středa 2. března 2022

moje postřehy z posledních dnů

Na celém světě, ač je to smutné, se najdou lidé, kteří dokáží jakoukoliv situaci využít ve svůj prospěch. Ale v této mimořádné době mě přece jen některé záležitosti či konání překvapily. 
Dnes tedy shrnutí mých postřehů posledních dní, a protože jsem událostem díky svým dětem hodně blízko, jsou informace z důvěryhodných zdrojů, vlastně z těch nejdůvěryhodnějších. 
Ostatně, pokud nemáte už chuť číst, berte to opět jen jako zápis pro mě.
Mylně jsem se domnívala, že lidé, kteří nabízejí ubytování válečným uprchlíkům, činí tak z dobrého srdce. Velmi mě překvapilo, že hodně lidí nabízí ubytování za reálný nájem. Zprávy mám z Prahy, kde si reálný nájem může dovolit i málokdo z nás, natož lidé, kteří utíkají jen tak nalehko, protože ani nevědí, kam se dostanou, zda nebudou muset jít kus běžky s malými dětmi na zádech, jdou do nejistoty bez běžných potřeb pro život, protože vše je lepší než válka.
Tak jsem si myslela, že všechno ubytování ve volných prostorech, které nejsou zatím využívány, nabízejí všichni lidé zdarma stejně jako naše Tereza nově zrekonstruovaný byt. A není to jen o ubytování, ale o zajištění základních potřeb apod. Šokovalo mě, že žena se třemi malými dětmi čekala v Praze na ubytování snad tři dny. Všude, kde se ozvala, chtěli po ní nájem. Také po ubytování u Terezy se ptala, kolik bude platit za pokoj. Tereza vykulila oči a říká, že samozřejmě vůbec nic. Ukrajinka se rozplakala, bezmezně děkovala a vrhla se Tereze do náručí. Je to emotivní hodně i pro Terezu, která už několik nocí nemůže spát.
Neustále zvedá telefony, a mám tady další nepěkný postřeh. Uprostřed noci volá zoufalá matka, která pracuje a bydlí v Čechách, že za ní přijely její dvě děti a domácí ji vyhodil z bytu s tím, že děti tam nechce.
A to je další důvod, proč spoustu uprchlíků nemůže najít ubytování. Důvodem jsou právě děti. Ale před válkou utíkají především matky s dětmi, muži nemohou, ženy buď zůstaly bojovat anebo samy o sebe se postarají. Jak někdo nemůže očekávat, že ubytování platí především pro děti a jejich matky?!
O pozitivních zprávách psát dnes nebudu, psala jsem v minulých dnech. Jen si myslím, že pomoc má smysl, pokud je bezpodmínečná a je určitou obětí. Nemá být příležitostí využít situace k obohacení se.
To nás trochu staví na roveň agresora a o pomoci se tady rozhodně hovořit nedá. Jen doufejme, že podobnou nebudeme potřebovat my.
Vlastně něco pozitivního, co jsem včera zaregistrovala, mám. Docela mě to překvapilo. Pro uprchlíky otevřely v našem regionu prostory městské knihovny. Ne samozřejmě na půjčování knih, ale daly prostory k využití pro odložení věcí, odpočinek s dětmi, kde je k dispozici toaleta a pitná voda, herna pro děti, pro místo k případnému setkávání, vstup bez omezení a wifi zdarma. Tyto informace byly zveřejněny v češtině i ukrajinštině.
A ještě zprávy z naší rodiny. Náš syn se vrátil z hranic Ukrajiny, kam odjel v pondělí v noci, v pořádku včera v noci se dvěma maminkami a dětmi. A musím přiznat, že na tuto zprávu jsem netrpělivě čekala celý den.
Klidný den všem.

P.S. Přiznávám se, že teď čtu vaše blogy sporadicky a už většinou nemám energii komentovat. Řeším teď jiné věci, ale pořád jsem tady s vámi. 

11 komentářů:

  1. Abych pravdu řekla, tak mne nenapadlo, že někdo, kdo nabízí volné prostory jedná o nájmu.
    Ale nejsem tak naivní, že si nemyslím, že se nenajdou tací, kteří se budou snažit z této současné situace těžit.
    Ach jo!
    Relativně klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Tak fakt nevím, kde to žiju. Já jsem asi blbá. Co to jsou za lidi, když za pomoc chtějí peníze? Když chci někomu pomoci, tak přece nebudu chtít peníze nebo jinou protislužbu. Pomohu jen tak, prostě od srdce, abych někomu ulehčila žití, a aby se nenervoval a nestresoval. Přeji "Slunce v duši". Iwka

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem taky mimo realitu,taky jsem si myslela,že lidé nabízí ubytování zdarma.Vera Vor,🥰

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, také jsem asi naivní, ale nabízet ubytování jako pomoc a pak si za to nechat platit? Pochopila bych to časem, až si maminy najdou práci a budou si vydělávat, ale teď, když přijdou jen s osobními věcmi? Koukám, že není pomoc, jako pomoc.
    Přeji klidný večer. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky mě překvapil ten nájem. To už pak opravdu není pomoc.
    Asi to s tím ubytováním pro příchozí bude složité, kolikrát jsou muži třeba na ubytovně a rodinu tam už vzít nemůžou. A to teprve ta vlna lidí přijde....

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, to je tedy fakt síla! Docela mě zarazilo, že vybrané peníze z koncertu na Václavském náměstí půjdou na zbraně. Myslela jsem si, že je dostanou ti uprchlíci, aby si mohli pořídit základní životní potřeby... Mám i obavy, že se najdou i takoví, kteří budou tvrdit, že vybírají peníze pro uprchlíky a vybrané částky skončí v jejich kapsách. Proto je důležité peníze poukazovat pouze na zveřejňované charitativní účty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle údajů ČT půjdou peníze vybrané na Koncertu pro Ukrajinu na konto Člověka v tísni. Netuším, odkud informace o zbraních jsou. Pokud vím (pravda - vím jen z veřejných zdrojů), tak jediný účet, který je určený na peníze na zbraně, je účet ukrajinského velvyslanectví. A mimochodem, myslím si, že ty zbraně Ukrajina potřebuje - nějak se bránit musí.

      Vymazat
    2. Včera to říkali ve zprávách na ČT 1

      Vymazat
  7. Marti, vykukové se najdou všude ... :(. A bojím se, že bude hůř - až po prvotním vzepětí solidarity dojde třeba na to, že sankce proti Rusku budou bolet i nás, že někde budou chybět peníze, které půjdou na uprchlíky a pomoc Ukrajině... Stačí si vzpomenout, jak se v první covidové vlně zdravotníkům tleskalo a ve třetí se jim propichovaly gumy :(.
    Je fajn, že syn dojel zpět v pořádku, věřím, že se ti ulevilo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ta moje reakce vyzněla hodně pesimisticky, což tak úplně nechci - snažím se spíš vždycky věřit v dobré úmysly. Ale tady se prostě bojím, co další "zátěžový test", který rozhodně není během na krátkou trať (to jsme spíš mohli věřit, že zmizí covid) se vztahy mezi lidmi udělá...

      Vymazat
  8. Zdá se, že i ve svých letech jsem velká naivka...
    Jsem ráda, že váš Jakub dorazil zpět vpořádku. Taky jsem měla a na mám na cestě pár lidí, na které moc myslím...
    Marti, navzdory všemu přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.