pátek 27. března 2020

jídelníček v karanténě aneb


jak pejsek a kočička vařili dort.
Ne, že bych nevařila celkem normálně, ale chvílemi si připadám jako v té Čapkově pohádce, jen myši nevařím, i když mi teď jednu po dlouhé době položila Justýna v obýváku jako dárek. To je daň za to, že má svůj samostatný vchod a někdy dokáže courat sem tam tisíckrát za hodinu. 
Stačí, když foukne větříček.
Teď k tomu vaření. Není to teď tak úplně jednoduché. Říkám, udělám gulášovou polévku nebo guláš. Ježíš, my nemáme sladkou papriku. 
No jo já jsem ji spotřeboval vlastně, když jsem vařil ta játra se zeleninou. 
Recept mého muže, tohle já neumím a je to výborné.
Normálně by to nebyl žádný problém. 
Můj muž skočí či vlastně dojede do místního krámku a hned se může vařit. 
Ne tak dnes, do krámku nechodí, páč po vesnici chodí lidé bez roušek, krámek je malý a neplatí se kartou. Navíc už trochu věkově spadáme do rizikové skupiny, tak proč pokoušet osud.
Současná situace, kdy jsme omezili nákupy a je tak snadné na něco zapomenout, mě nutí víc o vaření přemýšlet. Maso v mrazáku vydrží, a tak probírám hlavně lednici, něco co tam zůstává a nevypadá to, že to někdo zkonzumuje. Například si můj muž koupil před dvěma týdny svazek ředkviček, které sice díky naší nové lednici vypadají pořád čerstvě, ale jak dlouho. 
Někdy máte na něco chuť, která vás pak doma ale přejde.
Tak šup, něco z toho musím udělat a vznikne velmi dobré jídlo zapečené brambory s ředkvičkami polité majolkou. Už teda nevím, co jiného jsem tam dala ještě kromě zbylého plátečku moravského uzeného, ale bylo to prý výborné. 
I když hotové na talíři to vypadalo hůř než v přípravě.



Takto jsem po strašně dlouhé době dělala smažený sýr jako vzpomínku na svoje studenská léta, to bylo jediné levné jídlo, které jsme si mohli dovolit. Samozřejmě od té doby jsem jej dělala i našim dětem, ale to bylo ještě v době, kdy to pořád bylo levné. 
Dnes vychází sýr jako flák masa, tak ho máme většinou na přímou konzumaci.
Včera jsem dělala vajíčkový salát s brambory, protože Jakub nám koupil celé plato vajec, páč menší množství neměli a já nepeču. Nejsou kyselé okurky, nevadí, přidám tam poslední velké rajče, jehož koupě se nám nepovedla. Sice jsme je snědli, ale nebylo to bůhví co. 
Brambory jsou tak malé, že by s nimi šly hrát kuličky, tak se taky hodí. Vznikl výborný salát, a protože jsme neměli už dlouho maso, k tomu špíz obalený v těstíčku, a protože zásoby docházejí a nákup dodržujeme jednou týdně, čím myslíte, že jsem špízy proložila kromě cibule? 
No zbylo ještě pár ředkviček.
A tak bych mohla pokračovat. Vedle řízků, játrové omáčky s rejží, rizota, maso na hořčici a podobně si klidně dám jen špagety s nivou či jiným podobným sýrem. Teda jen já, můj muž tohle nemusí, tak si to dělám, když zbyla z minulého dne jen jedna porce jako například vepřové maso v leču.
A jaký je váš jídelníček v karanténě?
Dnes jede můj muž na velký nákup a my od středy zapisujeme, co chybí, to teda není nic nového, to děláme furt. Jen teď víc přemýšlíme dopředu, co se bude vařit. Můj muž má chuť na rajskou, na zelí s knedlíkem, takže nákupy máme teď víc plánované, i když plánování nesnáším, páč nejde si vzpomenout ráno po vytažení masa a zaběhnout do krámu pro chybějící ingredienci.
Něco jako jak naučila nouze Dalibora housti!
Už si dělám i sama manikůru, i když Luci ty to umíš líp. 
Ale 14 dní zpoždění už bylo znát. 
Já vím, nikam nechodím, ale já už jsem se na to taky nemohla dívat.
 Je to teda s chybami, ale o hodně lepší než předtím. 
Nic není úplně jako dřív, takže ani moje nehty v karanténě.
Jo kvůli focení jsem aspoň vyvětrala prsten s pravou říční perlou, který jsem dostala od mého muže teď v březnu k výročí a ještě jsem si ho nestačila užít.
Jo včera jsem ještě přidala do souhrnu sbírek ještě Chudobku a její sovičky. 
Dáši, díky za upozornění, já jsem na tuhle sbírku nenarazila.


Na závěr ještě přidávám něco pro potěchu oka, páč moje nehty to rozhodně nejsou. Přidám i komentář, který jsem dala na facebook, někdo z vás už četl. 
Klidný den nám všem.


