středa 11. března 2020

něco jako uhelné...






No tenhle příspěvek jsem si rozepsala už v úterý ráno, ale dnes už je vše jinak. Už mají prázdniny všichni.
Nicméně začátek rozepsaného už nechám tak.
Zažili jste uhelné prázdniny?
Jak jsem už psala, máme tady děti na mimořádných prázdninách. Připomnělo mi to moje dětství, jakou radost jsme měli, když byly vyhlášeny uhelné prázdniny. 
Velký nečekaný dárek a radost velká, i když byla venku zima, až praštělo.
Teď je to podobné bez ohledu na to, jak závažný důvod k vyhlášení prázdnin je a my se je snažíme užít, jak to jen jde, i když se plány se podstatně změnily. 
Dnes jsme měli jít pracovně na vernisáž výstavy i s dětmi, ale všechny akce v našem regionu byly zrušeny, takže nepracujeme.
Ale nejsou to hlídací prázdniny, páč naše dcera je velmi ohleduplná a vlastně při svém svobodném povolání ani hlídání nepotřebuje. 
Děti si občas bere i na focení.
Lolina škola už v pátek doporučila rodičům, kdo může, ať si děti nechá doma. 
Škola nebyla zavřená, ale desinfikovalo se, protože na Praze 6, tedy ne přímo ve škole Loly, se vyskytl koronavirus u lidí, kteří se vrátili z prázdnin z Itálie.
Dcera mi o prázdninách řekla jen tak mimochodem a já říkám, tak je dej k nám.
Mami, a opravdu je chceš? Máš na to nervy? Nejsi unavená?
Po pravdě chci je moc, někdy na to mít nervy nebudu a jsem a budu unavená😂
Děti miluju a oni k nám jezdí moc rádi.
A jak dlouho bude tahle doba trvat? No jen chvíli, budou větší a budou mít svoje vlastní zájmy a už je nebude bavit si hrát s babičkou a dědou.
V pondělí přijely až večer, tak jsme si jen ukázali zahradní hrábě, které dostaly jako dárek. 
V úterý jsme jeli do zahradnictví. Měla jsem to už v plánu a děti s námi v tomhle zahradnictví byly a moc se tam těšily. 
Slíbila jsem, že si každý vybere kytičku.
Babi, a můžeme si tam koupit i to malé kuřátko jako minule?
No, pokud ho budou mít, ale je před Velikonocemi tak snad ano. 
Kuřátko je mrňavé asi jeden centimetr a je to dárek na pár hodin. 
Dárek s jepičím životem. 
I minule jej děti ztratily po domě a já je našla náhodou při úklidu.
Možná to byl včera jediný výjezd někam, protože dnes prší, tak nemůžeme ani pracovat na zahradě.
 Ale budeme muset aspoň přesadit kytky, které jsme si přivezli.
Jo v tom zahradnictví bylo spoustu zážitků v jednom. 
Kytky, jablka se srdcem, hřiště na hraní, papoušci, kteří se v kleci špatně fotili, ovce, které se při focení schovaly, slepice a v areálu oplocené archeologické vykopávky, tak jsme chvíli pozorovali, jak se to dělá.
První nájezd na zahradnictví byl tedy pestrý.
A odpoledne jsme už zase několikrát hledali ta miniaturní kuřátka, která samozřejmě v zahradnictví měli.

















19 komentářů:

  1. Hezké fotky. Škoda, že není lepší počasí, aby děti mohly jít ven. Je vidět, že si to na hřišti užívaly. Naše vnoučata mají tento týden prázdniny a jsou doma s mamkou. Jak to bude dál se uvidí. U nich je škola a školka v jedné budově a tak nevím, jestli nebude zavřená i školka.
    Mějte se moc hezky. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no my jsme byli i včera v dešti, teda mírném na zahradě. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. To počasí je tak vrtkavé. Jeden den se člověk naladí a druhý den je všechno jinak.
    Zahradnictví jste stihli tak, že si děti krásně pohrály, ale je mi jasné, že ani doma se určitě nudit nebudou a vy s nimi :-).
    Jo, ohledně té výzvy. Nevyjádřila jsem se nějak konkrétně. Ale Marti, jó, zúčastním se. Sice žádnou sbírku nemám, ale z ničeho nic mne napadlo, co bych tam mohla dát.
    Takže v daném termínu zveřejním.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji, že se přidáš a těším se. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. A kde je to uzasne zahradnictvi, kde maji tolik zvirat? To musi deti bavit. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, díky za připomenutí. Je to Jahodárna Vraňany a ty zvířata včetně papoušků jsme tam viděli poprvé, i když tam jezdíme. Měj pěkný den.

