úterý 30. listopadu 2021

někdy mám dojem,


že o kočkách, a pravděpodobně nejen o nich, 
píšou a dělají vědecké rozbory a analýzy lidé, které kočky viděli jen z dálky. Všechno je totiž naprosto jinak, než se zdá.
Dnes konečně o Sáře, už dlouho tady nebyla, dlužím jí to a fotografie Sáry, které se nevešly u příspěvku, kde jsme se Sárou osazovali konečně truhlíky. Trochu opožděně, podzim na sklonku podzimu. 
Sára musí být přítomna u všeho, jak jsem psala už několikrát. Očichávala všechno, co jsme přivezli ze zahradnictví a mezitím si udělala vždycky přestávku a jako splašená létala po zahradě, skákala divoce na třešeň a furt přelétávala zahradu rychlostí blesku. A po dlouhé době předvedla svůj bojový postoj, který mě vždycky rozesměje, nevím, jestli jste to někdy viděli. Nahrbený hřbet a naježený ocas, jehož velikost je najednou trojnásobná.
Je to legrační a prý to znamená, že se kočka cítí ohrožená a chce zastrašit svého nepřítele. No já se domnívám, že to je pěkná blbost, aspoň u nás. Sára nemá důvod mě zastrašovat a taky, když předvede svůj bojový tanec několikrát za sebou, běží hned ke mně a chce pohladit a otírá se mi o nohy a mazlí se. No nevím, jestli tohle znamená pocit ohrožení. 
Pak znovu utíkala pryč a jako se mi schovávala za travičku a číhala na mě. Byla vidět úplně celá, ale ona má vždy pocit, že se schovala dobře. Tak pár fotek ještě ze středy minulého týdne, ne moc kvalitních, protože jsem fotila jen z dálky, jinak by nepostála, hrála se mnou evidentně na honěnou. Nebylo možné ji většinou vůbec fotit. Na jedné fotce se mi povedlo trochu zachytit ten její bojový postoj.










Ale stejně mě překvapuje, jak málo lidé, kteří zveřejňují rady pro milovníky koček, o nich vědí. Každý, kdo má kočičího mazlíčka, kočky zná a ví, jak moc jsou inteligentní, přemýšlejí a svého člověka milují. A pak vás překvapí tento článek, který vám naprosto jasnou věc předestírá jako překvapivou a objevnou novinku. Ale vy už tohle přece dávno víte i bez vědeckých analýz Kočky vědí, kde je jejich páníček, i když ho nevidí. Jelikož s námi žije už třetí kočičí mazlíček, ledacos už víme a já nemám potřebu vyhledávat na toto téma články a číst je. A měli jsme i dva pejsky, tak už o zvířecím světě něco víme.
Ale když na mě článek vyskočí, přečtu si jej samozřejmě. Je pravda, že nejvíc jsme poznali kočičí plemeno prostřednictvím Sárinky, protože už nechodíme každý den do práce a trávíme hodně času s ní doma, i když někdy mě od toho home office hodně zdržuje. Navíc k tomu přispěla i současná situace. Překvapuje mě, jak všemu, co jí člověk sděluje, rozumí a reaguje na to. A používá svoji kočičí řeč, ale i posunkovou, které rozumíte ihned. No mohla bych tady o ní vyprávět opravdu dlouhé příběhy. Tak jen jeden pro příklad. Vždycky musíme ohlásit Sárince, že odcházíme, jinak to prostě nejde. Musí vědět všechno, co se u nás děje.
Naučila jsem Sárinku reagovat na větu: Sári, já musím pryč. Ale přijdu brzo za Sárinou, brzo se vrátím. Jak tohle slyší, okamžitě mě přestane sledovat, uvědomí si, proč se oblékám a líčím, přestane fňukat u dveří a dožadovat se puštění ven. Odkráčí středem nahoru do svého křesílka, kde si lehne a už za námi nepřijde, ani když nám trvá ještě půl hodinu, než se vypravíme. 
Když byla malinká, byl to horor, když jsme šli někam pryč. Několikrát nám proklouzla a utekla na zahradu a my jsme několikrát měli zpoždění, nebo museli zrušit plány, protože zkuste chytit mazlíčka, který prostě nechce být sám doma.
Ale už chápe tento rituál a nahoře leží, dokud nepřijedeme zpátky. A samozřejmě mě radostně vítá, že jsem konečně zase doma. A takto rozumně se chová ve spoustě jiných situací. A pořád nás něčím překvapuje.
Možná už bych mohla napsat vědecké pojednání. No taková, jako běžně vychází, které vás seznamují s věcmi, které vy už dávno znáte, určitě.
Mějte klidný den.