Vlastně je to dva v jednom. Mám zlato do vázy, páč kytky by mi chyběly a mám je pořád, a zároveň jsem ostříhala ty divně trčící větve, které mě teda iritovaly. 
Mezi námi je to zřejmě následek mého velmi "odborného" podzimního stříhání😄😅

17 komentářů:

  1. Marti, také s tím zásobováním u nás je to podobné. Jednou týdně přijede syn s nákupem. Napsala jsem na papír seznam - co je v lednici a trvanlivost. Nemusím v lednici hledat a větrat. Když se něco sní - vyškrtnu ze seznamu.
    Těším se na další Tvé příspěvky. Opatruj se. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, my jsme se rozhodli, že si budeme nakupovat sami. Děti nám zakázaly chodit ven a vozily nám nákupy z Prahy, ale my jsme si uvědomili, že je vlastně nutíme, aby se zdržovaly v krámu víc než je to nutné. Navíc jim do seznamu napíšu jen to nejnutnější. My už jsme navíc opravdu léta, to byly děti ještě doma, nakupovat velké nákupy na týden až dva, pečivo do mrazáku a tak, takže to teď pro nás nebyla žádná změna. Včera jel můj muž nakoupit stejně jako jindy a lednice byla fakt úplně prázdná a po několika týdnech i mrazák. Normálně nakupuje tak do výše 2000, včera to byly skoro 4000 a jediné, co řek´, doufám, že nepůjdu nakupovat dva týdny. Tobě i tvým blízkým přeji klidný a zdravý den.

      Vymazat
  2. Marti, také si píšu na lísteček, co je potřeba koupit. Dělám to tak pořád, jen teď víc přemýšlím dopředu, co vařit. Většinou vaříme na dva dny. Teď jel manžel nakoupit, tak snad jsem na nic nezapomněla. Nějaké maso v mrazáku ještě máme. A vaříme hodně i polévky, většinou vývary. Jsme polévkoví.
    Máš pěkně upravené nehty a krásný prstýnek. Já jsem zvyklá na nehty krátce zastřižené. Dřív jsem si je i lakovala, ale při práci s lihovým čističem v práci mi to vydrželo velice krátce a navíc jsem od něj měla i poškozené nehty.
    Přeji pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ty nehty mám odjakživa, ne tedy tak dlouhé, dnes je to o tři týdny delší :-) Polévky moc nevařím, jen občas, ve středu jsem dělala vývar. A nehty jsem svěřila odborníkům asi před dvaceti lety, kdy jsem byla na postu vedoucí marketingu a pracovala do noci a na úpravu neměla čas. Při jednáním jsem si všimla, že se chlapi dívají na moje nehty, které jsem si nestihla v noci upravit, a nevnímají, co jim říkám. A ani já jsem se nemohla soustředit. Tak jsme si je nechala upravovat, aby mě to neodvádělo od meritu věci. A už mi to zůstalo, je to moje radost. A můj muž po úpravě říká: tak ukaž, co dnes máš? Baví nás to. Měj pohodový den.

      Vymazat
  3. I my - spíš tedy já- jsme omezili nakupování maximálně na dvakrát týdně. A jde to. Člověk sestaví jídelníček z toho, co doma je, zužitkuje se všechno a i to momentálně chybějící nahradí něčím jiným. Moje kamarádka vyráží denně do města na nákup. To mi hlava nebere.Nemám v sobě nějakou ustrašenost, ale proč chodit tomu nepříjemnému naproti.I když mohu říci, že tady opravdu bez roušky snad nepotkám nikoho. I naši problémoví občané mají pusu i nos zakryté .
    Klidný den ve zdraví, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my už od doby, kdy to bylo možné a děti byly ještě doma, máme frekvenci nákupů jednou za týden až dva, nám to přijde jinak ztráta času, takže jedeme vlastně pořád stejně. Takže vyrážet na nákup denně nepochopím ani v normální situaci, natož teď. Haničko, i tobě zdravý den.

      Vymazat
  4. Hezký článek Marti. My jsme ještě byli počátkem týdne ve městě pro chleba , ale syn už nám zakázal chodit do města, protože už i někde tady je první případ nákazy. Neřešíme kdo a kde je ten nešťastník, ale syn už rozhodl, že nám budou nakupovat, ať si sepíšeme, co potřebujeme. Na jednu stranu je to dobré, protože neutratím víc, než potřebuji. K obchodech je plno věcí a když jdeme nakupovat, vždy přineseme víc, než co máme na papírku napsané...Ještě ty nehty... jé to já bych s takovými nehty nic neudělala, Jen mi trochu přerostou, už mi vadí a hned je stříhám..Měj se moc pěkně a optruj se Ty i celá Tvoje rodina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ty nehty mám už spoustu let a vlastně jsem se nad nimi zamyslela na základě tvého komentáře. Tedy teď je mám delší o tři týdny, než je běžné, ale furt píšu na počítači poslepu a všemi deseti. Pro mě je tato blbost docela důležitá, jak jsem psala v komentáři výše. I ty a tvoji blízký se opatrujte a vydržme.