      Vymazat
    2. No jo, tam jsem byla jednou na jahodách, ale jen na poli na samosběr. Ale na ta zvířátka bych mohla vyrazit s vnoučaty, jestli nám je někdy půjčí. Dík za tip. J.

      Vymazat
  4. Zahradnictví...nebezpečí č.1 pro mou peněženku.jenže budu potřebovat novou magnólii, převislou sakuru a určitě mnoho dalšího... to poznám až začnou trvalky pořádně rašit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, no my jsem tentokrát tolik neutratili, ale byl to první nájezd. Měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Moc krásné fotografie i článek. Na uhelné prázdniny si také moc dobře pamatuji. Dokonce jsme na prvním stupni měli ve třídách kamna a o přestávce paní školníková vždycky přišla a nasypala tam plný uhlák, aby to přes hodinu zase vydrželo hřát.. U nás je všude plno bláta u nás by asi děti na pískovišti za chvíli nebyly poznat...Ta jablíčka jsou kouzelná. Primulky mám moc ráda. Na zahradě mám bílé a žluté a letos mi kvetou po celou zimu. Jen ty růžovofialové začínají kvést teď a červené mají jen lístečky. Ty mi udělají radost později. Přeji celé rodině krásné a hlavně dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já zatím držím na zahradě volný prostor na fotbal a různé hry, takže primule na zahradě nemám, dávám je do květináčů. Až děti vyrostou a už nebude zapotřebí tolik prostoru na honění, zahrada není velká, tak pravděpodobně udělám záhonků víc. Měj pěkný čtvrtek.

      Vymazat
  6. Také si vzpomínám na uhelné prázdniny, tuším, že poslední byly v lednu 1970. Nám se tehdy ještě prodlužovaly, protože na intru v důsledku mrazů praskl kotel.
    Máme u sebe malá vnoučata 7 a 5 let. Není to ten správný výraz, protože s námi bydlí v domě. Přes den jsou místo školy a školky u nás a po návratu rodičů z práce jdou domů. Vnouček mě dnes překvapil větou, že ho ten koronavirus pěkně štve. Prý se mu stýská po škole, prostě druhák. Velké vnučky jsou doma, radují se, že mají volno. Tam na ně dohlídne občas druhá babička. Ale ty už jsou schopné si uvařit něco samy.

    Moc hezké fotky vnoučat, jarního kvetení a i zvířátek. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, naše Lola je připravená hodně ze školy, takže říká, babi, neříkej koronavirus... Děkuji za komentář a chtěla jsem se zeptat, jak tě mohu oslovovat, nikde jsem nenašla tvoje jméno. Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Marti, taky jsem na uhelné prázdniny vzpomněla.Vnučky se budou učit přes internet. Včera jsem té mladší udělala smažený květák, nechala si ho na dnes na oběd,byla naštvaná, že nepůjde do školy!
    U vás to vypadá jarně, ale jak rozmrazíš vnoučata?Přeci jen na pískovišti je ještě chladno.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, ona nebyla vůbec zima a navíc byly děti teple oblečené. Já jsem je fotila z lavičky, na které jsem v pohodě seděla. A nebyla zima ani včera, kdy jsme byli na zahradě. Nebylo zapotřebí rozmrazovat a ani nechtěly po hodině domů. Měj pěkný čtvrtek.

      Vymazat
  8. Marti, máš pravdu, že vnoučata je třeba užít, dokud je čas (tedy - děti mají zájem a prarodičům slouží zdraví a nervy :)).
    Uhelné prázdniny pamatuji dvoje - jedny ve čtvrté třídě a jedny, když jsem byla ve čtvrťáku na gymplu.
    Hezky si to užívejte

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, přesně tak, a my si to užíváme. Měj pěkný den.

      Vymazat
  9. Já taky pamatuji uhelné prázdniny...
    Matky to teď opravdu nemají jednoduché... Lékaři dávat děti k babičkám s ohledem na riziko nedoporučují, ale kam s nimi...
    Snad bude brzo líp!
    Zahradnictví, to je velká nádhera!
    Marti, měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já myslím, že je to trochu přehnané. Nynější prarodiče nejsou ještě tak staří, aspoň většinou, není jim kolem 70, ale spíše kolem 60. Přijde mi to jako panika, klidně máme děti u sebe. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.