středa 8. března 2023

filmové okénko III

foto zdroj

Mám tady pro vás další tip na zajímavý film, který jsem viděla před časem. Film, který nenechá diváka v klidu od začátku do konce a dovede jen k překvapivému a nečekanému konci.
Film Spojenec je z roku 2006, drama, krimi, thriller režiséra Spikea Lee s hvězdným obsazením v hlavním rolích. Denzel Washington, Jodie Foster ne zrovna v kladné roli a další. Film s kontroverzním tématem a inteligentní zápletkou, která se rozuzlí až před závěrečnými titulky. Zpočátku jsem měla pocit, že se pouze jedná o bankovní přepadení a říkala jsem si, že je to otřelé téma a že se na to možná dívat nebudu. Brzy jsem pochopila a film mě zaujal natolik, že jsme si s mužem po delší době udělali domácí kino.
Spojenec rozhodně stojí za shlédnutí. Ještě přidám z netu malé nahlédnutí do obsahu.
Mějte pohodový den.

V čase nejrušnějšího chodu do banky přichází skupinka malířů. Netrvá dlouho a všechny důležité průmyslové kamery jsou vyřazeny z provozu a začátku velké bankovní loupeže už nic nebrání. Lupiči mají vše pečlivě naplánované. Z odposlechu je slyšet jakýsi podivný evropský jazyk a lupiči požadují dva autobusy a dopravní letadlo. Všechny rukojmí donutí převléknout se do stejných kombinéz, jaké mají na sobě, aby tak dokonale zmátli zásahové komando. K loupeži je přivolán rafinovaný a inteligentní policejní vyjednavač Keith Frazier, kterému postupně dochází, že se nejedná o obyčejné přepadení banky. Vzápětí se do hry vkládá i předseda představenstva banky Arthur Case, který má obavy z odhalení obsahu své trezorové schránky nacházející se právě v přepadené pobočce. Proto neváhá uplatnit svůj vliv a na místo činu poslat velmi ambiciózní a bezskrupulózní právničku Madeline Whiteovou.

Na pořadu dne je ale nová akce - v přepadené bance drží lupiči desítky rukojmí. Tahle krizová situace bude ovšem velmi nestandardní. Detektiv Miller se totiž musí utkat s asi nejchytřejším zločincem (Clive Owen), kterého za svou bohatou kariéru potkal, a pokusit se překazit zločin, který se zdá být dokonalý. Ve chvíli, kdy se vyjednávání mezi policií a chladnokrevným stratégem přiostřuje, a všem zúčastněným začínají téct nervy, vstoupí do hry vlivná právnička (Jodie Foster), která chce tuto krizi využít ve svůj prospěch. A detektiv Miller si záhy uvědomí, že pravidla nebyla v téhle hře na kočku a na myš rozdána jednoznačně, že strany dobra a zla si neustále prohazují role a že na první pohled dokonalý zločin může být ještě dokonalejší.

3 komentáře:

  1. To může být dobrý film, Takže když ho objevím, podívám se.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, tento film jsem viděla a také ho mohu doporučit. 👍👍👍
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, děkuji za připomenutí, tenhle si ráda zopakuji.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.