neděle 15. března 2020

virtuální návštěva kin, divadel a galerií

Skvělý nápad a vše z vašeho obýváku.
Nechci se rouhat, ale jako bychom si o to řekli. Lidé v našem světě, tedy v rozvinutém světě jsou pořád nespokojení a promiňte rozežraní a nenažraní. Furt se nám něco nelíbí. Nedokážeme se těšit z maličkostí a malých úspěchů. Uspěchaná doba, která vraždí vztahy mezi lidmi. Jakoby nebyly důležité. A jsou nejdůležitější. Žijeme na jedné planetě a máme jen jeden život. A je to premiéra. Reprízy nebudou.
V posledních letech člověk slyší jen: JÁ JÁ JÁ. Stupňuje se kritika, naprosto zbytečné nenávistné komentáře, kde si anonymně musejí někteří lidé zvyšovat svoje sebevědomí, páč to přirozené nemají. Děti ani studenti neuvolňují místa v MHD starším, nepomohou, i když vidí, že je pomoc potřeba. 
No, neplatí to vždy. Lola s Alanem okamžitě zvedají ze země, co mi spadne a neustále mi nabízejí pomoc. Babi, já ti nandám ty ponožky, jo?
Přirozeně sebevědomý člověk, ví, kdo je a nemá potřebu kritizovat ostatní či jim nutit svoje vlastní názory, jak mají žít.
Roste napadání a násilí. Virtuální i to skutečné.
Současná situace, i když je velmi vážná, nás nutí semknout se víc k sobě a neřešit, promiňte, píčoviny!
Krásný příklad sounáležitosti: na Městském úřadě v Mělníku funguje neoficiální sdílené hlídání dětí. Česká televize zavádí vyučování od pondělka.
Tak nejdříve apel jedné lékařky, který jsem už sdílela na facebooku, (naštěstí se už hodně změnilo a vše je zavřené), a připsala k tomu větu: 

Bohužel si myslím, že spoustu lidí dosud nepochopilo, že stav nouze skutečně znamená, pokud to jde, sedět doma na prdeli...
Ještě jednou chci znovu apelovat na všechny, kdo to ještě nepochopili a potřebují si, aby se poučili, rozbít vlastní nos. Apeluji na vás, aby, pokud to jen trochu jde, jste zůstali sedět každý u sebe doma na zadku a nikam nechodili. Jestliže máme cca 100 lidí s příznaky, máme prokazatelně i tisíce lidí nakažených bez/anebo s minimálními příznaky. Může to být ta hovorná sympatická paní vedle vás ve frontě, co si teď kýchla, ale pohoda, mám alergii, ten pěkný růžolící chlapec s prstem v nose, co se v tramvaji na vás zubil, před týdnem se vrátil opálený z hor, a pak se tou stejnou rukou z nosu chytil tyče, může to být váš kolega v kanclu, co jezdí denně busem a metrem do práce přes půl světa tam a zpět, může to být ta barmanka z vinárny pod barákem, se kterou jste si zrovna včera připili na to, že ani přes tu tragikomickou dílčí uzávěru hospod nás nedostanou ... seďte doma na zadku a nikam nechoďte. Jasný pokyn. Není na něm nic nesrozumitelného. Tak proč je web plný čerstvých fotek z Chodova, z bazénu, z hospod i přes nouzový stav země, přes opakovaná doporučení valící se na nás ze všech stran? Co je špatně?? Proč není možné to přijmout, pochopit a realizovat? Znovu: nejlepší cesta, jak se nakazit? Jít do obchodu plného lidí, jet do makra, lézt bezdůvodně do mhd, vzít děti a jít na návštěvu se setkáním s partou jejich spolužáků, lézt do hospody (bez ohledu na počet lidí, lokalitu, hodinu, viz Nelahozeves!), nedodržovat karanténu, nerespektovat nařízení a doporučení... jde o život, váš. Ale taky vaší babičky, vašeho souseda po ozařování, nějakého chudáka, který takové štěstí jako vy na home officeu nemá a fakt do té práce musí. Třeba zdravotníka, který kvůli takovým bezohledným sobcům, jako jste vy, nasazuje krk v práci, na jip nemocnice i v první linii bez pořádné ochrany mnohem víc, než by musel, kdybyste se chovali zodpovědně, v takové práci, kam by normální člověk nešel ani za milion. Seďte doma na zadku! Prosím!
Všem ostatním, rozumně uvažujícím, ohleduplným, respektujícím velký dík!!!!!!♥️✌️
Naším nepřítelem nejsou restrikce, naším nepřítelem je virus!
https://www.seznamzpravy.cz/…/kolik-cechu-je-opravdu-nakaze…
A teď propagace něčeho, kvůli čemu tohle všechno píšu. Češi jsou odjakživa koumáci. S online představením začalo Cirk La Putyka, a aby bylo zachována zdání, že jste na představení, je to skutečně jen v určitém čase. Jako skutečné divadlo, taky představení už nemůžete nikdy vidět, žádná repríza není stejná.

