čtvrtek 10. března 2022

moje postřehy podruhé

Ne, nebojte, dnes vás nebudu zahlcovat informacemi, které sbírám a píšu. Jistě většina z vás čte. 
Nicméně při psaní článků narazím na něco jiného a na to bych chtěla tady upozornit.
Další moje postřehy z posledních dnů. Úvodní foto je od Člověk v tísni. 
Mezi pozitivními zprávami se objevují i ty negativní a to velmi. Všechny informace mám z důvěryhodných zdrojů. To, že k hranicím přijíždějí lidé, kteří za odvoz uprchlíků požadují až 500 euro, už jste možná zachytili a potvrdil mi to i náš Jakub, který rovněž odvážel od hranic a samozřejmě zdarma a vyslechl si příběhy, které se přiznám, jsem byla zbabělá i poslouchat. Možná napíšu někdy jindy. 
Při psaní o zřízení dalšího Krajského asistenčního centra pro uprchlíky, která mají velmi pěknou znělou zkratku KACPU, jsem narazila na varování VZP před šmejdy, kteří zneužívají situace ve svůj prospěch. Služby, které poskytují centra, jsou samozřejmě zdarma. Nicméně někteří "lidé" nabízejí asistenci za úplatu a upozornění si můžete celé přečíst tady VZP varuje před šmejdy...
Od naší paní hejtmanky jsem zachytila informaci, že někteří, kteří nabídli uprchlíkům ubytování, už je po týdnu nechtějí. Naše Tereza pronajala nově zrekonstruovaný byt s tím, že to bude minimálně na půl roku. 
K této informaci jsem napsala v článku svůj názor, který sem kopíruji:

"V souvislosti s touto situací je zapotřebí upozornit, že pokud se rozhodnete nabídnout ubytování, je zapotřebí si to dobře promyslet. Je to určitě oběť pro obě strany a pomoc není na týden. Už jsem zachytila zprávy, že někteří lidé, kteří ubytovali rodiny z těžce zkoušené Ukrajiny, je po týdnu nechtějí. Promiňte, ale toto nelze nazvat pomocí. Každý by si měl uvědomit, že pomoc není v řádu dnů, ale týdnů a pravděpodobně měsíců, jen tak může být smysluplná. Jinak ji ani nenabízejte".

Tady ještě dávám odkaz na rozhovor, který naše dcera uvedla slovy "Naše Ivanna". Je to rozhovor se dvěma Ukrajinkami, které jsou právě ubytované v tom nově zrekonstruovaném bytě.
Včera jsem zvládla navštívit a nafotit tři výstavy, tak je sem postupně dám. Čtvrtá výstava, tedy pozvánka vznikla v rámci spolupráce a s kým, se dozvíte po zveřejnění na Kanál eM.
Mějte klidný den.

6 komentářů:

  1. Že se najdou tací, kteří budou chtít na této době vydělat, mi je jasné.
    Přečetla jsem si ten rozhovor. Když se člověk vžije do jejich situace.........možná si to ani nedokáže přestavit, byť si myslí, že ano. Prostě válka je strašné zlo.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, přesně jsi mi kápla do noty. Ano, zase se najde mnoho těch, kteří se snaží na utrpení druhých vydělat. Stejné je to s nabídkou ubytování. Přesně to jsem si hned říkala, jestli si mnoho těch lidí uvědomilo, že to není na týden, ale může to být na dlouhé měsíce nebo i roky. Každá pomoc je důležitá, ale pokud nemůžu pomoci přímo, můžu přispět na konto Červeného kříže, a tam se peníze použijí, kde je to nejvíc potřeba. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Všude se najdou lidi dobří i hyenovití...
    Pokud jde o to ubytování, tam to v řadě případů bude přecenění vlastních sil z dobré vůle, které se dá omluvit prvotním nadšení. A je právě důležité opakovat to, co jsi psala - rozmyslet si všechno důkladně.
    Obávám se, že nás v tomto čekají ještě horší časy - ony se následky války promítnou i tady - minimálně zvyšováním cen (energie, obilí) a pak bude poskytovaná pomoc živnou půdou pro závist (už jsem zaznamenala výkřiky v diskusích na sociálních sítích, že se pomáhá cizím a na naše se kašle). A závistivci umí vždycky hlasitě křičet (narozdíl od těch, co pomáhají), tak bychom se jimi neměli dát otrávit a ovlivnit.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdá se, že i na tragédiích a válce se dá vydělat. Stačí mít dobrý žaludek.
    Marti, přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.