5 komentářů:

  1. Sárinka je krásná a moc šikovná. Naše vnučka Lucie má kocoura Mikeše. Je kastrovaný a Lucky mazel. Jednoho dne však začal, a nikdo neví proč, napadat druhou babičku. Skočil na ni poškrábal ji nohy a dokonce kousl. Opakovalo se to pak ještě několikrát až se ho začali bát. Jednou také napadl snachu. Byli se poradit u veterináře a koupili mu nějaký zklidňující obojek, aleoc to nepomohlo. Nepomohla ani šanta, nic. Já osobně jsem se s takovou agresivitou u kočky ještě nesetkala. Teď ho má Lucka v Náchodě kde bydlí a pracuje a Mikeš je teď více venku než v domě a prý se snad uklidnil. Tady mu hrozilo, že pokud bude venku tak ho brzy něco přejede, protože bydlí mezi třemi rušnými silnicemi ve městě. Teď je na vsi, kde je klid. Tak uvidíme, co s ním změna udělá.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím drazí Dietlovi, přeji hlavně zdraví.
    Onomu kočičímu postoji doma říkáme " na toreadora " :))
    Před třemi týdny mi navždy odešla za duhu slečna Farkašová, která nikdy nepřijala nejmladšího benjamínka Míšu. Neustále na něj syčela, sekala ho a jiskry létaly na kilometry. Míša zaujal postoj " toreador ", vždy to bylo strašně komické.
    Sjednávali si svoji teritoriální politiku dle svého.
    Člověk by očekával, že když bylo u nás dusno, vše se ztrátou toho druhého srovná.
    Nikoliv.
    Míša omarodil. Slintal tak, že mu ukapávalo z tlamky, chodil spát do pelíšku slečny Farkašové a normálně tesknil. Nežral, chodil po bytě a stále jí hledal.
    Veterinář pravil, že je to na Chocholouška, ale kočky jsou prostě kočky.
    Míša se po pár týdnech uklidnil, přestal slintat, jen už ho asi v bojovém postoji neuvidíme. Škoda, já ho milovala.
    Posílám jedno obrovské pohlazení slečně Sáře, je boží a vám všem přeji kouzelné společné chvilky. / jen tak mezi řádky, já ty články nečtu, kdyby je psal " kočkař " , nikdy takové ptákoviny nenapíše :) /

    OdpovědětVymazat
  3. My přímo doma nemáme ani micinu ani psíka, ale kousíček od nás u syna si obojí můžeme užívat. Je pravda, že teď to jsou noví a malí tvorové, takže se s námi sbližují, ale když vzpomenu na ty dva, kteří si to teď už užívají v tom zvířecím nebi,tak vím, že pes i kočka zvládnou určitou úroveň vájemné komunikace.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, článek o Sárince mi vždycky pohladí duši. Umím si představit jak se prohání po zahradě a jak zkouší ten bojový postoj. Já ho viděla jednou u Matýska. Bylo to v době, kdy už byl u jiných majitelů a my jsme se na něho jeli podívat. Nevím, jestli nás ještě poznal, ale jedno vím určitě. Bál se, abychom ho zase neodnesli a zaujal onen postoj a pak odběhl pryč. Chápala jsem to, protože jsem věděla jak těžce nesl odchod od nás. Bylo to naposled kdy jsme ho viděli, už jsem nechtěla, aby měl z našich návštěv stres. Přiznám se, že i po těch dlouhých letech se mi derou slzy do očí. Kočička, kterou teď mají naši mladí mi ho trochu připomíná, je to také mourek jako byl Matýsek. Těším se až ho poprvé uvidím naživo, snad nás vezme do rodiny.
    Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, ráda jsem si článek přečetla. Je vidět, že vaše souznění je dokonalé!
    Sára je opravdu kočka!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.