Je celkem logické, že se přidávají v nelehké situaci další. Prostě se semkneme a budeme hledat cesty, jak přežít nelehkou situaci. Všichni máme omezení, někteří větší, někteří menší, ale je to lepší než umřít. Dávám sem odkaz na živá představení, která některé společnosti připravili. Tak se usaďte pohodlně a shlédněte živě kina i divadla.
https://goout.net/cs/kultura-online/go-online/ltdof/+lvnhq/?fbclid=IwAR2w0PB-tnsa63ylRlFyUTMksF6kjJUpMV9314_36pxxjLQHIQQqO815_rg

Tady se můžete podívat do 12 světových muzeí, které nabízejí virtuální prohlídky a výstavy, takže koukat můžete z křesel. Jo já už jsem navštívila Musée d´Orsay v Paříži.

https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/museums-with-virtual-tours?fbclid=IwAR02VkL3iBI-Hot8-99nFqPArt1IipiMfxMZd--5at9_c_8RSjZxNhAr5hc
V sobotu ráno volá naše Tereza: mami, nechoďte vůbec ven. Nakoupíš přes moji registraci na rohlíku a my vám to přivezeme. Jak jsem už psala, jsem přihlášená už čtyři roky u všech dovozců potravin a neustále je kontaktuji. Blízký Mělník zaváží Tesco už několik let a už i aktuálně Košík.cz, ale při dotazu se dozvím, že k nám ne!!! A je to jen čtyři kiláky. 
Jo, mami, dnes šiju roušky pro deset Lindiných herců, aby mohli dál zkoušet. Když budeme mít roušky všichni, tak nás to přece jen ochrání. Ušiju i pro vás a přivezeme vám to s prvním nákupem. 
Já na to: viděla jsem výrobu roušek z podprsenky. Ale na můj hubený ksicht bych potřebovala jedničky a ne stany. 
No, můžeš to použít jako helmu. 
Myslíš jako ochrana proti mimozemšťanům? 😂😂😂
Jo, přesně, aby ti nemohli číst myšlenky. 
Humor v naší rodině nikdy nechyběl. A čím vážnější situace, tím víc se smějeme. Tak hlavu vzhůru, ještě žijeme. Večer jsem zjistila, že Tesco k nám začalo zavážet. Hurá, dočkala jsem se po několika letech. 
Ale od včerejška mám připravenu objednávku, kterou se mi zatím nepodařilo odeslat. Píše mi to, že možnost objednávek je naplněna. Zřejmě objednávají všichni z našeho regionu.
A připomínám výzvu. Ta se možná teď hodí víc, než jsem tušila. Já jsem ji sice vyhlásila, ale ještě jsem svoji nestačila zveřejnit, věnovala jsem se dětem. Děkuji všem, co si už pospíšili, už mám uloženo pro celkový souhrn, a jsem ráda, že se přidáváte i další. Tak ať to přežijeme všichni bez větší újmy.

P.S. Ještě jsem se rozhodla něco doplnit. Odkazy na představení sem nedávám kvůli tomu, že bych měla pocit, že se snad budu nudit, umím se zabavit, ale po tak dlouhou dobu, možná to bude i měsíc, by mi kultura rozhodně chyběla. Není to o nudě, ale o tom, proč si aspoň trochu nezachovat běžný způsob života v mezích možností.

10 komentářů:

