úterý 14. dubna 2020

mýty o detoxu

Na úvod musím předeslat, vlastně se přiznat, že spoléhám ve svém životě na samočistící funkci svého těla a detox se v naší rodině ani v současné ani minulé nikdy neřešil. Vlastně od nepovedené operace před patnácti lety, kdy jsem málem umřela, se řídím jen jedinou radou naší rodinné lékařky.
"Pokud nemáte na něco chuť, byť by to byl i řízek, který milujete, tak to v té chvíli prostě nejezte". No musím říct, že na řízek mám chuť vždy v kteroukoliv denní i noční hodinu, ale spoustu svých milovaných jídel jsem už několikrát v dané chvíli odmítla. Tělo funguje, aspoň co se tedy týká trávení, tak jak má den za dnem a jen tak možná jednou za rok mě postihne nějaká nevolnost.
Přesto mě nebo možná právě proto zaujal článek Mýty a fakta o detoxikaci. Pomůže sauna nebo klystýr?.
Rozhodla jsem se mýty uvedené v článku sem kopírovat a žádný z nich mě nepřekvapil, o všech jsem si myslela, že jsou to mýty. Saunu nesnáším a klystýr byl na mě použit před jedním ze tří porodů, sama bych ho teda rozhodně nepoužila.
Teď je právě doba, kdy spoustu lidí detox řeší, tak se mi zdá, že sem na blog ty mýty patří.
Na úvodní fotografii jsem dala palmové listy, které jsem nepekla snad od doby, co odešly děti z domu. Pekla jsem je včera, protože jsem měla chuť na něco sladkého. A myslím, že se k dnešnímu příspěvku hodí. Tak po dlouhé době jiné téma než zahrada či karanténa.

MÝTUS: Určitě existují metody, které tělo dokonale pročistí.

FAKTA: Neexistují. V první řadě si uvědomte, že žádná z očistných metod, ať už funguje sebelépe, není samospasitelná. Můžete do sebe denně lít litry čisticích čajů, ale jestli dál budete obědvat ve fast foodech, po večerech budete vysedávat před televizí s miskou chipsů a sklenkou portského a do postele sebou praštíte nejdřív o půlnoci, nezachrání vás ani ty nejúčinnější bylinky.
A za další – detoxikace je komplexní proces, který se týká těla i duše, a jako k takové k ní musíte přistupovat. Co je platné, že si vyčistíte játra ostropestřcem nebo šišákem bajkalským, když se dál budete užírat starými křivdami, lítostí a výčitkami, které se nám „ukládají“ právě v tomhle orgánu? Když už důkladný detox, tak se vším všudy.

MÝTUS: V sauně se člověk spolehlivě zbaví většiny toxinů.

FAKTA: Nezbaví. Návštěvami sauny sice posilujete svůj imunitní systém, podporujete stav uvolnění a dobrou náladu, ale tím to končí. Jestli spoléháte na to, že se po bujarém večírku půjdete „vypotit z opičky“, musíme vás zklamat. Potem odcházejí z těla především voda a minerály (které je potom třeba opět doplnit). Toxiny jsou v potu sice také obsaženy, ale pouze v zanedbatelném množství, které nemá žádný zásadní vliv na celkovou detoxikaci.

MÝTUS: Organismus perfektně vyčistí klystýr.

FAKTA: Je sice pravda, že lidová medicína metodu výplachů doporučuje celkem často, ale o tom, zdali je pro vás skutečně vhodná, by měl rozhodnout váš lékař. To se týká i tzv. hydrocolon terapie, což je v podstatě střevní sprcha, při které vám střeva vypláchnou někdy až desítkami litrů vody. Může pomoct lidem s chronickými trávicími potížemi, ale co se týče detoxikace, v tomto ohledu zůstávají odborníci spíše skeptičtí. Nehledě na to, že základem správného zažívání by měl být hlavně pestrý a vyvážený jídelníček, a ne klystýry.

MÝTUS: Aby se tělo zbavilo toxinů, je třeba jíst jen ovoce.

