čtvrtek 11. listopadu 2021

nádherné místo, které dýchá historií


V sobotu jsem byla pozvána na komorní akci na slavnostní odhalení pamětní desky na bývalém kostelíku Jana Nepomuckého v Mělníku na Chloumku. Kostelík už je odsvěcený a má jej v pronájmu akademický malíř Alexandr Onishenko, který zde bydlí a má tady ateliér, tím pádem není toto nádherné místo přístupné veřejnosti. O malíři vám zatím nic neprozradím, dohodli jsme si spolu rozhovor, ale vzhledem k tomu, že toho mám hodně, až koncem listopadu. A navíc přiznávám, že toho o něm moc nevím.
Proč až tak pozdě? To už tady nebude tak krásně, ptá se mě malíř v tu velmi slunečnou sobotu, kdy je vidět od kostelíka, který je na kopci, Říp, protože je jasno.
Na rozhovor nepotřebujeme mít krásně, odpovídám.
Co to bylo za akci, se dozvíte z mého článku, který přikládám a víc fotek najdete opět u reportáže na Kanál eM
V ateliéru a bytě jsem nefotila, bylo nás tam hodně, to si nechám až k rozhovoru.
Jednou z hlavních aktérů akce je Karel Lojka, kterého v článku nepředstavuji. Je to známý mělnický patriot a fotograf, který se zajímá o historii regionu a informuje nás ostatní. Mám dojem, že už jsem se na blogu o něm zmiňovala a možná tady byl i rozhovor. To jen na vysvětlení pro vás. V článku nebylo nutné jej představovat, protože tohoto milého a příjemného pána v regionu každý zná. A já si už dovolím považovat jej za svého přítele.
Mějte pěkný den a snad vás seznámení s místem s geniem loci potěší.






Pamětní bronzová deska se vrátila po 88 letech
Marta Dušková

Slavnostní znovuodhalení pamětní desky Karla Hynka Máchy, Svatopluka Čecha a Tomáše Garrigue Masaryka na bývalém kostelíku Jana Nepomuckého na Mělníku - Chloumku se uskutečnilo v sobotu 6. listopadu. Pamětní deska připomínající návštěvy slavných osobností se vrátila zpět po 88 letech.

Slavnostní znovuodhalení desky pořádal akademický malíř Alexandr Onishenko, který je současným nájemcem bývalého kostelíka sv. Jana Nepomuckého a má zde svůj ateliér.
Slavnostní setkání zahájil úvodním slovem Karel Lojka, který připomněl historii pamětní desky a zmínil i její obnovu, na které spolupracoval spolu s akademickým malířem:
„Dne 15. června roku 1933 byla na jižní fasádě kaple odhalena pamětní deska těchto tří osobností. Desku slavnostně odhalil předseda Klubu československých turistů Mělník František Langhans. Na desku přispěly okresní výbor a městská rada na Mělníku. Při odhalení k přítomným hostům promluvil historik a profesor mělnického gymnázia pan Josef Stáhlík. Pro veřejnost byly na náměstí přistaveny autobusy, které pendlovaly mezi městem a Chloumkem. Desku zhotovila kladenská slévárenská firma Josefa Červenky.
Bohužel po roce 1948 byla pamětní deska násilně odstraněna, kvůli jménu T.G. Masaryka.
Nyní se nájemce bývalého kostelíka akademický malíř Alexandr Onishenko po poradě s mělnickými pamětníky rozhodl, že se pokusí bronzovou pamětní desku rozměrů 500 x 600 mm znovu osadit a znovu odhalit na své vlastní náklady. Návštěvníkům tak připomene návštěvu českých významných osobností tohoto místa s geniem loci“.

Novou pamětní desku slavnostně odhalili spolu s Alexandrem Onishenkem starosta města Mělník Ctirad Mikeš, Karel Lojka a předseda Klubu českých turistů Mělník Václav Suchý.
Bronzová pamětní deska je přesnou replikou desky z roku 1933 vyhotovená podle starých fotografií z archivu kronikáře Martina Klihavce a byla osazena na původní místo, kde byla instalována před 88 lety.

O historii kostelíka sv. Jana Nepomuckého na Mělníku napsal velmi podrobný článek Karel Lojka pro skupinu Mělník – historie a současnost letos v dubnu a je možné si jej přečíst na Mělník - historie a současnost | **Historie kaple sv | Facebook.

















7 komentářů:

  1. Kouzelné místo s krásným výhledem.
    Pěkný den, Marti.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky, že jsi nám přiblížila tak zajímavé místo. Moc se mi líbí pohled na Říp.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, kouzelné, krásné místo. Přeju hezké dny. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. To je fakt nádhera, Marti.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotografie Marti. Pořád je lepší, že je kostelík využit jako ateliér, než kdyby chátral. takto bude zachován a udržován. Je to krásné a zajímavé místo a děkuji za seznámení s tímto koutem ve vašem okolí. Měj se moc hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, na jednu stranu je škoda, že už místo nebude přístupné veřejnosti, na druhou stranu nebýt pana malíře, kdo ví, jak by kostelík nakonec dopadl. Takhle zůstane aspoň zachovaný. Byla by ho škoda.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.