  1. Marti, souhlasím s tím, co jsi napsala. Včera jsme sice šli na krátkou procházku a potřebovala jsem něco v lékárně. Paní lékárnice také neměla roušku, nejsou a není ani desinfekce. Mají jí prý objednanou. Ještě jsme nakoupili pár věcí v Albertu. Přiznám se, že jsem z toho měla špatný pocit. Podívám se, jak je na tom u nás Tesco s rozvozy. Zítra mám jít na kontrolu na endokrinologii a přemýšlím, že zavolám doktorce, jestli by mi neposlala e-recept, léky potřebuji. Nebo mě tam manžel doveze. Musíme se nějak zajistit sami.
    Článek do výzvy bude uveřejněn zítra.
    Mějte klidnou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Co jsi napsala, je pravda. My máme štěstí, že jen přejdeme silnici a už jsme v lese, kde se to lidmi nehemží a já osobně s tím, že jsem trochu uvězněná mezi čtyřmi stěnami, problém nemám. Mám čím se zabavit.
    V loutkovém jsme zkoušeli novou pohádku - měla mít premiéru příští neděli. Nebude.
    Nestane se nic. Tak s ní zahájíme sezónu v září.
    Prostě je nutné respektovat to, co je dané. Chápu, že ta opatření přinášejí i problémy, ale........
    Klidnou neděli, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, uvidíme, jak to bude od pondělí u nás ve firmě s prací, ale pokud budu muset zůstat doma, zabavím se. Na zahradě je práce dost a moc se na ni těším. Do lesa to máme také jen pár set metrů, takže není si na co stěžovat.
    Těžké to v tomto období budou mít všichni, ale je třeba vydržet, tato opatření jednou skončí. Jen mám strach, aby pak firmy nechtěly dohánět ztráty a lidé nemuseli pracovat dvakrát víc. To by se minulo účinkem. No uvidíme, co bude dál.
    Měj prima neděli. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto s tebou souhlasím. Je důležité zachovat si zdravý rozum a tím pádem i zdraví. Tipy na kulturní vyžití se budou hodit, dnes jsem oskenovala lístky do dvou divadel a odeslala prosbu o vrácení peněz. Samozřejmě s dovětkem, že až se situace uklidní, moc rádi se vrátíme. Musíme to všichni vydržet.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti,my jsme jeli s mužem na poslední nákup včera.Chtěl jet sám, ale rozhodla jsem se, že pojedu s ním a nakoupíme to nejdůležitější.Do Lídlu jsme se nedostali, plné parkoviště a tak jsme zajeli do Penny, kam jinak nejezdíme.Napsala jsem nákup a nakoupili jsme co nám chybělo .Pečivo jsem ani nebrala jelikož lidi bezohledně holýma rukama vybírali.Dcera nám přivezla odpoledne dezinfekci a mluvili jsme všichni spolu přez naše vrata.Je to nezvyklý a chtělo se mi brečet.Volá nám dvakrát denně, jestli něco nepotřebujeme .My máme štěstí, že žijeme skoro na samotě u lesa.Přeji hodně zdraví .Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, já bych s odsudkem společnosti nebyla taky stritní. To, že "mravy jsou horší než bývaly" se říkalo už před půl tisicíletím :). Nakonec sama píšeš o tom, že je to i jinak. Já se snažím vidět a přemýšlet o tom pozitivním (byť vím, že trotlové se vždycky najdou - jen jim nesmíme dát moc místa - jak v reálu, tak v našich hlavách).
    Hezké dny, byť v poněkud komplikované situaci

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, to jsi nádherně napsala a je to přesně tak. Ani my se nikam nedostaneme. Syn přijede a co budeme potřebovat, nakoupí. Jinak obchudek máme vedle ob jeden činžák a tam byli po minulém vikendu po příjezdu chalupářů doslova vybraní, ale v pátek měli zase krámek narvaný zbožím a dokonce měli i výběr konzerv, které předtím moc nebrali. Tak nepanikařím, jen když potřebujeme, zajdu pro to co chybí. Jen do pekárny potřebujeme zajít. Dokonce už i tady v obchůdku se dá platit bezkontaktně. Budou mi chybět nachozené kilometry na procházkách, plánovali jsme výlety. Ale situace je vážná. Obdivuji členy vlády, že se snaží věci řešit a pracují ve dne v noci. Nikdo před nimi se s takouvou situaci nesetkal a tak pokud se nepodaří vše uskutečnit hned, tak prosím, nereptejme. Vždyť dělají co mohou. Stejně tak dík a pochvala všem lékařům zdravotníkům, policistům, hasičům, ale i prodavačkám a prodavačům...Dík všem ohleduplným lidem, kteří musí zajistit chod státu.Dik tem, kteří jdou do práce, aby se hospodaření státu zcela nezhroutilo...Přeji krásné jarní dny HLAVNÉ ZDRAVÍ.

    OdpovědětVymazat
  8. Asi jsem se za ty roky podnikání a starání se sama o sebe naučila nečekat, až to někdo vymyslí za mě a prostě konat. A tam nahoře ví, že to není moje přirozenost, že mám ráda všechno jasné a naplánované. Ale život prostě přináší věci, které si nenaplánuješ a ani nevymyslíš. Děkuji za info o La Putice, já vím, že Pavel Šporcl dělá koncerty z obýváku, na jeden se chystám :o)
    Marti, přeji pokud možno zdravý den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za všechny komentáře. Je to naprosto nová situace, kterou nikdo bez chyb neumí. I my jsme zvyklí se starat sami o sebe, takže nečekáme na další nařízení, ale konáme sami. Tak všem pokud možno klidný a pohodový den.

      Vymazat
  9. Každý den je situace dramatičtější a já děkuji za kus půdy, kde mohu na sluníčku chytat lepší náladu.
    Abych se kulturně vyžila a měla pocit, že je vše báječné, koupila jsem si na internetu skalničky a budu sázet. Zaměstnám mozek, ruce, my hyperaktivní musíme :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.