čtvrtek 10. června 2021

smutně i vesele, jak jde život

Právě jsem dopsala na facebook Kanálu eM připomínku na dnešní smutné výročí. 
Od tragédie vyhlazení Lidic, na kterou nelze zapomenout, dnes uplynulo 79. let. 
Je třeba věnovat aspoň tichou vzpomínku lidickým obětem.
Památník Lidice pořádá v sobotu 12.6. pietní akt. 
Pokud vás to zajímá, průběh a program pietní akce si můžete přečíst právě ve zmíněném příspěvku na Kanál eM.
Nějak jsem nemohla opomenout připomenutí tohoto smutného výročí malinko i na blogu. 

Na blog dnes něco veselejšího. Dnes vážně i nevážně.

I ty, Brute?
I my se přidáváme k těm, co lepí cedulky na schránky, aby zachránili lesy. Byly časy, kdy nám do schránky přistával jeden dva letáky a chyběl třeba "kauf", kde jsme tenkrát nakupovali. Poslední rok nechodily letáky vůbec a nechyběly nám. Vzhledem k tomu, že nakupujeme i potraviny online, ani na ně nekoukáme.
Ovšem v posledních měsících nám přistává ve schránce takové množství letáků, že je pošťačka do schránky ani nenarve. Mimo Lidlu a Kauflandu je tam Globus, který je v Praze v Letňanech a spoustu dalších nesmyslů, nevím, kolik jich je celkem, ale mají tloušťku víc než jeden centimetr. V poslední době začala tato hromada chodit dvakrát to týdne, a tak jsme si řekli dost. Rozčiluje nás to plýtvání papírem a navíc celou dávku letáků házíme do papíru tak, jak je. 
Nemáme rádi lidovou tvořivost nikde, natož na našich vratech, a tak jsem začala hledat nějakou cedulku. 


A objevila jsem opravdu tak hezkou plechovou, která je krásná i ve skutečnosti a už visí na vratech, že jsem se rozhodla firmu prezentovat na blogu. Plechová tabulka je na nalepení na dva pásky a můj muž říkal hned, to na vratech nebude držet, budu to pak muset přilepit něčím jiným.



Po přilepení na vrata můj muž konstatoval: neměl jsem pravdu, po přilepení jsem chtěl ještě cedulkou trochu pohnout, aby lícovala se schránkou, ale už to nejde. Drží to tak, že bych asi odtrhl i palubky z vrat. 
Cedulku jsem koupila na eshopu Cedulky sport hobby za překvapivě nízkou cenu. Mají v různých velikostech, my koupili 15x7.5 a je to akorát.
Tak doufáme, že do schránky už budeme dostávat jen něco osobního adresovaného přímo na nás. Proč se výrazně právě v době, kdy většina v mém okolí už nakupuje online stejně jako my, zvýšil počet letáků, mi uniká. Stačí, že mi po nákupech na eshopech přichází i po několikátém upozornění a zrušení, časopisy s hadrami, které nikdy neotevřu a nikdy v nich nebudu listovat. Proč, když mají eshop!!!
Cedulku můžete mít i s vlastním textem. Na webu jsou cedulky s vtipnými texty, které nás včera rozesmáli. 
Tak si dovoluji sem dát pár i pro vás.
Mějte pohodový den.

P.S. U těch dvou posledních cedulek jsme si s mužem představovali, jak pošťačka listuje letáky a hledá ten rum😂.




12 komentářů:

  1. Cedulky jsou vtipné 😁. My kdysi získali přímo od poštovní doručovatelky samolepící štítek na schránku a máme ho tam dodnes. Letáky se u nás neobjevují již pár let, nesnášela jsem je a nechtěla jsem být zavalená papírem.
    Hezký den Marti.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná cedulka. U nás je teď s letáky trochu útlum (abych to nezakřikla🤨). Jinak tiskoviny sbírame a muž časem vyrazí do sběrny (..se slovy "to se potom rozšoupneme"). A časopisy kolují v rodině (my, babičky, dcera). Měj se. J.

    OdpovědětVymazat
  3. tak to je super cedulka a ty ostatní také :) to já je prolistuju a házíme je pak tady do kontejneru na papír :o)) já mám zase radši osobní nákup než on line.Nemám dobré skušenosti... Marti měj se moc hezky Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, mít domeček a zahrádku, určitě koupím několik cedulek.Díky z ainfo.
    Ohledně Lidic, vždy v červnu o nich přemýšlím, nikdy na ně nezapomenu, neb 11.6. míval bráška narozeniny! a tak se to spojilo. Taková tragedie lidí, kteří nic neudělali.Zbytečná!Zná je celý svět, jako několik dalších, v jiných zemích.
    ( mamka byla 15.3. a táta 29.8. - tak jsem si pamatovala i příjezd Němců do Prahy a Slovenské nár.povstání, jo, dějepis mi šel )
    Vždy mě tohle téma už od mládí zajímalo a hodně knížek jsem o souvislostech četla.

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsme kdysi měli na schránce samolepicí štítek. Teď máme u schránek krabici a letáky konci v ní.

    OdpovědětVymazat
  6. Cedulky jsou hezké i vtipné. Také se občas zasmějeme u některých cedulek. jedna, která mě pobavila nejvíc byla. " Tady bydlí hodný pes, ale páníček má nervy v prd...." Krásné dny Marti.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, cedulka s rumem by se líbila manželovi, mně nejvíc pobavila ta s piškoty. Já nakupuju potraviny "live", takže letáky prolistuji. Jsou věci, které kupuji skoro jen v akcích (třeba toaleťák - ne že bych na tom teda ušetřila ranec :D). Navíc třeba Lidl mívá tematické týdny a tak se koukám, jestli mi nepadne něco do oka, co bych chtěla zkusit. A po prolistování recyklujeme k sousedům - jejich syn nosí papír pak do sběru (má z toho přilepšení ke kapesnému).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, nikdy by jsme neměli zapomenout.

    OdpovědětVymazat
  9. Smutné výročí, děsivý příběh,nesmí se zapomenout. My tu měli obdobný Životická tragédie, kruté,během chvilky mnoho rodin přišlo o muze a syny.Fukcarinka

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji za připomenutí velmi smutného výročí!
    A ty cedulky, ty jsou fakt vtipné!
    Marti, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Vtipné cedulky. Letáky nám chodí taky a mně katalogy, které někdy jen prolítnu nebo vůbec a hned je dávám do krabice na sběr.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. No, nám už moc těch letáků do schránek naštěstí nechodí, protože jsme pokaždý ty kluky tak vypeskovali za to, že to k nám hážou i když máme jasně na schránce napsáno, že to nechceme, že už k nám pomalu nechodí ani naši kamarádi :D Slevy si v roce 2021 každý dokáže přeci najít online :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.