sobota 5. března 2022

čtvrteční reportáž a zapečený lilek


aneb vážně i nevážně.
Dnes si můžete přečíst moji reportáž ze čtvrteční demonstrace. Článek sem dávám bez fotek, jen dvě ořezané, kdo se chcete podívat, hodně fotek najdete u článku Bratříčku, zavírej vrátka, beránka vlku se zachtělo...
A protože se musí i jíst a už dva týdny mi leží příspěvek v konceptech, pro rozptýlení najdete níže i recept na zapečený lilek.


Takže vážně...

Bratříčku, zavírej vrátka, beránka vlku se zachtělo…
Marta Dušková

Je pravděpodobné, že posledních pár dlouhých dní je po celém světě nejvíc skloňované slovo Ukrajina a s tím souvisí i slova válka, pomoc, podpora, sounáležitost… Většina lidí na celém světě upíná svůj zrak a myšlenky právě k této zemi a snaží se pomoci každý podle svých možností a schopností.

Ve čtvrtek 3. března se zaplnilo náměstí Míru v Mělníku desítkami a desítkami lidí, kteří přišli vyjádřit sounáležitost s těžce zkoušeným ukrajinským národem. Během setkání na podporu Ukrajiny bylo možné přispět do veřejné sbírky. Do akce se zapojili i stánkaři a výtěžek z jejich prodeje byl rovněž příspěvkem do sbírky na pomoc Ukrajině.

Happening Společně pro Ukrajinu zahájila ukrajinská hymna a úvodního slova se ujal starosta města Ctirad Mikeš, který poděkoval organizátorům akce i všem přítomným za podporu těžce zkoušené Ukrajiny. Podporu vyjádřil rovněž organizátor akce Tomáš Trejbal, básník a diplomat Heřman Holý, zástupci církví, a i občané ukrajinské národnosti žijící na Mělníku Svitlana Dzykovska a malíř Alexandr Oniščenko.

Akci oživilo hudební vystoupení Lenky Ducháčkové, Petra Bati a Marka Holého, který se ujal i moderování celého programu na náměstí. Náměstím Míru zazněla symbolická píseň Bratříčku, zavírej vrátka Karla Kryla, která připomněla, že podobná situace už tady byla. Nechyběly i další Krylovy písně, symbolu okupace Československa v šedesátých letech. Ještě tady neplatí inter arma silent musae. Na Ukrajině ovšem už ve válce múzy mlčí.

Akci s názvem Společně pro Ukrajinu pořádalo město Mělník ve spolupráci s iniciativou Mělník hraje, Mělnickým kulturním centrem a s dalšími subjekty. V těchto dnech se jen máloco zdá důležité a nic není v této chvíli důležitější než jakákoliv pomoc, podpora Ukrajině, kde již několik dlouhých dní umírají lidé a mezi nimi děti.

Během setkání na podporu Ukrajiny si uprostřed náměstí hrály svobodně a beze strachu malé děti a bylo to přímo symbolické. Tak by měl svět i život nás všech vypadat.

I nevážně...


Před časem tady byla plněná cuketa, dnes lilek plněný mletým masem. Vydlabala jsem lilek a vnitřek jsem nakrájela na kousky, dala na pánev s olejem, přidala mleté vepřové maso, trochu v olivovém oleji naložených sušených rajčat, osolila, opepřila a osmahla na pánvi. Do vypnuté pánve jsem vmíchala vajíčka, aby se směs spojila a dobře držela v lilku. Nahoru jsem dala trochu tvrdého sýra. Po té jsem dala vše péct do trouby v zapékací míse.
Směs mi zbyla, tak jsem tradičně ještě udělala plněné brambory. Lilek byl velký a svoji půlku jsem ani najednou nesnědla. Takže když dáte přílohu, dá se plněný lilek rozdělit na 3 až 4 porce podle apetitu strávníka.
Bylo to chutné jídlo, něco jiného než klasika, ale nic jiného jsem ani nečekala.
Tak dávám na blog pro sebe i pro vás jako inspiraci.
Mějte klidný den.


5 komentářů:

  1. Bylo by lépe, kdyby se takové domonstrace konat nemusely.

    Budeš se divit, ale já lilek ještě nikdy do našeho jídelníčku nezařadila. Budu to muset napravit.
    Klidnou sobotu, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, sušená rajčata do náplně jsou dobrý nápad. Zrecykluju do plněné cukety. Lilek doma nedělám, manžel to nerad (cuketu tedy taky nemusí,ale když už nám vyroste na chalupě, tak jí jednou za čas vydrží), jen si ho občas v létě koupím když si dělám takovou variace na ratatouille
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti moc se omlouvám za smazání původního komentáře, ale psala jsem ho na mobilu a upravilo mi to slova...Jinak souhlasím s Hankou. bylo by lepší, kdyby se demonstrace konat nemusely a svět se zase vrátil k míru. recept je zajímavý, ale manžel o taková jídla nestojí a vařit pro každého zvlášť se mi nechce. Nepatřím mezi lidi, kteří rádi vaří. Uvařím a upeču, protože musím, ale vaření mým koníčkem zrovna není. Přeji Ti krásnou sobotu i neděli a posílám pohlazení Sáře.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, s lilkem v kuchyni pracuji celkem často, jen málo ho kombinuji s masem (když tak s grilovaným).
    Proti agresi se bouří skoro celý svět, Rusko s z toho mnoho nedělá...
    Přeji pokud možno hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.