sobota 4. září 2021

už dlouho ne...

Ve čtvrtek jsem  čirou náhodou, páč na Novu se běžně nedívám, hledala něco k vyčištění hlavy, jednoduché téma (a občas bývá na Nově Kriminálka Anděl, jeden z mála seriálů, na který se dá v krizi kouknout) a narazila jsem na český film s názvem Můj příběh. 
A to teda fakt jednoduché téma na vyčištění hlavy či dokonce na usnutí u televize nebylo.
O tom, že dobrý český film jsem už dlouho neviděla a shodují se na tom nejen laici, ale i odborníci, (teď to pravděpodobně bude Zátopek, který uspěl na festivalu v Karlových Varech), jsem už tady psala několikrát. 
A to, že jsem nepřepnula hned někam jinam, za to může v titulcích uvedené dle skutečnosti. 
Předem jsem o filmu nic nevěděla, i když premiéra v kinech byla už v roce 2019, a hledala jsem něco o něm až včera, ale přesto mě vtáhnul do děje a zaujal od začátku do konce. Opravdu jak už český film dlouho ne. 
Příběh je sestaven tak, že se střídá přítomnost s minulostí, ale co se přesně stalo, se dozvíte až na konci. A vlastně to není až tak důležité, protože od toho hrůzného činu se odvíjí celý příběh.


Po shlédnutí filmu jsem se teprve dočetla podrobnosti a film je označen jako drama/romantický. 
Tak já bych rozhodně zůstala u toho dramatu. Je to skutečný příběh o domácím násilí, kdy tyran polije ženě tvář rozpáleným olejem. 
Slovenskou herečku Vlastinu Svátkovou, něžnou a krásnou jsem neznala a potlesk si zaslouží vynikající práce maskérů, díky nimž je znetvořený obličej uvěřitelný a skutečný. Sašu Rašilova jsem v roli netvora viděla poprvé a moc se mi líbila Vilma Cibulková, která už dlouho patří k výrazným osobnostem českého herectví.
Jak film vznikl, si můžete přečíst celkem uceleně a zajímavě tady na stránce, ze které budu trochu citovat. Film má přesah, není jen na koukání, ale pomáhá i nadačnímu fondu. 
Na závěr sem dávám ukázku z filmu, kde si i přečtete stručný obsah. Hledala jsem celý film, ale nelze jej stáhnout zdarma, je na prodej na YouTube. 
Tuhle recenzi jsem si nemohla odpustit, film vyvolává spoustu otázek.
A za mě pozornost si film zaslouží.
Mějte pěkný den.


„Jak ten náš filmový ´hrdina´, tak ani ten skutečný nebyl fakticky nijak zvlášť potrestán. Ten skutečný, pokud je mi známo, odešel od soudu jen s podmínkou a nějakým placením odškodného. Ten náš filmový si odnesl pořádnou krvavou nakládačku, ale žádné vězení, jak by se očekávalo. Náš snímek má za cíl upozornit na téma domácího násilí, které je kolem nás, a na to, aby se nepřehlíželo. Kdyby film pomohl jen několika ženám, které se rozhodnou už to dál nesnášet, pak splní svou misi,“ říká Libor Adam, autor scénáře, pro něhož Můj příběh byl také režisérským debutem.

8 komentářů:

  1. Marti, film jsem neviděla, ale asi je to dle Tvých slov velice dobře natočené a herecké obsazení svědčí o kvalitě. Já musím mít na tento druh filmů trochu klidně nervy, jinak to míč prožívám a vziju se do děje a pak nemůžu spát, stejně jako po přečtení knížky od Báry - Síla naděje, kdy mě děj tak vtáhl do sebe, že jsem obsah měla ještě dlouho v paměti a vím, že si ji po čase přečtu znovu...Přeji Ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Vlastinu Svátkovou znám, četla jsem její knížku, ale film jsem neviděla. Děkuji za info a přeji hezkou sobotu, Marti. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem se dívala. Ano působivý film. Představitelku hlavní role jsem neznala, zahrála to přesvědčivě.
    Klidnou sobotu, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Film jsem neviděla, zkusím se podívat jestli se dá přehrát na Magentě.
    Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, domácí násilí je téma, které si zaslouží, aby se na něj upozorňovalo. Já jsem film neviděla, třeba ho ještě někdy budou opakovat....
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, herečku V. Svátkovou znám, ale film jsem neviděla. Filmy tohoto druhu mě nedělají dobře, i když vím, že je potřeba na tento problém upozorňovat. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, film jsem už dříve viděla a musím říct, že mne také zaujal. Byla jsem z něho celkem špatná, je strašné, jak ti tyrani na venek působí v pohodě a doma se změní v agresory. Vytočí je kde jaká maličkost a jejich reakce jsou neadekvátní. Ženy si dlouho neuvědomují, že žijí s tyranem a nebo si to kladou za vinu sami sobě. Že ony fungují špatně, že to byla jejich chyba, proč se manžel vytočil atd. Až bohužel může dojít i na nejhorší. D.

    OdpovědětVymazat
  8. Viděla jsem a měla na blogu recenzi. Nějak mne ale moc nezaujal. Tedy ne že by námět byl špatný, vůbec ne. Spíš mi připadaly ne moc uvěřitelné okolní postavy.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.