FAKTA: Může se to zdát jako dobrý nápad – konzumovat několik dnů pouze ovoce, ale má to jeden háček. Ovoce je sladké. Hodně sladké. Obsažený cukr (fruktóza) je ve větších dávkách dokonce nevhodný. Kromě toho podporuje chuť k jídlu, a tím nás nutí přijímat ještě další, větší dávky energie, což vede k jedinému – začneme se obalovat nechtěnými kily. Nahraďte ovoce radši zeleninou, které můžete sníst, co hrdlo ráčí a která je navíc bohatá na řadu důležitých minerálů a stopových prvků.

MÝTUS: Při detoxikaci je nutné okamžitě zahájit půst.

FAKTA: Na to pozor! Přechod na režim, při kterém budete pít pouze vodu, bylinkové čaje nebo ředěné šťávy, by měl být velmi pozvolný. Nejprve na pár týdnů vysaďte alkohol, potom kávu a kofeinové nápoje, a když si vaše tělo přivykne, teprve pak přejděte na půst, který by však neměl trvat déle než tři dny. I při této mírné variantě počítejte ovšem s některými doprovodnými příznaky, jako je bolest hlavy, podrážděnost, zvýšená únava, zhoršený spánek apod. Lidé, kteří mají oslabené zdraví, by se měli předtím poradit se svým lékařem.

MÝTUS: Detox mě zbaví nadbytečných kil.

FAKTA: Při detoxikační dietě sice dochází ke značnému omezení kalorického příjmu, což může vést k dočasnému úbytku na váze, ale! Jakmile ukončíte detoxikační režim a vrátíte se zpět ke klasickému způsobu stravování, kila půjdou opět nahoru. Trvale zhubnout můžete pouze tehdy, když se začnete stravovat takovým způsobem, aby váš jídelníček byl pestrý a vyvážený a aby vám vyhovoval natolik, že jej budete schopni dodržovat dlouhodobě.

P.S. Včera jsme v očekávání vichřice s kroupy odklidili rychle všechny květináče ze studny a dali pod střechu. Nic se ale u nás nedělo ani pořádný déšť, jen pár kapek. Doufám, že i vy jste přečkali bez úhony. Mějte klidné dny ve zdraví.

11 komentářů:

  1. Na mne platí zeleninové a ovocné směsi, po kterých se luxusně vyprázdním.
    Vyprazdňování je vůbec jeden z ukazatelů zdraví, můj profesor na chirurgii nám říkal, že je to přesně to, co potřebujeme o svém těle vědět. Když funguje jako švýcarské hodinky, je vyhráno. Naštěstí mi funguje, tudíž jsem šťastný člověk.
    Na každého jedince působí a platí něco jiného, každý z nás potřebuje jiný metr.

    Také jsem uklízela truhlíky a teplomilné rostliny, přijdu si jako estrádní umělec, jeden den ven, druhý domů, třetí ven, čtvrtý domů. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, o detoxu jsem nikdy nepřemýšlela. A na klystýry mám stejnou vzpomínku jako ty. A ještě na nepříjemnou přípravu na vyšetření na kolonoskopii. Měla jsem pocit, že ze mně odešlo i to, co jsem nesnědla. Mám i potravinové alergie, takže jsem opatrná v tom, co sním a i tak se občas trávení ozve. K tomu mám ve střevech divertikly(výchlipky), takže i díky nim bych měla být opatrná. Od dětství mám raději ovoce než zeleninu, tu spíš dáváme pod maso, takže ji jím tepelně zpracovanou.
    Ovšem tu dobrotu na fotce bych s chutí snědla.
    Včera u nás byla bouřka, ale nic moc a do večera drobně pršelo.
    Měj pěkný začátek týdne. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, já nemám pevnou vůli, hlavně na jídlo, a tak pro mne detox není. Nikdy jsem ho ani neřešila, ale občas si bylinkový čaj uvařím. :o)
    Měj hezké dny. D.
    U dnes dnes zima, že by psa nevyhnal. :o)