      Vymazat
  5. Marti, i u nás se chodí nakoupit jednou týdně, to jede manžel s papírkem. V tomto týdnu zavolal syn, že mu mám napsat seznam, že nakoupí i nám a přiveze. Rozkaz zněl jasně - jezděte si do lesů a na louky, do města a obchodů raději vůbec :-)), tak jsme poslechli. Vaříme asi stejným stylem, přes týden velmi lehce, o víkendu z masa, zbude i na pondělí, někdy i na úterý pro mého muže, neboť já jsem již druhý měsíc v jiném stravovacím režimu.
    Opatrujte se.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, už výše jsem psala, že frekvence našich nákupů je už spoustu let stejná, viz moje odpověď na první komentář Marušce. Takže žádná extra změna. Mějte všichni doma zdravý den a držme se.

      Vymazat
  6. U mne je největší katastrofa hlava - byla jsem na minulé úterý objednaná ke kadeřnici na barvu i stříhání, protože už jsem to nutně potřebovala, ale zavření provozoven mi udělalo čáru přes rozpočet. A zatím se na to sama bojím sáhnout, ale nevím, jestli nebudu muset nakonec jít do drogerie aspoň pro nějaký přeliv (což bude hdoně nouzové, prtože moje komplet šedivé odrosty asi přeliv nestáhne) a sáhnout po nůžkách (z čehož může být celkem katastrofa). Zatím přežívám s odrosty - mám částečný HO, takže v práci jsem byla jen dvakrát, jinam nechodím (a manžel se mnou už přežil jiné věci než odrostlou barvu ?D)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já už si léta barvím vlasy sama a i trochu zastřihávám. Akorát mám problém sehnat teď barvu, kterou používám léta a jinou nechci riskovat. Je to naprosto přirozená barva, která má v sobě namíchané tři odstíny. Je to tato https://www.schwarzkopf.cz/cs/brands/vlasove-barvy/natural-and-easy.html I když teď bych mohla zkusit něco jiného, páč teď je to jedno. Ale přiznávám, že se trochu bojím, tak ti rozumím. Tuhle barvu ve všech odstínech, se kterou mám zkušenosti už možná deset let, mají vždy v Rossmnann, to je jistota. Tak ji třeba zkus. Měj klidný den.

      Vymazat
  7. Marti, takovýmhle receptům já říkám "z nouze ctnost". Paradoxně nám občas ty zvláštní kombinace zachutnaly natolik, že jsem je zařadila do stálého repertoáru.
    Já včera večer zapomněla vyndat maso z mrazáku. Co teď? Muž si k obědu poručil palačinky. Dělám je většinou, když tu jsou vnoučata a i po těch letech, kdy děti vyletěly z hnízda, jsem se nenaučila vařit pro dva. Tak nějak automaticky jsem rozklepla vejce, přidala trochu cukru, mouku, mléko a míchala. Muž přišel do kuchyně, začal se smát a pak se zeptal, pro kolik lidí to dělám. Smažila jsem na dvou pánvích, palačinek byl 25. Tak takhle já vařím v karanténě. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já tomu říkám, co dům dal... Můj muž nejí sladké, takže palačinky si občas dělám sama pro sebe k večeři, takže bych si dala určitě i ty tvoje. Vzhledem k tomu, že jsem většinu života vařila pro pět, pro dva neumím vařit nikdy. Většinou navařím pro celou naši vesnici. Měj klidný den.

      Vymazat
  8. U nás se i dřív plánovala, co se bude vařit, takže žádné změna. Jídlo se taky snažím spotřebovat do "mrtě", nerada vyhazuju!
    Kadeřnice mi zatím nechybí, termín mám až po Velikonocích, už se zrušila pedikůra, masáž....
    Moc krásný prstýnek a s nehty sis taky poradila!
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jak jsem psala, nouze naučila Dalibora housti a mě dělat nehty :-) Díky a přeji tobě i tvým blízkým klidnou sobotu.

      Vymazat
  9. Marti, já se snažím vařit denně jenom porce pro nás dva, ale stejně se mi to moc nedaří.Polívky máme rádi v zimě.V létě nevařím.Nejraději máme francouzkou zapečenou cibulačku, ale ta zabere dost času.Jinak všelijaké omáčky, pečené maso atd.Přílohy houskové knedlíky, chlupaté knedlíky i občas ten smažený sýr, špagety a jiné těstoviny.Taky hodně z brambor.Nám teď nakoupila dcera se svým mužem velký nákup.Jinak mě muž říká, že jsem sysel.Takže mám zásoby v mražákách naší zeleniny a ovoce i zavařený .No má pravdu.Hezký večer Martina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.