A spolupracujeme i s Nemocnicí Motol v Praze.

Proč název Pink Bubble?
Růžová bublina. Martinka (pozn. redakce: zakladatelka fondu) někde kdysi četla, že když si něco přeješ, musíš svá přání zabalit do pomyslné růžové bubliny, a vypustíš je do vesmíru a ta přání se ti jednou splní.

Jaký je rozdíl mezi hodně nemocnými dětmi, už slovo rakovina vyvolává většinou děs a lítost mezi lidmi, a zdravými? Musí se s nimi jednat odlišně?
Já bych řekla, že rozdíl tam není, samozřejmě je to individuální, ale to je stejné i mezi zdravými dětmi. Jediný rozdíl je, že především mladiství musí být hodně izolovaní vzhledem ke svojí narušené imunitě, jsou vlastně uzavření a mohou se pohybovat jen na sociálních sítích a spojení s kamarády lze jen přes počítač. Děti, které mohou, jezdí s námi na různé ozdravné tábory, campingy, lodě apod. a oceňují, když se k nim právě chováme normálně jako ke zdravým dětem, nechtějí cítit soustrast či litování.

Jaká bývají přání, která pak plníte?
Nejčastěji je to právě elektronika, jsou to telefony, tablety, to je vlastně nejčastější, protože jak je člověk nemocí upoutaný třeba půl roku i rok v izolaci, tak potřebuje nějaké spojení s okolním světem, elektronika prostě vládne světu.

Bylo nějaké originální přání, se kterým se běžně nesetkáváte, které jste plnili?
Co se mi teď jako první vybavilo, byl detektor kovu nebo zavážecí rybářská loďka, která je zapotřebí pro zavážení při kapřích závodech. Platíme ale třeba i kurzy herectví, studium na škole, školné.

Takže podporujete i vzdělávání.
Ano i vzdělávání. Někdy vnímáme, že bychom měli ještě víc děkovat dárcům, protože bez nich bychom ta přání nemohli plnit a příští rok chystáme k desetiletému výročí nadace právě překvapení jako poděkování dárcům a už dnes se o tom hodně bavíme v kanceláři.
Jsem moc ráda, že jsme dnes na Mělníku, pohybujeme se samozřejmě nejvíc v Praze, ale mám ráda, když jsme i v jiných městech, kde je fajn atmosféra, taková milá a vždycky z těch akcí všichni přijedou rozzáření a s velkým srdcem, když na akcích slyší: to je krásné, co děláte.

V sobotu na akci pomáhala nadaci i "jejich" onkologická pacientka Karolína Žehová, která prozradila, jak se prala a pere s touto zákeřnou nemocí.
Povíte nám něco o své nemoci a boji s ní?
Je mi 24 let a prodělala jsem rakovinu lymfatického systému. Léčila jsem se dva a půl roku, podstoupila jsem chemoterapii, po ukončení léčby se mi rakovina do tří měsíců vrátila, takže jsem musela podstoupit vysokodávkovou chemoterapii s transplantací kmenových buněk, ale mohla jsem být sama sobě dárcem a nemusela jsem vyhledávat dárce jinde. A potom následovala začištovací léčba na radiologické terapii a tu jsem ukončila před necelým měsícem.

A Pink Bubble Vám splnil nějaké přání?
Ano, nadace mi splnila přání. Já jsem si přála nový vysavač, protože mám pejska a během transplantace musíte udržovat domácnost v absolutní čistotě a klasický vysavač byl pro mě hodně fyzicky náročný, takže tohle bylo pro mě úleva a ono to i vytírá.
A ještě jsem požádala o televizi. Měla jsem doma malou televizku, na kterou jsem sotva viděla, protože jsem po transplantaci téměř oslepla, nemůžu zaostřovat zrak, tak jsem si to vykompenzovala velkou televizí.

A teď jak vidím, s nadací spolupracujete a při dnešní akci Mělník pro OnkoBubliny pomáháte.
No, snažím se občas naháčkovat nějaké hračky pro děti, které se pak dávají onkologickým dětem do nemocnice. Moje hračky jsou i ke koupi na dnešní akci a výtěžek z prodeje jde do sbírky nadace. A protože se o nás hezky starají, jsme s nimi v neustálém kontaktu, zajímají se, jak se máme, tak se to snažím trochu vracet, protože mi hodně pomohli v mém krušném období.

