středa 9. června 2021

výlet do století páry


Tenhle článek jsem nepsala, pouze jsem jej převzala, což samozřejmě občas dělám, když má článek všechny potřebné informace a psal to odborník. 
Většinou je informací na dané téma či akci tak žalostně málo, že dohledávám po celém netu, aby bylo možné vůbec o tématu něco napsat. 
Na druhou stranu mi to přináší další informace o malířích, spisovatelích, jiných osobnostech apod., takže se dovzdělávám.
 Nicméně třeba dnešní informace někoho z vás zaujmou a využije jízdy do století páry na výlety, které k prázdninám patří. 
Fotografie je z archivu Středočeského kraje.
Mějte pěkný den.

Historické parní vlaky se rozjíždí od června

Od června se ve Středočeském kraji rozjíždí historické parní vlaky.
Cestující ve Středočeském kraji a v hlavním městě Praze se mohou od června svézt několika nostalgickými vlaky taženými parními lokomotivami. Půjde o okružní jízdy do oblasti dolního Posázaví nebo malebným Prokopským údolím a Pražským Semmeringem.

„Cestování nostalgickými vlaky krásnou přírodou Středočeského kraje bude jistě nevšedním zážitkem nejen pro nadšence železnice, ale pro všechny, kteří si budou chtít zpestřit léto a užít si pohodový výlet za zajímavými místy ve středních Čechách. Pokud se například rozhodnete pro výlet legendárním Posázavským Pacifikem, můžete mimo jiné navštívit hrad v Týnci nad Sázavou s vyhlídkou ze strážní věže,“ uvedl Petr Borecký, radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy.

„Posázaví bylo vždycky jedním z hlavních cílů pražských výletníků. Prokopské údolí a nejhezčí pražská železniční trať Pražský Semmering znovu nadchne svojí neopakovatelnou atmosférou i úchvatnými výhledy. Proto vítám každou další možnost, jak zpestřit Pražanům cesty do přírody a za zážitky, o to více po dlouhém turistickém půstu způsobeném pandemií koronaviru,“ doplňuje náměstek primátora hlavního města Prahy Adam Scheinherr

„Velmi mě těší, že můžeme i v letošním roce znovu, ve spolupráci s Prahou a Středočeským krajem, nabídnout nejen fanouškům železnice jedinečný a nezapomenutelný zážitek z jízdy historickými vlaky. Vlaky budou taženy parní lokomotivou 434.2186 přezdívanou Čtyřkolák, jejíž výroba započala již na konci 19. století. Soupravu doplní historické osobní vozy a chybět nebude ani restaurační vůz s občerstvením,“ říká ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš a dodává: „Jízdy jsou naplánovány vždy na jeden víkend v měsíci, a to od června do října. Tradičně se těší obrovskému zájmu, doporučuji tedy všem cestujícím využít možnosti nákupu jízdenek v předprodeji na všech pokladnách a nově také v e-shopu Českých drah.“

Vlak „Párou Posázavím“ vyjede poprvé v sobotu 12. června na okružní výlet do oblasti dolního Posázaví a Ladova kraje s možností navštívit Týnce nad Sázavou. Historická souprava pojede po jedné z našich nejkrásnějších lokálek, romantickým krajem kolem řeky Vltavy a Sázavy, které za první republiky dali trampové název Posázavský Pacifik a ten jí zůstal dodnes. Než se vlak vydá na další cestu, budou mít cestující dostatek času prohlédnout si město Týnec nad Sázavou a jeho památky. Navštívit lze například městské muzeum s expozicí týnecké kameniny, hrad s vyhlídkou ze strážní věže anebo se jen tak projít podél řeky Sázavy.

V neděli 13. června se mohou zájemci prvně vydat „Párou Prahou“. Vlak vyjede z pražského smíchovského nádraží, bude pokračovat přes Zličín do Hostivice a zpět po stejné trase do stanice Praha-Smíchov. Z provozních důvodů půjde tento den o jedinečnou příležitost užít si nevšední výhledy na město z Pražského Semmeringu hned dvakrát. Jde o trať, která si pro svůj profil, okolní přírodní scenérie a dva historické viadukty vysloužila označení odvozené podle známé rakouské horské železnice. Přímo z vlaku je možné obdivovat bájnou vyšehradskou skálu, pankráckou pláň s moderními budovami a při jízdě po železničním mostě přes Vltavu také panorama Pražského hradu a historické Prahy. V následujících termínech již bude trasa tohoto vlaku opět okružní s jízdou Prokopským údolím.

Zajímavý zážitek nabídne od 6. června rovněž Kolínská řepařská drážka, kde bude kromě vlaků tažených dieselovou lokomotivou ve vybrané dny v provozu i parní lokomotiva. Každou sobotu od 10. července bude možnost svézt se parním vlakem také po tzv. Kolešovce. Historický vlak proveze cestující po trati podél chmelnic mezi Lužnou u Rakovníka a Kolešovicemi třikrát denně. V Lužné u Rakovníka je možné navštívit také muzeum Českých drah s početnou sbírkou železničních vozidel.

Oldřich Buchetka
mluvčí Integrované dopravy Středočeského kraje

9 komentářů:

  1. Jo to byly časy, parní lokomotivy jsou vzpomínkové a náš kamarád je miluje 😊.

    OdpovědětVymazat
  2. Možná na to vylákáme vnoučata, ta asi ještě vlakem nejela. Natož s párou. J.

    OdpovědětVymazat
  3. Jízda parním vlakem by se určitě líbila našim vnoučatům i synovi.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, připomněla si mi, že jsem si kdysi plánovala právě výlet Pražským Semmeringem, ale pak mi to nějak zapadlo...
    Hezkýd den

    OdpovědětVymazat
  5. Já často vzpomínám na časy parních lokomotiv, když se topiči podařilo přetopit kotel, jaký to byl rachot.Také vzpomínáme na noční posunování nákladních vlaků a křik posunovačů, kolikátý vagon, na kterou kolej poslat
    podobně. Vlaky se pomalu na nadrazi nevešly, co jich bylo. Dnes jezdí všechno kamiónama po silnicích a ničí životní prostředí a silnice víc, než tehdy ty parní mašiny. Bydlíme totiž u nádraží, které dnes zeje prázdnotou, jen sem tam tu je vlak plný kalamitního dřeva a par osobních vlaků. Krásné dny Marti.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti,
    to je dobrý tip na nějaký letní výletík:-) Cestování vlakem mám moc ráda...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, občas jezdíme s vnučkama na výlet vlakem, aby vůbec věděly, jak vlak vypadá...Parní mašinou jsme s nima ještě nejeli. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že parní lokomotivy mají své kouzlo do dnes.
    Marti, měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Martino, jízda vlakem je pro mne nostalgie, časté výlety vlakem a denodenní jízda 16 let do práce do Prahy...dvě různé kategorie.
    I výlet vlakem ze Smíchova do Kladna a tady na Kožovu horu pěšky a pak zpátky domů přes Kralupy...takové malé kolečko.Bože, já pamatuji i dnes zrušené trati. To jsem dopadla. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.