neděle 14. listopadu 2021

inspirace či Inspirace



Dnes vás zavedu aspoň virtuálně do chráněné dílny Inspirace v Praze, kterou jsem měla možnost tento týden navštívit. Jak jsem se tam dostala, to je malý příběh. Nicméně bylo tam moc příjemné prostředí, že se mi ani po hodině nechtělo odejít. Už před návštěvou jsem byla rozhodnuta, že nakoupím dárky na eshopu chráněné dílny, protože mě výrobky velmi zaujaly. A po návštěvě jsem rovnou nakoupila, protože výrobky jsou na velmi vysoké úrovni. A samozřejmě jsem chtěla i podpořit, i když to už jsem udělala před touto malou exkurzí, protože jsem dílně věnovala docela velké množství látek, nových, někde byla ještě cedulka z obchodu, které už se u nás dlouho válely bez užitku. Už dlouho jsem přemýšlela komu ty látky dát smysluplně, když už se u nás nešije a nakupovalo se hodně, protože krásných látek není nikdy dost. No tentokrát ale bylo, a mně bylo líto, že leží ladem. Nechtěla jsem je dát jen tak někomu. 
A pak náhodou to přišlo. Sleduju na facebooku skupinu Podporujeme se a objevila se tam prosba právě z této chráněné dílny, zda někdo může darovat bavlnky na vyšívání. No tak bavlnky nemám, ale látek plno. 
Šla jsem se tedy podívat na webové stránky dílny a ejhle, uvítají i látky na šití. Tak jsem se s nimi spojila a už to bylo. Měla jsem z toho velkou radost, na druhé straně byla také radost, takže to byl dar na obě strany. Ani mému muži nevadilo vést je až do centra Prahy. Nakonec, kdyby člověk nepřinesl žádnou oběť, nebyla by to žádná charita a dobročinnost.
Dávám sem opět článek celý, ale všechny fotografie si můžete prohlédnout na Kanál eM
Jo ještě něco. Jakmile jsem vstoupila do dílny, vykoukla na mě kočička a já jsem hned zvolala: ta je z naší látky!
Mějte pěknou neděli.





Inspirace: Baví nás vyrábět dárky, které potěší
Marta Dušková

Inspirace je název chráněné dílny v Praze, jejíž příjemné prostředí dýchá kreativitou, pohodou a takovým zvláštním klidem, že se nechce ani odejít. A inspirací.

Chráněná dílna poskytuje uplatnění handicapovaným mladým ženám, kterým jejich postižení neumožňuje najít běžnou práci. Práce v chráněné dílně, ze které vychází krásné výrobky na překvapivě vysoké úrovni, zlepšuje jejich finanční situaci, podporuje samostatnost, zvyšuje jejich sebevědomí, komunikační schopnosti. Je zajištěna i podpora školního psychologa a sociálního pracovníka.

Dílna spolupracuje s Dívčí katolickou střední školou pro dívky a mladé ženy s kombinovaným nebo sociálním postižením.

„Zřídila nás katolická škola a chráněná dílna vznikla pro dívky, které se nemohou uplatnit kvůli postižení v běžném zaměstnání, aby neseděly jen doma a mohly dělat něco užitečného, a i si přivydělat. Chráněná dílna Inspirace funguje už 8. rokem. Nejdříve byla dílna ve škole, protože nebyly jiné prostory, a my jsme tam okupovali knihovnu. Pak se povedlo získat od Městského úřadu Prahy 1 tyto prostory Ve Smečkách, nejdřív jen část a posléze nám věnovali ještě další prostor, kde teď máme zřízenu svíčkárnu“, říká Zuzana Černá, vedoucí dílny.

Inspirace je nezisková organizace, která získává prostředky prostřednictvím prodeje krásných a originálních výrobků a část prostřednictvím dárců. Pracují bez dotací a na platy dívek přispívá OS Pomoc určitým procentem a částečně i úřad práce. Ale část prostředků si zajišťují sami výrobou a prodejem. V dílně pracuje 13 dívek a přes den se většinou sejde 10. Některé pracují dva dny v týdnu, jiné každý den podle toho, jak jim to umožňuje jejich handicap. V dílně se vyrábí krásné polštářkové hračky, textilní vyšívané pytlíky, malují se hrnečky, vyrábí nádherné svíčky, mýdla, a aby se uživili, opravují prádlo pro hotel. Prodávají i na trzích, už 5. rokem jsou zváni na Václavské trhy na celou dobu adventu.

Na otázku, kdy vznikla myšlenka na vytvoření chráněné dílny, Zuzana Černá odpovídá: „Myšlenka vznikla už před 28 lety, ale tenkrát škola neměla tak velké procento handicapovaných dívek a ve vedení nebyla vůle na založení chráněné dílny. Před osmi lety jsem připravila návrh podoby chráněné dílny a ochotná paní oběhala úřady a získala pro vznik dílny povolení“.

Michaela Tonarová nadšeně sděluje: „Já jsem z Pardubic a dlouho jsem nemohla sehnat žádnou práci. Pak jsem na internetu objevila katolickou školu a domluvila jsem si schůzku s panem ředitelem. Vzhledem ke covidové situaci jsem do dílny nastoupila až v únoru. Jezdím dvakrát do týdne a moc mě to tady baví a nevadí mi ani hodina jízdy. Tady vyšívám, maluju na svíčky nebo hrnečky“. Některé dívky dochází do dílny již tři roky.

Názor redaktorky
Před časem jsem dílně věnovala větší množství nových látek, které nám doma zůstaly z doby, kdy jsme s dcerou také tvořily a při tom jsem dostala pozvání do této chráněné dílny. A nechtělo se mi ani po téměř hodině odejít z tohoto příjemného prostředí. Překvapila mě vysoká úroveň výrobků a jak jsem se později dozvěděla, vedoucí dílny studovala návrhářství hraček a odtud asi plynou nápady na originální tvorbu. Nakoupila jsem dárky na e-shopu, a nejen proto, abych dílnu podpořila, což dělám ráda, ale dárky jsou opravdu krásné a originální a Vánoce se blíží. Ostatně můžete se přesvědčit sami na webových stránkách Chráněné dílny Inspirace Chráněná dílna Inspirace (shop5.cz).





















6 komentářů:

  1. Marti, moc hezké výrobky z chráněné dílny. Je mi to blízké, pracovala jsem léta ne v chráněné dílně, ale v Ústavu sociální péče s mentálně postiženými jako terapeut ve výtvarné dílně. Bylo to moje nejmilejší zaměstnání. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, moc hezká reportáž z chráněné dílny. Obdivuji krásné výrobky a určitě nahlédnu i do eshopu. Před pár roky jsem navštívila v Jihlavě výtvarnou dílnu a prodejní galerii nazvanou Bez obav, kde prodávají výrobky klientů Denního a týdenního stacionáře. I já jsem tehdy neodešla s prázdnou.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, děkuji za pěknou reportáž. Výrobky jsou krásné a myslím, že jsou i od srdíčka dělané. Děkuji ti i za tip, kam dát látky. Mám jich doma docela dost a budu moc ráda, když budou k užitku. Měj se moc hezky Iva

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, zajímavá reportáž a užitečný projekt. Já většinou kupuji maličkosti z chraněných dílen na vánočních trzích.
    Hezký zbytek neděle

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, to jsou moc krásný výtvory z chránění dílny. Kousek od nás také taková dílna je. Také si kupuji věci z chráněných dílen, většinou výšivky. Líbí se mi moc ty voskové figurky. To je opravdu nádherné. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  6. Občas na podobných místech nakupuji. Ráda.
    Marti, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.