středa 3. listopadu 2021

trochu historie...

Dnes jen rychlovka, protože toho mám v poslední době hodně. Hodně rozhovorů, reportáží... 
Tuto malou pozvánku sem dávám, protože někdo z vás psal, že chce jet do Mělníku, když jsem dávala reportáž o venkovní výstavě ještě k výročí Ludmily. 
A protože se výjimečně mimo bohoslužby otvírá i kostel sv. Ludmily, kde je v parku ta výstava, rozhodla jsem se sem pozvánku dát.
A pro vás ostatní třeba jako připomenutí, proč se zrovna v tento den kostel otevírá. Má to svůj důvod a já se přiznám, že připomenutí tohoto dne byla pro mě novinka. A i pojem "přenesení sv. Ludmily" mi vůbec nic neříkal, přestože se Ludmilou poslední víc než rok zabývám prostřednictvím reportáží, které píšu. 
Třeba bude tato informace zajímavá i pro vás.
Mějte pěkný den.



Otevření kostela sv. Ludmily připomene přenesení sv. Ludmily
Marta Dušková

Kostel sv. Ludmily v Mělníku bude ve středu 10. listopadu přístupný veřejnosti v čase od 10 do 12 hodin a od 14 do 16 hodin. Regionální muzeum Mělník zpřístupnilo kostel sv. Ludmily právě v tento den v duchu připomínky 1 100 let od mučednické smrti kněžny Ludmily, protože právě v tento den se ve středověku připomínalo „přenesení sv. Ludmily“ z Tetína na Pražský hrad.

Ludmila byla pohřbena na Tetíně a u jejího hrobu se údajně staly zázraky. Vnuk Václav, pozdější světec, kterého vychovávala, nechal její ostatky přenést do Prahy (asi v roce 925), kde byly za účasti řezenského biskupa Michala uloženy do chrámu sv. Jiří na Hradčanech.

Návštěvu kostela je možné spojit s prohlídkou exteriérové putovní výstavy Kněžna sv. Ludmila, která je instalována v parku u kostela do prosince 2021.

7 komentářů:

  1. Marti, díky za pozvání i za nahlédnutí do kostela sv. Ludmily.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, děkuji za zajímavou pozvánku. My jsme se na návštěvu Mělníka chystali, ale kvůli zhoršující se epidemii už asi letos cestovat nebudeme, protože většina lidí pravidla nedodržuje ani na nádražích, ani ve vlacích a my už jsme přece jen ve věku, kdy se bojíme rizika nákazy i když jsme oba očkovaní. Tak snad příští rok. děkuji za fotografie z kostela sv. Ludmily. Když jsme u něj byli, tak bylo zavřeno. Přeji Ti příjemné dny a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  3. Já ti, Martino, děkuji za vysvětlení toho výrazu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. No, nedostanu se, ale šla bych.
    Marti, měj pohodový večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, jsem ráda, že jsem koukla aspoň prostřednictvím tvých fotek, protože Mělník v pracovní den fakt nestihnu...
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  6. Kdyby se naskytla příležitost, tak bych se podívat šla. Tak alespoň Tvoje fotky.
    Měj se!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marti,
    já jsem byla v Mělníku jen jednou, je to už přes dvacet let, tak si říkám, že bych si zase mohla udělat nějaký výletík:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.