Pink Bubble https://www.pinkbubble.cz/cz/o-nas:
"Pomáháme mladým v boji s rakovinou
Podporujeme děti a mladé lidi, kterým život zkomplikovalo onkologické onemocnění. Dospívání je náročné samo o sobě a nádorové onemocnění znamená velkou zátěž navíc. Pro tělo i pro citlivou duši. Byli bychom rádi, kdyby nejen malé, ale i starší a čerstvě dospělé „děti“ věděly, že se mají o koho opřít ve chvílích, kdy hledají oporu. Ať už je to v průběhu léčby, v době rekonvalescence nebo při následném návratu do každodenního života".

Potlesk patří všem, kteří se podíleli na sobotní sbírce pro nadaci Pink Bubble, a společně dali dohromady úžasnou částku, které rozhodně není zanedbatelná.

9 komentářů:

  1. Marti, krásný a zajímavý článek. Gratuluji všem, kteří akci připravili k vybrané částce, která bude smysluplně využita.
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Je nesmírně smutné, že na všechno tohle musí přispívat lidé sami. Myslím, že místo zbytečných miliard které stát vyhodí za neskutečné hovadiny, že za nemravné peníze žíjící si politikové kteří navíc nejsou schopní pro lidi opravdu něco udělat, ne se tím jen zaštiťovat, by se mohli, a obzvlášť děti, klidně léčit zahraničními léky anebo přímo v zahraničí. Proč mají mít zdravotní pojišťovny nastavěné v každém větším městě obrovské honosné budovy? Proč když si lidé platí zdravotní pojištění a nakonec potřebují speciální léčbu jim to pojišťovny neproplácí a musí žebrat u normálních lidí protože chtějí žít? Je cosi hodně shnilého v našem státě....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ono je to jinak, než popisuješ, ale nechce se mi to rozepisovat. Za prvé nadace přispívá na něco, co nejsou zdravotní úkony, na zážitky, telefony ti nikdo nepřispěje, za druhé honosné budovy, pokud vím, pohybovala jsem se mezi nimi dlouho, má pouze VZP!, o jiných nevím a jedné jsem byla 12 let . To, co se přispívá do zdravotního běžně ty minimální částky, nestačí na běžnou roční péči, nemyslím nákladnou léčbu, takže na ty, co platí pouze základ, tedy na jejich zdravotní péči musí vydělat ten zbytek, který posílá neskutečný částky do veřejného zdravotního pojištění ze svých platů, a tam jsem patřila i já, ten zbytek si nevydělá ani na běžnou normální péči, kam patří zubař, praktik, jednou v roce chřipka a gynekologie. To jsou zaměstnanci s nižším příjmem, neplatí zdravotní děti, senioři, ženy na mateřské, handicapovaní a nemocní atd. A ještě není možné míchat finance státu a finance veřejného zdravotního pojištění, to je jiný ranek, ať už si o tom myslíme, co chceme, končím to by bylo na delší článek. Také se vším nesouhlasím, a ty to vidíš velmi jednoduše a tak to není.

      Vymazat
    2. Ještě dodatek, a navíc charita a nadace fungují a měly by v každé vyspělé zemi světa.

      Vymazat
    3. Martino, možná by stálo za to napsat i jejich účet, třeba by lidé přispěli nějakou částkou, koruna ke koruně a je to nakonec znát?
      Ale něco zmíním i já: pro staré lidi se píše, že mají hodně úkonů mít u zubařů zadarmo, neboli na to mají nárok a výsledkem je neuvěřitelná lumpárna, neslyšela jsem, že by z mých starých znýmých měl někdo něco od zubaře zadarmo, ovšem to nesouvisí s tvým zajímavým a hodnotným článkem.
      Pěkné dny vám doma. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Zrovna jsem četla, že deset let slaví i dobrý anděl, který finančně podporuje rodiny, v nichž se vyskytla tato choroba. Myslím, že finance v těchto rodinách chybí, ale často je důležitá i ta podpora. Že člověk ví, že v tom není sám. Moc ráda jsem si článek přečetla. Je správné přispět na dobrou věc. Držím jim palce.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, je to určitě skvělý počin a darovat zážitek může hodně znamenat. Co si budeme povídat, krásný zážitek je skvělý i pro zdravého člověka, natož pro onkologicky či jinak nemocného. Vybrala se krásná částka, tak ať udělá hodně radosti nemocným.
    Přeji fajn večer. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná myšlenka a jak to vypadá, skvěle funguje.
    Marti, díky za krásný článek. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, mám z toho radost. Každá pomoc se počítá... Taky se snažím pomáhat. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.