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, já loni na jaře podlehla názorům svých spolužaček a zakoupila si čaj na regeneraci jater. Absolvovala jsem třicetidenní kůru, jediné, co mě u ní udrželo, byla cena čaje. Když už jsem ho koupila ... Moje spolužačky řeší na WhatsAppu jarní detox denně a já jim to jaksi sabotuji. S klystýrem jsem na tom stejně, jen s tím rozdílem, že mě ho stihli dát v případě obou porodů. Tak nějak jsem si při četbě vzpomněla na Haškova Švejka. Tam jím léčil pan doktor téměř vše.
    U nás včera dvakrát lehce sprchlo. Čekala jsem déšť a on se nekonal. Celý minulý týden jsem makala na zahradě, rozsadila asi 800 muškátů, vyčistila jahody, odkopčila růže. A dnes ráno bylo pod nulou. To, že mi omrzly hortenzie a zčernal fíkovník, jsem oželelela už před týdnem. Dnes jsem tam raději ani nešla.
    Hezký a zdravý den. A.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, naučila jsem se své tělo poslouchat a hlavně nepodléhat různým zaručeným návodům ohledně stravování. Vím, že ze mne nikdy vegetarián či vegan nebude, maso mám ráda a jednou týdně ho jím opravdu s chutí. Na detox opravdu nejsem a nikdy ani nebyla, nevěřím na to. Můj trávicí systém funguje s naprostou pravidelností a ranní rituál mne přesvědčuje o tom,že vše je v pořádku :-). Zeleninu mám raději než ovoce, přes zimu raději tepelně upravenou, v létě dozrálou v domovině. Na ovoci si pochutnávám taktéž až v létě a na podzim, hlavně to co dozraje zde. Ale meloun a broskve si dám také s chutí :-).
    U nás se velmi ochladilo, přesně jak předpovídali, kytky mám stále ještě v zimní zahradě, tak jsem nemusela nic přenášet, stále čekám až po zmrzlých. A také včera sprchlo, no sprchlo - takové mokré zašumění to spíš bylo.
    Opatrujte se doma.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, moje tělo si také pomáhá samo..detox je pro mě cizí pojem..saunu, kterou doma máme jsem si ještě nepustila a klystýr ve mně vyvolal vzpomínku přímo děsivou:o). Těsně před tím než mi ho před porodem udělali, jsem snědla asi 4 vynikající kyselá zelená jablka...dodnes vím, co taková slupka udělá, když opouští rychle tělo:o))… měj se moc krásně a tvé palmové listy jsou vyloženě lákavé..Inka

    OdpovědětVymazat
  7. S množstvím zeleniny a ovoce, které já sním zatím nemám žádný problém, speciální detox (když tedy nepočítám třeba pampeliškový čaj) jsem nikdy nedělala.
    Počasí bylo včera divoké - vítr, pár vloček, ale nepršelo...
    Marti, měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavé čtení. Já také detox o neřeším. Na trávení mi stačí vypít po ránu na lačno sklenici čisté odstáté filtrované vody před sníd0aní. To mi kdysi lékař doporučil na zácpu a opravdu to funguje líp, než nějaké gutalalaxy a podobně...Přeji ti krásný den ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  9. Detox jde tak nějak mimo mne. Jak píše Alenka, poslouchám svoje tělo a jím tak nějak normálně.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj holky, jak vidím, tak jsme se zase shodly v tom našem malém společenství, že detox neřešíme. Já ho pojímám trochu jinak. Mám teď už dlouho chuť na domácí sádlo a škvarky, naposledy jsem dělala snad v prosinci. A budete se divit, mám to dokonce předepsáno od lékařky, páč mám nízký cholesterol. Když mám chuť na škvarky, mám si je prostě dát. Teď je teda trochu problém, páč v současné době nakupujeme pro jistotu vše balené, tak nevím, jak dlouho budu jen toužit. Mějte pěkný den a dejte si něco dobrého.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.